UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs Ifjúsági cselgáncs Európa-bajnokság

2023-06-22 20:15

Galó Bence és Kollár Sebestyén is ezüstérmes a portugáliai ifjúsági Eb első napján

Galó Bence (50 kg) és Kollár Sebestyén (60 kg) is a döntőig menetelt súlycsoportjában, majd az aranyért mindketten azeri riválistól kaptak ki, így végül egyaránt ezüstérmesként zártak a portugáliai ifjúsági cselgáncs Európa-bajnokság nyitó napján.

Remekül kezdtek a magyar cselgáncsozók a portugáliai Odivelasban zajló ifjúsági Európa-bajnokságon: az első napon tatamira lépő négy versenyzőnk közül ketten is döntőbe jutottak.

Az újpestiek fiatalja, Galó Bence az 50 kilósok mezőnyében alkotott nagyot. Miután kiemeltként csak a második körben kellett kezdenie, Galó az izraeli Noam Rosenthal legyőzésével (intésekkel) nyitotta szereplését a legjobb 16 között. Ezt két hosszabbításos siker követte: előbb a holland Tyn Zwiers, majd az azeri Ahmad Rustamov ellen. A fináléban a magyar fiúra újabb azeri rivális, a tavalyi bronzérmes Mahammad Mamishov várt.

Galó Bence végül vazarival alulmaradt, így a válogatottunk első dobogósaként ezüstérmet szerzett az Eb-n.

A múlt évben korosztályos vb-második és Eb-harmadik Kollár Sebestyén (60 kg) szintén kiválóan dzsúdózott. A Budapesti Honvéd ígérete magabiztos győzelemmel rajtolt a koszovói Andi Reshitaj ellen a legjobb 32 mezőnyében. Majd hozzávetőleg két-két perc alatt jutott túl az észt Mihhail Suron és a dán Hector Conradon, ezzel pedig már az elődöntőben találta magát. A fináléba kerülésért igazi maratoni csata következett a litván Simas Polikeviciusszal szemben, mígnem hat és fél perc után ismét Kollár diadalmaskodott. Az Európa-bajnoki címért Sebestyénnek ugyancsak azeri versenyzőt, az idén már két Európa-kupa-versenyt nyerő Mahammad Musayevet kellett megvernie. A magyar dzsúdós ugyan vazarival meg is szerezte a vezetést az aranyért, de azt végül nem sikerült megőriznie, öt másodperccel a vége előtt az azeri ipponnal fordított.

Kollár Sebestyén is ezüstérmesként zárt. 
Kollár Sebestyén (fehérben) a tavalyi bronza után ezúttal ezüstérmet nyert az ifjúsági Eb-n Forrás: EJU

Kiss Viktória (44 kg) a belga Lena Antoine elleni győzelemmel kezdett a legjobb 16 között, ezután viszont nem bírt a német Ronja Kleinnel, így a vigaszágon folytatta. A Budapesti Honvéd reménysége a folytatásban előbb felülmúlta a moldáv Gabriela Hertát, majd kikapott az olasz Rachele Moruzzitól, s ezzel a hetedik helyen végzett. Jüttner Janka (48 kg; Diósdi DSE) az első fordulóban búcsúzott a lengyel Barbara Twarowskával szemben.

A részletes eredmények ITT megtekinthetők.

(Kiemelt képen: Galó Bence (fehérben) Forrás: EJU)