UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs Ifjúsági cselgáncs Európa-bajnokság

2023-06-26 14:10

Két ezüst és három pontszerző hely a portugáliai ifjúsági Eb-n

Galó Bence és Kollár Sebestyén révén két ezüstéremmel és további három pontszerző hellyel zártak a magyar cselgáncsozók a vasárnap véget ért, portugáliai ifjúsági Eb-n. Bíró Norbert szövetségi edző pozitívan értékelte a szereplést.

Vasárnap a vegyes csapatversennyel zárult a portugáliai ifjúsági cselgáncs Európa-bajnokság programja. A magyar válogatott összességében helytállt, de ez végül győzelemre nem volt elegendő: a mieink előbb a grúzoktól (2–4) a nyolcaddöntőben, majd a törököktől (3–4) a vigaszágon is vereséget szenvedtek, így a kilencedik helyen végeztek.

A magyar küldöttség így két ezüsttel és három pontszerző hellyel térhet haza Odivelasból. Múlt csütörtökön remekül kezdték versenyzőink a kontinensviadalt, ugyanis az első versenynapon mindjárt két magyar éremnek is örülhettünk. A korosztályos világranglistán hatodik, az Európa-kupákon rendre kiválóan szereplő

Galó Bence meg sem állt a döntőig az 50 kilósok között.

Három győzelem után a fináléban végül az első kiemelt, azeri Mahammad Mamishov kifogott az újpesti fiatalon, aki így ezüstérmet szerzett.

Galó Bence ezüstérmes lett a 50 kilósok között az ifjúsági Eb-n Forrás: EJU
Hasonlóképpen zárt Kollár Sebestyén is a 60 kilósok mezőnyében.

A Budapesti Honvéd ígérete meggyőző teljesítménnyel, négy győzelmet aratva menetelt el a döntőig, amelyben vezetett is vazarival a szintén azeri Mahammad Musayev ellen, viszont az előnyét nem sikerült megőriznie, a második kiemelt rivális öt másodperccel a vége előtt ipponnal fordított. Ezzel Kollár az elmúlt két év bronza után ezúttal a dobogó második fokára állhatott fel.

További értékes pontszerző helyeket is begyűjtöttek a mieink: Tóth Miron (Miskolci VSC; +90 kg) és a lányok legjobbjaként Vég Luca (52 kg; Ceglédi VSE) egyaránt az ötödik helyen fejezte be, míg Kiss Viktória (44 kg; Budapesti Honvéd) hetedik lett.

„Ebben a korosztályban gyakran elég nehéz felmérni a pontos erőviszonyokat, mivel a sorsolás és a versenyző adott napi formája nagyon meghatározza a végeredményt. Továbbá a többségnek viszonylag kevés nemzetközi rutinja van – kezdte értékelését Bíró Norbert a fiúválogatott szövetségi edzője az Utánpótlássportnak. –

Ugyanakkor az kijelenthető, hogy a csapat egészét tekintve az előzetes várakozásoknak megfelelően szerepeltünk. Összesen tíz fővel vettünk részt az Eb-n, közülük öten is bejutottak a legjobb nyolc közé, ez mindenképpen dicséretes.

Ha egyénenként nézzük, akkor már árnyaltabb az összkép: akad olyan fiatal, aki miatt lehet némi hiányérzetünk, de szerencsére a vártnál jobban teljesítető sportolónk is volt. Bence és Sebestyén is szépen versenyzett, megdolgoztak az ezüstért. Sajnálom, hogy Vég Lucának nem jött össze az érem, nagyon szépen menetelt az elődöntőig, aztán a döntőbe jutásért nyerhető meccsen kapott ki, viszont a bronzmeccsen már nem volt reális esélye. Nemrég jött csak vissza sérülésből, sokáig úgy tűnt, el sem indulhat az Eb-n, ennek a fényében az ötödik hely egyáltalán nem rossz eredmény. Szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy ebben a korosztályban nem mindig az eredmény – legyen az akár érem vagy pontszerző helyezés – minősíti a teljesítményt, hanem a fiatalok hosszú távú fejlődését szem előtt tartva sokkal inkább a mutatott produkciót kell értékelni. Adott esetben az első vagy második fordulóban kieső versenyző teljesítménye is lehet pozitív, előremutató.”

A két éremmel és három pontszerző hellyel a magyar csapat a 11. helyen zárta az egyéni versenyeket a nemzetek rangsorában; az élen – meggyőző fölénnyel, összesen hat arannyal – az azeriek végeztek.

Az ifjúságiak egy hónap múlva a szlovéniai EYOF-on folytatják a nyári világesemények sorát, majd augusztusban a horvátországi korosztályos vb-n lesz jelenésük.

(Kiemelt képen: Kollár Sebestyén (fehérben) Forrás: EJU)