UtánpótlásSport
2024. május 21.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás U20-as birkózó Európa-bajnokság

2023-07-04 16:00

Nyolc érem, három arany – a kötöttfogásúak és a lányok is remekeltek a spanyolországi U20-as Eb-n

Darabos László, Nyikos Veronika és Elekes Enikő révén három arannyal, valamint további két ezüsttel és három bronzzal zártak a magyar birkózók a spanyolországi U20-as Eb-n. Kliment László és Gyurasits Csaba, a kötöttfogásúak, illetve a nők szakági szövetségi edzője is elégedetten értékelt a kiváló szereplés után.

A hat magyar éremmel végződő U17-es birkózó Európa-bajnokság után a mieink az U20-asok kontinensviadalán is alaposan kitettek magukért. A kötöttfogásúak nyitották a programot, és Darabos Lászlónak (130 kg; Budapesti Honvéd) köszönhetően mindjárt az elején örülhettünk magyar aranyéremnek. Klubtársa, Lévai Levente (72 kg) szintén döntőbe jutott, ám az azeri Ruslan Nurullayev a fináléban megállította, így ő ezüstérmet szerzett. Szokol Levente (87 kg; FTC-KIMBA) ötödik lett.

Az már előzetesen is látszott, hogy Darabos László és Lévai Levente lehet a két kiemelkedően teljesítő versenyzőnk. Ők a hazai és nemzetközi szintéren is többször letették a névjegyüket, elsőéves juniorként már mindketten felnőtt magyar bajnoknak mondhatják magukat.

Tőlük vártuk az érmet, és ezt hozták is, remek produkcióval. Laci jószerével átgázolt a mezőnyön, mondhatni, simán győzött, Levinek sem hiányzott sok a végső sikerhez, ha talán kicsit rutinosabban birkózik a döntőben, neki is összejöhetett volna az arany. Most találkozott először ezzel az azeri fiúval, és az elején talán kicsit meglepte őt. Ezekben a kisebb súlycsoportokban rengeteget jelent az egymás elleni tapasztalat. Ezzel együtt így is nagyon értékes ezüstöt nyert, hiszen a hetvenhét kilós kategória mezőnye rendkívül sűrű.

Annak fényében, hogy Laci és Levi is még csak elsőéves juniorkorú, különösen nagy fegyverténynek tartom az eredményüket.

Éremesélyesként vághatnak majd neki az augusztusi világbajnokságnak is, értelemszerűen ott jóval erősebb lesz a mezőny, főleg a hetvenkét kilósok között Levi számára, de az kijelenthető, mindketten sokra hivatottak lesznek a varsói vébén” – értékelt Kliment László, a kötöttfogásúak szövetségi edzője az Utánpótlássportnak.

A kötöttfogású Darabos László ellenállhatatlannak bizonyult a nehézsúlyú mezőnyben Forrás: UWW/MBSZ

A lányok küzdelmeivel folytatódott a program, és a várakozásoknak megfelelően jó néhány magyar éremnek, mi több, aranynak is örülhettünk. A döntőben hátrányból felállva Nyikos Veronika (76 kg; Dunaújvárosi KSE-KIMBA) megvédte tavalyi U20-as Európa-bajnoki címét, míg Elekes Enikő (65 kg; Kőbánya SC-KIMBA) az előző évi ezüstje után ezúttal nem talált legyőzőre. Terék Gerda (57 kg; Budapesti Honvéd-KIMBA) ugyancsak döntőzött, és a második helyen végzett, Szenttamási Róza (55 kg; Csepel TC-KIMBA), valamint Osváth-Nagy Noémi (72 kg; Egri VSI-KIMBA) pedig bronzérmet nyert. A női küldöttség az előkelő második helyen zárt a nemzetek rangsorában.

Összességében nagyszerűen teljesítettek a lányok. Ha minden ideálisan alakul, akár a hét érem sem lett volna elképzelhetetlen, de az öttel sem lehetünk elégedetlenek.

Veronika címvédőként vágott neki az Eb-nek, de korántsem volt egyszerű az útja, mivel tavasszal az ukrán és német lánytól is kikapott technikai tussal, most pedig mindkettejüket megverte a negyeddöntőben, illetve a fináléban. Fejben rendkívül összeszedetten birkózott. Enikő az egész évben mutatott kiváló formája után ismét nagyon meggyőző volt, a tudása alapján jóval a mezőny előtt jár. A döntőben kicsit óvatósabban birkózott, a biztos győzelemet választotta, nem ment rá a technikai tusra. A három finalistánk közül Gerda ezüstje is abszolúte dicséretes, elsőéves juniorként reméltük, hogy akár az éremszerzés is összejöhet neki, aztán végül bravúros módon – viszonylag nehéz ágon keresztül  jutott el a döntőig. Elégedett vagyok az egész csapattal. A mostani jó szereplés után két-három éremben bízhatunk majd a világbajnokságon is” – mondta Gyurasits Csaba, a lányok szakvezetője.

A magyar éremtermést Mizsei Zoltánnak (61 kg; FTC-KIMBA) a szabadfogásúak között szerzett bronza tette teljessé. Angyal Krisztián (92 kg; Csepeli BC-KIMBA) ötödik lett.

(Kiemelt képen: az öt éremmel, közte két arannyal záró női küldöttség Forrás: MBSZ)