UtánpótlásSport
2024. május 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-07-07 14:11

A második meccsét is megnyerte az U19-es leány Eb-n a magyar válogatott

Nem okozott gondot a Szerbia elleni csoportmeccs a magyar lányoknak, akik a második találkozójukat is megnyerték az U19-es kézilabda Európa-bajnokságon.

A végletekig kiélezett meccset nyert meg a romániai U19-es leány kézilabda Európa-bajnokság első napján a magyar válogatott, amely a franciák korosztályos legjobbjait az utolsó másodpercekben született góllal múlta felül. Rendkívül értékes siker volt ez, hiszen az egyik, ha nem a legerősebb csoportba került a Szilágyi Zoltán szövetségi edző vezette csapat. A fiatalok a diadallal a kvartett élén zárták a napot, mivel a másik mérkőzésen Norvégia 27–26-ra múlta felül Szerbiát; a magyarok az utóbbi válogatott ellen folytatta a szereplést péntek délben.

Az első gólt a szerbek szerezték, azonban nem kellett sokat várni a magyar vezetésre, sőt jelentősebb előnyre: bő tíz perc után a remekül kezdő Simon Petra bő tíz perc után hibátlan lövőteljesítménnyel már öt találatnál járt, kulcsszerepe volt a 7–4-es állás kialakításában.

A folytatásban is megtartották az előnyt a magyar lányok; a 23. percben egy labdaszerzés után Csernyánszki Liliána robogott el a balszélen, a találatával pedig a mérkőzés addigi legnagyobb különbségét alakította ki (14–9). A játékrész hajrájában két magyar játékost is leültettek két percre, a szerbek pedig emberelőnyben faragtak a hátrányukból, egyenlíteni viszont nem volt esélyük – 17–13 volt a félidei állás.

Az első félidőhöz hasonlóan a másodikban is a szerbek voltak először eredményesek, a magyar fiatalok viszont továbbra is magabiztosan őrizték az előnyüket. Bő negyedórával a vége előtt Csíkos Luca átlövését még hárította a szerb kapus, a kipattanó viszont Kövér Lucához került, aki nem hibázott a hatos mögül (25–19); ekkor már komoly hullámvölgynek kellett volna következnie, hogy ne a magyar fiatalok zsebeljék be a két pontot – szerencsére ez nem történt meg, az „olló” pedig tovább nyílt. A hajrá kezdetén, Farkas Júlia és Varga Emília találata után 29–20-at jegyezhettünk fel, a kérdés már csak a győzelem aránya maradt a hajrára. A kapuban a csereként beálló Imre Szofi is sokat tett a győzelemért, a második félidőben kilenc védés került a neve mellé.

Végül 32–26-tal ért véget a találkozó, a második meccsét is megnyerte a romániai Eb-n a magyar utánpótlás leány kézilabda-válogatottak legidősebbike.

A magyarok közül ismét Simon Petra lett a legeredményesebb, aki a franciák után a szerbek kapuját is hétszer vette be. A csapat négy szerzett ponttal vezeti a csoportot, a Franciaország–Norvégia összecsapást délután rendezik.

U19-es leány kézilabda Európa-bajnokság, Románia (2023. július 6-16.)
C-csoport, 2. forduló
Magyarország–Szerbia 32–26 (17–13)
Mioveni, játékvezetők: Manea, Iliescu (románok).
MAGYARORSZÁG: Imre, Zaj (kapusok), Csernyánszki 5, Csíkos 3, Farkas 2, Gém 2, Kostyó, Kurucz 1, Kövér 3, Makó 3, Panyi, Papp, Simon 7 (1), Szabó L., Szabó Anna 2, Varga 4 (2). Edző: Szilágyi Zoltán.
SZERBIA: Nedeljkovics, Vranics (kapusok), Acsimovics, Bahun 1, Fajfrics 1, Ignjatovics 4, Mandics 9 (5), Milosevics, Mitics, Mitrovics 3, Petrics, Radevics 3, Todorovics 2, Todorovski 2, Vasics 1, Vujnovics. Edző: Dragan Markov.
Kiállítások: 14, ill. 8 perc.
Hétméteresek: 3/3, ill. 5/5.

Csoportbeosztás
A-csoport: Horvátország, Svájc, Svédország, Hollandia
B-csoport: Németország, Románia, Portugália, Izland
C-csoport: Magyarország, Norvégia, Franciaország, Szerbia
D-csoport: Dánia, Montenegró, Csehország, Észak-Macedónia

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
Július 6., csütörtök
11:45 Magyarország–Franciaország 30–29 (12–15)
Július 7., péntek
12:00 Magyarország–Szerbia 32–26 (17–13)
Július 9., vasárnap
16:30 Magyarország–Norvégia (Online: ITT nézhető)

A leány U19-es Európa-bajnokság programja:
Csoportmérkőzések: július 6-9.
Alsó- és felsőházi középdöntő: július 11-12.
Elődöntők, keresztmérkőzések (5-8., 9-12. és 13-16. helyért): július 14.
Helyosztók (9., 11., 13. és 15. helyért): július 15.
Helyosztók (5. és 7. helyért), bronzmérkőzés és döntő: július 16.

Az Eb-re utazó magyar leány juniorválogatott kerete:
Kapusok: Imre Szofi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Zaj Klára (NEKA), Mészáros Virág (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbszélsők: Gém Léna (NEKA), Papp Dorka (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövő: Kovalcsik Bianka (NEKA), Kurucz Aida (Praktiker-Vác)
Irányítók: Csernyánszki Liliána (DVSC Schaeffler), Simon Petra (FTC-Rail Cargo Hungaria), Farkas Júlia (Győri Audi ETO)
Beállók: Kostyó Panni (DVSC Schaeffler), Kövér Luca (Győri Audi ETO), Szabó Lili (NEKA)
Balátlövők: Csíkos Luca (NEKA), Szabó Aida (FTC-Rail Cargo Hungaria), Varga Emília (NEKA), Panyi Anna (DVSC Schaeffler)
Balszélsők: Szabó Anna (NEKA), Makó Zoé (DVSC Schaeffler)

(Kiemelt képünkön: Farkas Júlia támadásban Forrás: EHF)