UtánpótlásSport
2024. május 1.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2023-07-07 09:01

Készen állnak a magyar fiatalok a kolozsvári junior-világbajnokságra

Péntektől Kolozsváron kezdetét veszi a ritmikus gimnasztikázók junior-világbajnoksága, amelyen a magyar válogatott is részt vesz, mind egyéniben, mind együttes kéziszercsapattal.

Az egyéni versenyzők válogatottját Barkóczi Boglárka,Vukmir Elena és Hagymási Kira alkotja, míg az együttes kéziszercsapat Rakamazi Vivien, Antal Panni, Horváth Boglárka, Grek Fruzsina, Szolnoki Melinda, Kőszegi-Koháry Georgina, Boncz Nóra, Bene Kata összeállításban szerepel Romániában, a junior ritmikus gimnasztikázók korosztályos világbajnokságán – számolt be a hazai szövetség. 

Pénteken az egyéni ritmikus gimnasztikázók gyakorlataival indul a kolozsvári vb programja, a karika és a labda selejtezőivel, illetve az együttes kéziszercsapataoknál a mezőny egyik fele az 5 kötél, a másik fele pedig az 5 labda gyakorlatait adja elő. A kvalifikáció szombaton is folytatódik, egyéniben buzogány és szalag, míg a csapatoknál a másik gyakorlat bemutatása következik. Egyéniben a legjobb nyolc sportoló kerülhet be a vasárnapi szerenkénti finálékba, ugyanígy nyolc csapatosak az együttes kéziszercsapatok döntői is. Szombaton már eredményhirdetésekre is sor kerül: a csapatoknál összetettben osztanak érmeket, illetve a selejtező négy egyéni és két csapatgyakorlata alapján team eredményt is hirdetnek.

Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség (MRGSZ) Technikai Bizottságának elnöke elmondta, hogy a magyarok legfiatalabb egyéni rg-se,

Vukmir Elena két szerrel, karikával és labdával lép szőnyegre, míg Barkóczi Boglárka buzogánnyal, Hagymási Kira pedig szalaggal szerepel.

A magyarokat a D-csoportba sorsolták, ami azt jelenti, hogy pénteken és szombaton is az utolsó fordulóban, 15.30 és 17.00 között mutatkoznak be.

A Rakamazi Vivien, Antal Panni, Horváth Boglárka, Grek Fruzsina, Szolnoki Melinda, Kőszegi-Koháry Georgina, Boncz Nóra, Bene Kata összeállításban szereplő

együttes kéziszerválogatott pénteken az 5 labda, míg szombaton az 5 kötél produkcióját adja elő a selejtezőben.

Deutsch-Lazsányi Erika így nyilatkozott a várakozásokról a szövetség honlapján.

„A múlt heti hazai junior FIG-verseny volt a junior-világbajnokság főpróbája, és nagyon jól sikerült. Tizenhat ország vett rajta részt, mindenki nagyon jól érezte magát, Azerbajdzsán válogatottja maradt itt velünk edzőtáborban, közösen készültünk velük. Ezt a junior-vb-t a 2008 és 2010 között született fiataloknak rendezik, nálunk mind a három évfolyam képviselteti magát egyéniben. Vukmir Elena a legfiatalabb, ő a magyar bajnok, két szerrel szerepel, ez mentálisan és fizikálisan is nagy kihívás, de szépen helytállt a felkészülés során. Barkóczi Bogi 2009-es, Hagymási Kira a legidősebb, mindketten szépen teljesítettek a felkészülés alatt, és a múlt heti versenyen is érmeket szereztek, Kiráé a legnehezebb szer, a szalag.

Egyéni versenyzőink jól állnak, igaz, nem feltétlenül a legjobb nyolc között van tudásuk a világ mezőnyét tekintve,

de a sportban bármi megtörténhet. A 2008-as születésűek nagyon erősek, a junior Európa-bajnokság érmesei és döntősei is ott lesznek Kolozsváron, mivel azok a magyar sportolók, akik a junior Eb-n voltak, már nem ritmikus gimnasztikáznak, így mi újoncokkal vesszük fel a versenyt a sportág régi motorosaival. A tisztes helytállást várom tőlük, illetve, hogy szerenként bekerüljünk a legjobb tizenötbe.

Az együttes kéziszercsapatunk a nemzetközi mezőnyben jobban áll, mint az egyéni tornászok, tőlük várok döntőbe jutást.

Az Európa-bajnokságon is esélyesek voltunk a döntőre, kötéllel meg is volt a finálé, de ott hibáztunk. A labdagyakorlatra különösen nagy nemzetközi figyelem vetül, és szeretik a lányok Harry Potter sztorijú gyakorlatát. A kontinensviadalon sajnos rontottunk a selejtezőben, de remélem, most be tudjuk mutatni hiba nélkül, mert ez tényleg nagyon jól sikerült kompozíció."

Részletes program:
július 7., péntek
09:30-17:00 – egyéni karika és labda
18:30-21:00 – együttes kéziszercsapat – 5 kötél és 5 labda
július 8., szombat
09:30-17:00 – egyéni buzogány és szalag
18:30-21:00 – együttes kéziszercsapat – 5 kötél és 5 labda
július 9., vasárnap
13:00-13:35 egyéni finálé, karika
13:42-14:17 egyéni finálé, labda
14:47-15:30 – együttes kéziszercsapat, finálé – 5 kötél
15:50-16:35 egyéni finálé, buzogány
16:32-17:07 egyéni finálé, szalag
17:37-18:20 – együttes kéziszercsapat, finálé – 5 labda

(Kiemelt kép forrása: MRGSZ)