UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2023-07-08 13:16

„Még emésztgetem, hogy megszereztem a kvótát” – Hámori Luca

Első magyar női ökölvívóként jutott ki az olimpiára a 22 éves Hámori Luca, aki az Európa Játékokon aratott sporttörténelmi siker után nyilatkozott az Utánpótlássportnak.

Június 28-a piros betűs ünnepként vonul be a ökölvívónaptárakba, hiszen a múlt hónap végén a lengyelországi Európa Játékokon két magyar versenyző is megszerezte aznap az olimpiai kvótát, így részt vehet a 2024-es párizsi játékokon. Kovács Richárd mellett a 22 éves, még U22-esnek számító Hámori Luca örülhetett, utóbbi ráadásul sporttörténelmi tettet hajtott végre, hiszen először kvalifikált az ötkarikás játékokra magyar női bokszoló.

A kőszegi fiatal a 66 kilogrammosok kategóriájában nagy reményekkel vágott neki az eseménynek, nem titkolt célja volt a kvótaszerzés: az odáig vezető úton a legjobb 32 között cseh, a 16 között norvég ellenfelet vert egyhangú pontozással, így készülhetett élete eddigi legfontosabb mérkőzésére. A negyeddöntőben a 20 esztendős holland, Beeloo következett, aki ellen a győzelem a biztos éremszerzést, egyben az olimpiai kvalifikációt jelentette. Hámori ismét 5–0-ra nyert, amivel jegyet váltott Párizsba.

„A sorsolás után már biztos voltam, hogy – ha sikerül továbbjutnom – más-más stílusú mérkőzések várnak rám. Előre viszont nem terveztem ennél jobban, csak az adott meccsre fókuszáltam – emlékszik vissza Hámori. – A cseh lányt nem ismertem, de próbáltunk a kevés videó alapján felkészülni belőle; ő a profik közegéből tért vissza az amatőrök közé. A mérlegelésnél láttam, hogy nálam alacsonyabb versenyzőről van szó, így ezt is figyelembe vettük a taktika felállításánál. Kellemetlen ellenfél, sokat szabálytalankodott, de szerencsére nem okozott problémát. A norvég ellenfelemet jobban ismertem, hasonló stílusú, velem egymagas, ám rutinosabb bokszolóról van szó. Sikerült meglepnem, hiszen egy-egy találatnál még belenevetett az arcomba, ám a folytatásban fel tudtam őrölni.

A kvótát érő negyeddöntőnél már semmi sem számított, csak a győzelem lebegett a szemem előtt, hihetetlenül elszánt voltam. Hatalmas erőt adott, hogy a lelátóról figyelt a családom, köztük a bátyám (Hámori Ádám – A szerk.), aki a példaképem az ökölvívásban.

Alig vártam, hogy kezdjünk, szerencsére a kezdeti bizonytalanság után lenyugodtam, és hoztam, amit megbeszéltünk. A végén már éreztem, hogy az én kezem lendül majd a magasba; leírhatatlan élmény, nem tudom megfogalmazni, földöntúli boldogság.”

Hámori Luca a MÖSZ elnökével, Kurtucz Csabával és Kovács Richárddal (Forrás: MOB-Média)

Az elődöntőben végül megállították, ám ez egyáltalán nem befolyásolta az örömét.

„Be kell vallanom, a legjobb négy között már nehéz volt ugyanúgy feltüzelnem magamat, hiszen a célomat elértem. Ennek ellenére a belga lány ellen a kezdésre fel tudtam pörögni, ahol végül kijött a rutinbéli különbség. Nem bokszoltam rosszul, fontos tapasztalat volt, szerintem el tudom kapni, ha a jövőben találkozunk. Hogy ülepedett-e már az érzés az elmúlt napokban? Még most is ízlelgetem, hogy első magyar női ökölvívóként jutottam ki az olimpiára, ami csodálatos plusz amellett, hogy kiskori álmom volt a kvalifikáció. Nehéz felfogni, mit is jelent ez, amit elértem; több mint tíz éve dolgoztam ezért.

»Luca, olimpikon vagy« – ezt a mondatot még emésztgetni kell.

Játszadoztam már a gondolattal, hogy milyen lesz, amikor az olimpián szólítanak a ringbe, de most még hihetetlennek tűnik. Csak akkor tudom majd ezt leírni, ha már megtörtént, de nagyon motiváltan várom az egyéves felkészülést, és az olimpiát.”

(Kiemelt képünkön: Hámori Luca öröme a kvótaszerzés pillanatában Forrás: MOB-Média)