UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-07-10 13:01

Tizenhárom magyar érem, közte kilenc arany a belgrádi ifjúsági Európa-bajnokságon

Hét egyéni és két váltószámban is aranyérmet szereztek a magyar úszók, valamint további két-két ezüstöt és bronzot is begyűjtöttek a belgrádi ifjúsági Európa-bajnokságon. Krajnyák György, az utánpótlás-válogatottakat irányító vezetőedző elégedetten értékelt érdeklődésünkre.

A magyar aranyak sorát Jackl Vivien nyitotta, aki mindjárt az első napon – a mezőny legfiatalabbjaként, még csak 14 és fél évesen a 17 év alattiak versenyében – megnyerte a 400 vegyest az úszók belgrádi ifjúsági Európa-bajnokságán. Ezt követően Pádár Nikolett sorozatban harmadszor diadalmaskodott 200 gyorson, mögötte ráadásul Ábrahám Minna szerzett ezüstöt, így kettős magyar siker született. A tavalyi ezüstje után Komoróczy Lora ezúttal győzött 50 háton, továbbá a 4x100-as mix gyorsváltó (Magda, Harsányi, Molnár, Pádár) is az első helyen ért célba.

Majd a lányok 4×200-as gyorsváltója (Pádár, Gyurinovics, Molnár, Ábrahám) zsinórban harmadszor lett Európa-bajnok, míg Molnár Dóra szintén címet védett 200 háton. A záró napon aztán újabb három aranyat is hozzátettek a mieink a terméshez: Komoróczy 50 után 100 háton is nyert, Pádár – a váltósikerekkel együtt immár a negyedik elsőségét begyűjtve – 400 gyorson győzött, míg Magda Boldizsár 100 gyorson állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Korábban a 4x100-as leány gyorsváltó (Pádár, Molnár, Ábrahám, Gyurinovics) másodikként, Molnár Dóra 100 gyorson, míg Abonyi-Tóth Glenda 200 pillangón harmadikként zárt.

A magyar válogatott így kilenc arany-, valamint két-két ezüst- és bronzéremmel az olaszok mögött az éremtáblázat második helyén végzett.

Ez összességében a harmadik legeredményesebb magyar szereplés az ifi Eb-k történetében. Tavaly Bukarestben hat arany, öt ezüst és három bronz volt a mérleg.

„Hellyel-közzel előrevetíthető volt, hogy jól szerepelnek majd a versenyzőink, így összességében nagy meglepetést nem jelentett a produkció – kezdte értékelését Krajnyák György, az utánpótlás-válogatottakat irányító vezetőedző az Utánpótlássportnak. –

Ismét a lányok vitték a prímet, Pádár Nikolettel, Molnár Dórával és Komoróczy Lorával az élen. A fiúk egyetlen egyéni érmét Magda Boldizsár nyerte 100 gyorson, ami viszont a klasszikus, legsűrűbb versenyszám.

Ráadásul az egyéniben úszott 49.52-es, győztes idejét nem sokkal később a vegyes váltóban még felül is múlta, és 48.37-et teljesített. Hamarosan akár a felnőttek 4x100-as gyorsváltójában is láthatjuk őt a mostani formáját látva. A fiúváltóink összességében is jól szerepeltek, hiszen valamennyi stafétánk döntőt úszhatott, ami az elmúlt években egyáltalán nem volt megszokott.

Ugyanakkor a legnagyobb pozitív meglepetést Abonyi-Tóth Glenda okozta a 200 pillangón szerzett bronzával, miután három másodperccel megjavítva az egyéni csúcsát lett dobogós.

Edzőjén, Verrasztó Zoltánon kívül szerintem az égvilágon senki nem hitte volna, hogy Glenda most ilyen teljesítményre lehet képes. A döntőbe jutás benne volt a pakliban, de erre az eredményre tényleg nem számítottunk tőle.

Az összképet nézve az mindenképpen biztató, hogy évről évre – a 2021-es, római és a tavalyi, otopeni Eb-vel is összehasonlítva – folyamatosan lépdelünk előre.

Bár korántsem a miénk volt a legnépesebb válogatott a mezőnyben, az éremtáblázaton mégis másodikak, az összesített csapatpontversenyben pedig harmadikak lettünk, miközben az utóbbi összevetésben a legutóbbi két alkalommal hatodikként, illetve negyedikként végeztünk.”

(Kiemelt képen: Molnár Dóra Forrás: LEN/MÚSZ)