UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-07-14 21:13

Elekes Enikő a negyeddöntőig jutott a budapesti UWW-rangsorversenyen

A még juniorkorú Elekes Enikő jutott a legtovább a budapesti UWW-rangsorverseny pénteki programjában. A 62 kilogrammos birkózó két remek győzelem után vezetett a kínai elleni negyeddöntőben, végül azonban kétvállal kikapott.

Öt női és három szabadfogású férfi súlycsoportban 13 magyar sportoló volt érdekelt pénteken, ám közülük mindössze ketten nyertek mérkőzést. Üde színfolt volt a három héttel ezelőtt a spanyolországi Santiago de Compostelában U20-as Európa-bajnoki címet ünneplő Elekes Enikő (62 kg) teljesítménye, aki a megszokotthoz (65 kg) képest eggyel alacsonyabb súlycsoportban rendkívül magabiztosan kezdett, hiszen az U23-as Eb-ezüstérmes francia Ameline Douarre-ét és az U23-as világbajnoki bronzérmes nigériai Esther Kolawolét is maga mögé utasította, meggyőző különbséggel – számolt be a Nemzeti Sport.

Az elődöntőért a kínaiak vb-harmadik helyezettjével, az Ázsia-bajnok Lo Hsziao-csüannal került szembe, gyönyörű akciókkal 5–2-re is vezetett, ám a kínai mögékerülés után felfűzte Elekes karját, a hátára fordította, és tusolta. A Kőbánya 18 éves versenyzője vereségével a megméretéstől is búcsúzott, mivel a kínai az elődöntőben kikapott a bolgár világ- és négyszeres Európa-bajnok Biljana Dudovától.

Sajnálatos sérülés is történt, ráadásul két magyar közti összecsapáson: az U23-as Eb-győztes Szél Anna (57 kg) 5:0-ra vezetett az U20-as Eb-második Terék Gerda ellen, amikor utóbbi páros combra támadt, balul sült el, Szél bal térde megroppant, feladni kényszerült a meccset.Terék a következő körben kikapott, ezzel kiesett.

Halidov Gamzatgadzsi (61 kg), Antal Dániel (70 kg), Lukács Botond (79 kg), Szekér Szimonetta (50 kg), Galambos Ramóna (57 kg), Szél Anna és Szabados Noémi (68 kg) egy-egy vereséget követően búcsúzott. Hasonlóan járt a vesztes meccsét követően három vigaszágra jutó magyar, ott Fáth Bianka (50 kg) a nigériai Genesisszel, Matyi Vivien (53 kg) a lengyel Krawczykkal, míg Soliman Yasmine (62 kg) a német Niemeschsel szemben maradt alul.

(Kiemelt képen: Elekes Enikő Fotó: Róth Tamás/MBSZ)