UtánpótlásSport
2024. május 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2023-07-18 18:30

A megszűnés szélére kerülhet a Statisztika

A Magyar Asztalitenisz Szövetség szerdai elnökségi ülésén a szervezet júniusban megválasztott új vezetése – értesülésünk szerint – megvonhatja a Statisztika UAK szövetségi támogatását, ezzel Oláh Zsuzsa vezetőedző szerint pedig komoly veszélybe kerülhet a leányszakágban egyeduralkodó Marczibányi tér klub további működése, mi több, akár meg is szűnhet.

A mindössze néhány hete elnöknek megválasztott Kovacsics Imre vezette Magyar Asztalitenisz Szövetség szerdán tartja soron következő elnökségi ülését, és az Utánpótlássport.hu értesülése szerint többek között

a Statisztika Utánpótlás Asztalitenisz Klub szövetségi finanszírozásának esetleges megvonása

is a napirendi pontok között szerepel. A hír hallatán megkerestük Lajtai Kristófot, a MOATSZ főtitkárát, aki azt mondta: a Statisztika UAK helyzete és annak megvitatása valóban a szerdai egyeztetés témája lesz. Mindezek után Oláh Zsuzsához, a Statisztika vezetőedzőjéhez fordultunk.

„Az a helyzet, hogy miután – a nagyjából egy hete elhunyt – alapítónk Ormai Laci bácsi vezette Statisztika PSC 2021 nyarán végleg megszűnt, nem találtunk olyan szponzort, amely kiemelten támogatná a működésünket, és ezzel együtt a klubunkban zajló utánpótlás-nevelést.

Ugyanakkor az előző MOATSZ-elnökségnek nem állt szándékában megszűntetni a klubot, és két évvel ezelőtt felkarolt minket,

s ennek köszönhetően új formában, de hasonló néven: Statisztika Utánpótlás Asztalitenisz Klubként folytattuk. Méghozzá azzal a céllal, hogy idővel – ha az anyagi források is rendelkezésre állnak – központi leányakadémia váljon az egyesületből. Tehát a szövetség dotációja lehetővé tette a további működésünket” – mondta Oláh Zsuzsa.

Jelen állás szerint könnyen elképzelhető, ez a támogatási modell a jövőben megszűnik, a döntés pedig nagyban fenyegeti a klub jövőjét.

A Statisztika játékosai uralják a hazai leánymezőnyt, és a korosztályos válogatottakban is rendre főszereplők Forrás: Statisztika UAK

„Úgy hallottam, a MOATSZ pénzhiánya nem teszi lehetővé a további támogatásunkat. Ugyanakkor persze az sem szokványos, hogy a szövetség tart fenn egy klubot. Emellett olyan érv is felvetődött, a szövetség azért sem finanszírozhat minket, merthogy ez nem korrekt a többi klubbal szemben. Csak egy dolgot felejtenek el azok, akik ezt mondják: a korábbi vezetés alatt mégis sikerült megoldást találni erre.

Arról nem is beszélve, hogy a Statisztika nem egyetlen klub a sok közül, sem a múltbeli, sem a jelenlegi eredményei alapján

– magyarázta a szakvezető. – Levelet írtam az elnökségnek, megindokolva azt a kérésünket, hogy ha nem tudják biztosítani a forrásokat, legalább egy évnyi átmeneti időszakot tegyenek lehetővé. Többek között azért, hogy elrendezzük a gyerekek további sorsát, mindenkinek találjunk csapatot, ezt a feladatot azonban nagyban megnehezíti az a tény, hogy a július 19-i elnökségi ülés után 28-áig le kell adni a nevezést a felnőtt Extraliga következő évadára.

Tehát, ha nem finanszírozza a szövetség a klubot, akkor megszűnik a Statisztika.

Nekünk az a célunk, hogy ez a közösség – ha valamiképpen át is szervezve, – egyben maradhasson, mivel, ha nem lesz folytatás, az itt játszó gyerekek nagyjából fele biztosan abbahagyja a pingpongot, a többiek pedig a szélrózsa minden irányába továbbállnak, kinek merre lesz lehetősége.

Ez a lépés nemcsak a mi életünkre, hanem a komplett hazai leányutánpótlásra lehet drasztikusan negatív hatással.

Nagyon remélem, hogy végül sikerül megoldásra jutni az új elnökségnek.”

A Statisztika nemcsak az asztaliteniszsportban abszolúte meghatározó „márkanév”, hanem a teljes hazai és nemzetközi sportéletben. A legendás mesteredző, Ormai László irányította Statisztika PSC 25-szörös BEK-győztesként a sporttörténelem legsikeresebb szakosztálya. Ugyanakkor a Marczibányi téri reménységek manapság sincsenek híján a jó eredményeknek.

„A fiataljaink – köztük több serdülőkorú játékossal – az elmúlt évadban ismét elindultak az Extraligában, és remekül helytálltak a felnőtt első osztályban, ugyanis a várakozáson felül szerepelve hatodikok lettek. Korosztályos szinten pedig a lányaink rendre a legeredményesebben szerepelnek az országos bajnokságokon.

Olyannyira, hogy a kiváló teljesítménynek köszönhetően évek óta mi végzünk az élen az utánpótlás-csapatrangsorban – nemcsak a lányok között, hanem a fiúkkal összevont ranglistán is.

Az extraligás és NB I-es csapatok folyamatosan felkeresnek minket, hogy kölcsönvegyék a játékosainkat, míg

a jelenleg is zajló serdülő és ifjúsági Európa-bajnokságon a kilencfős leánycsapatban öt játékosunk szerepel.

(Kiemelt kép forrása: Statisztika UAK)