UtánpótlásSport
2024. július 14.
  • instagram
Junior férfi kézilabda Európa-bajnokság, Szlovénia
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-07-20 12:34

A Fábián Bettinával felálló nyíltvízi váltó ezüstérmes a fukuokai vizes vb-n

A 18 éves Fábián Bettina mellett Olasz Anna, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid felállású magyar váltó ezüstérmet nyert a nyíltvízi úszók 4x1500 méteres csapatversenyében a fukuokai vizes világbajnokságon.

A Momocsi Beach Parkban kialakított pályán a négyfős csapatoknak 4x1500 métert kellett teljesíteniük tetszőleges a sorrendben, a korábbi versenyszámokkal ellentétben ezúttal jóval nagyobb hullámokkal kellett megküzdeniük az úszóknak, ugyanis szeles, borús idő fogadta őket. Az esélyesek közül a németek, az olaszok és a magyarok is két nő, két férfi taktikát választották, a franciák viszont a nemenkénti váltást favorizálták – írja tudósításában az MTI.

A 21 csapatot felvonultató mezőnyben a németek voltak az előzetes favoritok, igaz, a férfiak 10 és 5 kilométeres versenyében is győztes olimpiai bajnok Florian Wellbrock végül kihagyta a váltót, a német csapat egyik tagjának tájékoztatása szerint azért, hogy pihent legyen a medencés versenyekre, ahol 800 és 1500 méter gyorson is a győzelem a célja.

Az első körben a magyarok közül Fábián Bettina ugrott vízbe, a 18 éves versenyző a hatodik helyen váltott,

ugyanakkor az előtte lévők közül kizárólag az ötödik ausztrálok kezdtek női úszóval, mégpedig a 10 kilométeren ezüstérmes Chelsea Gubeckával.

Fábián hátránya ekkor egy perc volt az első helyen álló spanyoloktól, Olasz Anna pedig további fél perc hátránnyal adta át a képzeletbeli stafétát a 10 kilométeren ezüstérmes Rasovszky Kristófnak. A veszprémiek kiválósága szenzációs teljesítménnyel a harmadik helyre jött fel, így Betlehem Dávidon volt a sor, aki az ausztrál, a német és az olasz versenyzővel – köztük a világklasszis Gregorio Paltrinierivel – indult harcba a győzelemért.

A váltásnál még hét másodperces előnnyel vízbe ugró ausztrált Betlehem és Paltrinieri gyorsan meg is előzte, az utolsó bójához pedig gyakorlatilag egyszerre érkeztek. Ekkor már biztos volt, hogy kettejük között dől el az aranyérem. Az utolsó 200 méteren a medencés úszásban 1500 méter gyorson olimpiai és világbajnok olasz picivel gyorsabb volt, így Betlehem másodikként csapott célba. A harmadik helyen az ausztrálok végeztek.

Próbáltam tartani a lépést a fiúkkal, de azért mások tettek azért, hogy ez ne sikerüljön. Nagyon örülök neki, hogy csak az ausztrál tudott megelőzni a lányok közül. Élveztem és elképesztően szurkoltam a többieknek, hatalmas élmény nekem, hogy részese lehettem ennek a váltónak, és a jövőben még többet szeretnék hozzátenni

 – nyilatkozta az MTI-nek a 18 esztendős Fábián Bettina.

A magyar küldöttség ezzel a második érmét szerezte Fukuokában, korábban Rasovszky Kristóf volt második a 10 kilométeres, olimpiai kvalifikációs versenyben.

Eredmények:
nyíltvízi úszás, 4x1500 m csapatverseny, világbajnokság:
1. Olaszország (Barbara Pozzobon, Ginevra Taddeucci, Domenico Acerenza, Gregorio Paltrinieri) 1:10:31.2 óra
2. MAGYARORSZÁG (FÁBIÁN BETTINA, OLASZ ANNA, RASOVSZKY KRISTÓF, BETLEHEM DÁVID) 1:10:35.3
3. Ausztrália (Chelsea Gubecka, Moesha Johnson, Nicholas Sloman, Kyle Lee) 1:11:26.7

(Kiemelt képen: Fábián Bettina (jobbról a második) Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)