UtánpótlásSport
2024. május 16.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

EYOF

2023-07-22 16:52

Száznál is több magyar fiatallal kezdődik a maribori multisportesemény

Száznégy fiatal magyar sportoló mutathatja meg magát a XVII. nyári európai ifjúsági olimpiai fesztiválon, melynek vasárnaptól a szlovéniai Maribor lesz a házigazdája.

Július 23-án, vasárnap tizenhetedik alkalommal kezdődik meg a tizennégy és tizennyolc év közötti ígéretek multisporteseménye,

a nyári európai ifjúsági olimpiai fesztivál (EYOF),

melynek ezúttal Maribor lesz a házigazdája. A viadalt eredetileg Koperben rendezték volna, de a vendéglátó végül Szlovénia második legnagyobb városa lett.

A 1991-ben életre keltett, kétévente tartott EYOF-ra 48 országból nagyjából 2400 résztvevőt várnak a maribori szervezők; a magyar csapat 104 sportolóval vág neki a kalandnak. Ezen az EYOF-on tizenegy sportágban mérik össze tudásukat a fiatalok, ebből tízben is szurkolhatunk a mi reménységünknek.

A viadal kilenc állandó sportága (atlétika, országúti kerékpár, torna, cselgáncs, úszás, tenisz, kosárlabda, kézilabda, röplabda) mellé a gördeszkázás és a hegyikerékpározás került be a programba, továbbá a klasszikus kosárlabdát a 3x3-as változat váltja. A mieink csak gördeszkában nem indulnak. A legnépesebb magyar szekció az atlétáké, akik 28 fővel képviseltetik magukat, míg az úszók 16-an, a cselgáncsozók pedig 12-en utaznak. A leány röplabdacsapatunk először vívta ki az indulási jogot a seregszemlén, 2017-ben Győrben a rendező ország együtteseként lehetett ott a mezőnyben.

A magyar sportolók Fotó: MOB-Média/Szalmás Péter

A koronavírus-járvány miatt 2021-ben elmaradt EYOF-ot tavaly pótolták a szlovákiai Besztercebányán. Akkor a magyarok 24 éremmel, közte 6 arannyal zártak. Nyert távolugrásban Rózsahegyi Bori, 100 m-es síkfutásban Deák Zalán, kalapácsvetésben Szabados Ármin, úszásban 400 m vegyesen Elekes Tamara, 200 m háton Kováts Alex, valamint a leány kézilabdacsapat is. Ez utóbbi alakulat biztosan nem ismétli meg teljesítményét, mert most, Mariborban a fiúválogatott mutathatja meg magát. Ugyanakkor annak köszönhetően, hogy a COVID miatt egy évet csúszott az előző EYOF, akadnak, akik másodszor versenyezhetnek az eseményen, hiszen még az idén is „beleférnek” a sportágukban meghatározott korosztályba. Idetartozik az atléták közül Rózsahegyi, Deák és Szabados is, ők – rendhagyó módon – a címüket is megvédhetik.

A távolugró Rózsahegyi Bori akár címet is védhet Fotó: MOB-Média/Szalmás Péter

Az úszók elsősorban annak a Jackl Viviennek a remeklésében bízhatnak, aki 400 m vegyesen nemrégiben 14 és fél évesen nyert magabiztosan Eb-t a jóval idősebb juniorok között. Érdekesség, hogy Jackl tavaly pozitív koronavírusteszt miatt az utolsó pillanatban maradt le az EYOF-ról, ám az éppen az ő helyére beugró Elekes is képes volt a győzelemre 400 m vegyesen.

Persze, az említettek mellett is számos sokra hivatott magyar fiatal esélyes az éremre az EYOF-on (tavaly a cselgáncsozók is háromszor álltak dobogón), ám ezen a fesztiválon nem is az eredmény a legfontosabb. A rendezvény elsődleges célja, hogy a tizenévesek megtapasztalják az olimpiai hangulatot és szellemiséget, találkozzanak más országok kultúrájával, s persze életre szóló élménnyel gazdagodjanak.

Jackl Vivien tavaly lemaradt az EYOF-ról, most viszont tarolhat az úszószámokban Forrás: musz.hu

De ha kicsit mégis a számokra tekintünk, akkor elmondhatjuk, hogy Magyarország az eddigi tizenhatból tizenöt alkalommal vett részt nyári EYOF-on, és ezeken a Magyar Olimpiai Bizottság adatbázisa szerint

267 érmet szerzett, amelyből 81 a legfényesebben csillog.

Ezzel hazánk az országok közti örökranglistán az előkelő ötödik helyen áll. Csapatunk csupán az első, harminckét évvel ezelőtti, brüsszeli megméretést hagyta ki, és egyetlen egyszer, 2019-ben Bakuban fordult elő, hogy nem állt magyar versenyző a dobogó tetején. A csúcs eddig a 2017-es győri EYOF-hoz kötődik: akkor rendezőként Magyarország 41 éremnek örülhetett.

A magyar csapat ünnepélyes fogadalomtétele szerda késő délután a MOM Kulturális Központban volt, a küldöttség szombaton vette az irányt Maribor felé. A megnyitót vasárnap este fél 9-től rendezik, a magyar zászlót Jackl Vivien úszó és Gazsó Péter kézilabdázó viszi.

(Kiemelt képünkön: a maribori EYOF kabalája, Foksi is népszerűsíti a sportot a fiatalok körében Forrás: eyof-maribor.com)