UtánpótlásSport
2024. május 15.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

EYOF

2023-07-24 21:03

Két éremmel kezdett az EYOF-on a magyar csapat

Az első és a második magyar érmet is az úszók szállították az EYOF-on, rajtuk kívül pedig még négy sportágban szurkolhattunk a fiataljainknak a szlovéniai multisportesemény hétfői napján.

A maribori EYOF első díjkiosztóján az úszó Jackl Vivien nyakába akasztották az aranyérmet, aki 400 méter vegyesen aratott fölényes győzelmet. A sikernek örült, az eredményről viszont önkritikusan azt mondta, lehetett volna jobb – írja a XVII. nyári európai ifjúsági olimpiai fesztivál első napjának beszámolójában az olimpia.hu.

Meglepő lett volna, ha az Európa-bajnokság után még ugyanolyan jó formában tudok maradni, az aranynak örülök, az időeredménnyel viszont nem vagyok elégedett

A délelőtti úszás jól esett, ezért azt hittem, délután jobb lesz az időm, de ez van, el kell fogadni. Nagyon tetszik az EYOF hangulata, jó, hogy több sportággal vagyunk együtt” – mondta Jackl.

És ezzel még nem volt vége: Kakuk Koppány Zéta 400 méter gyorson másodikként ért célba – így egymás után két éremosztó ceremónián is magyar szereplőnek örülhettünk.

Nagyon jó úszás volt, eltaláltam az elejét, és a végét is bírtam. Végig hallottam a szurkolók biztatását, a lelkesedésük rám is átragadt

– mondta Kakuk. – Még hátravan a váltó, a száz és a kétszáz méter gyors… Mit mondjak? Eléggé belendített ez az ezüstérem.”

Kakuk Koppány az ezüstérmével Fotó: Szalmás Péter/MOB-Média

A leány röplabdázók hatalmas meglepetést szereztek: magyar csapat „emberemlékezet óta” nem győzte le az olaszt semmilyen korosztályban, most azonban sikerült. A fiatalok nem csak azzal írtak sporttörténelmet, hogy az EYOF-ok történetében először kaptak meghívást nem a szervező jogán, hanem azzal is, hogy a nyitómérkőzésen izgalmak közepette legyőzték az olaszokat. Megilletődve kezdtek, majd két szett elvesztése után erőre kaptak, és onnan átvették a vezetést.

Hatalmas az öröm! Null-kettőről bárki ellen nyerni óriási dolog, pláne az olaszok ellen, akik a világ egyik legjobb röplabdakultúrájával rendelkeznek. Hatalmasat küzdöttünk, az első két szett nem ment jól, nagyon megilletődöttek voltunk. Aztán valami megtört, az olaszok elbizonytalanodtak, onnantól kezdve »éltünk«. Zseniális siker, nem is tudom, mikor nyertünk az olaszok ellen, bármilyen korosztályról is legyen szó

– értékelt a sikert követően Kőnig Gábor edző.

A serdülő fiú kézilabda-válogatott is győzelemmel kezdett, a Maribor határában található sportcsarnokban Montenegró volt az ellenfél az első csoportmérkőzésen. A magyarok kezdettől fogva uralták a játékot, a félidőben 20–13 volt az eredmény, ami a végére 39–28 lett.

„Minden kezdet nehéz, az első mérkőzés egy világversenyen, vagy kontinentális tornán mindig nagyon fontos állomás, különösen abban a tekintetben, hogy ezeknek a srácoknak az EYOF az első nagy nemzetközi megméretésük. A csapatban sok fiatal van a korosztályhoz képest, éreztünk is feszültséget, az elején kis idegeskedést. Úgy gondolom, a jó rajt sokáig elkísér. Tudtuk, hogy a csapattal jó úton haladunk, de mégis voltak bizonytalanságok és izgalmak. Összességében gratulálok a fiúknak a győztes kezdéshez! A csoportban kedden Portugáliával játszunk, majd jön Horvátország, ők a nehezebb kategóriába tartoznak. Ahhoz, hogy négy közé jussunk, legalább az egyiket le kell győznünk, mi mindkettőt szeretnénk. Megyünk előre, tesszük a dolgunkat” – nyilatkozta Szabó Levente edző.

Atlétikában csupán egy döntőt rendeztek magyar érdekeltséggel: 5 km gyaloglásban egyéni csúccsal lett 8. Bor Benjamin. Szirbek Albert 1500 méteren, Mészáros Emma rúdugrásban, Auer Péter 110 méter gáton, Rózsahegyi Bori távolugrásban bejutott a versenyszáma döntőjébe. A két 100 m-es futó, Szentgyörgyi Zita és Deák Zalán az elődöntőben folytathatja.

Úszásban a két érem mellett Lakó Dorina 100 m gyorson, Miszlai Mira 200 m pillangón, Rácz Zombor 100 m háton, Jackl Vivien 200 m háton a döntőben szerepel kedd délután.

Teniszben Tóth Ákos János a 32-be, duóban Kovács Marcellal a 16 közé jutott egyesben. a lányoknál pedig Mihálka Anna nyert a 64 között. Párosban Beviz Lujza, Mihálka Anna az első fordulóban búcsúzott.

Az első versenynap (hétfő) részletes eredményei ide kattintva megtalálhatóak.

(Kiemelt képünkön: Jackl Vivien az EYOF-dobogó tetején Fotó: Szalmás Péter/MOB-Média)