UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

EYOF

2023-07-28 22:00

Három magyar aranyérmet hozott az ötödik versenynap

A XVII. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál ötödik maribori versenynapján Szabados Ármin, Kovács Alexandra és Bagi Zoltán arany-, Jackl Vivien ezüst-, Kovács Botond pedig bronzérmet szerzett.

A Mariborban zajló XVII. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál, avagy az EYOF ötödik versenynapján öt érem volt a magyar termés.

Az atlétikapályán újabb magyar címvédés történt – a távolugró Rózsahegyi Bori korábbi sikere után –, miután a tavalyi, besztercebányai EYOF-on aranyérmes Szabados Ármin ezúttal sem talált legyőzőre; 78,92 méteres dobásával nyerte meg a versenyszámot. 

Ez a verseny nehezebb volt, mint a tavalyi, hiszen itt volt az egyik legnagyobb vetélytársam, a finn fiú. Győztem, de az eredményemmel nem vagyok elégedett, nyolcvan méter felettit vártam. Minden okom megvolt rá, hiszen a bemelegítésnél hoztam ezt az eredményt, élesben pedig valahogy nem jött ki. Ettől függetlenül természetesen örülök a győzelmemnek. Jövő héten megyünk Izraelbe az U20-as Eb-re, remélem, onnan is hozok egy jó eredményt.

– nyilatkozta Szabados Ármin az olimpia.hu-nak.

Aranyérmes lett 5000 méteres gyaloglásban Kovács Alexandra, aki tavaly – büntetőidőt követően – harmadik helyen zárt Besztercebányán.

"Boldogabb vagyok, mint amilyennek látszódom! A hét folyamán összegyűjtöttem azt az energiát, ami kellet ehhez a győzelemhez." – mesélte Kovács Alexandra – "Hálás vagyok mindenkinek, aki bízott bennem, szurkolt nekem, és különösen edzőmnek, Urbanikné Rosza Máriának. Ranglistavezetőként éreztem, hogy van rajtam némi nyomás, de ahogy itt Mariborban teltek-múltak a napok, ez eltűnt. Szép lett volna egyéni csúcsot gyalogolni, de a mostani győzelmemhez erre nem volt szükség. A tavalyi versenyt nehezebbnek éreztem, mint a mostanit, és nem a 30 másodperces kiállítás miatt."

A leány hármasugás döntőjében Francisco-Lucas Laura 12., fiú magasugrásban Kerék Patrik 11., leány gerelyhajításban Illyés Gréta 10. lett. A leány svédváltó (100, 200, 300 és 400m) az első futamban 5. lett, összesítésben így 13., a fiúk ebben a számban, szintén az első futam után győztesként jöttek le a rekortánról, a szombati zárónapon a döntőben folytathatják az éremért a harcot.

Bagi Zoltán aranyéremmel iratkozott fel a dicsőségtáblára: 100 m pillangón nem talált legyőzőre.

"Már reggel nagyon elszánt voltam, így ébredtem, tudtam, hogy meg kell nyerni ezt a száz pillangót, mert egész évben erre készültemMegúsztam az ifi Eb-s időmet, de nem is ez érdekelt, hanem hogy nyerjek. Számomra az egész EYOF fénypontja ez a nap volt, nagyon boldog vagyok, és remélem, hogy holnap már én is ki tudok menni szurkolni a többieknek valamelyik eseményre."

Jackl Vivien az eddig megszerzett két aranyhoz és egy ezüsthöz hozzátett pénteken még egy ezüstöt – 800 méteres gyorsúszásban.

"Nagyon boldog vagyok, főleg azért, mert erre a nyolcszáz méterre nem is igazán készültünk"– nyilatkozta Jackl Vivien. – "Igazi örömúszás volt ez, az időeredménnyel is elégedett lehetek, az ezüstéremmel meg pláne. Voltak ebben az EYOF-ban hullámvölgyek, de összességében szerintem büszke lehetek magamra."

Kovács Botond 400 méter vegyesen bronzérmes lett.

"A kétszáz vegyeshez képest erre a számra már egy kicsit rányomta a bélyegét a fáradtság, ezért is örülök, hogy végül felállhattam a dobogóra" – mondta Kovács Botond. – "Ami az időeredményt illeti, egy kicsit jobbra számítottam, de összességében jól éreztem magam ezen a héten. A legjobb az volt az egészben – persze az eredményeken kívül –, hogy nagyon sok emberrel megismerkedhettem."

A leány röplabdázók az elődöntőben a szlovénok ellen léptek pályára, 3–0-ra vesztettek a házigazdáktól. A serdülő fiú kézilabda-válogatott az elődöntőben Németországgal találkozott, amely 30–24-re győzött. Mindkét magyar együttes a bronzéremért léphet pályára szombaton.

A judósok közül a -70 és +70, valamint -90 és +90 kilósok léptek tatamire, Vén Pannának, Ódor Veronikának, Hoffer Norbertnek és Tóth Máté Mironnak ezúttal nem sikerült érmet szereznie.

A magyar érmek száma 267-ről öt versenynap alatt 287-re nőtt; a nyári EYOF-ok során 88 aranyat, 86 ezüstöt és 113 bronzot jegyeznek a magyarok. A fiatal Team Hungary Mariborban öt nap alatt 7 arany-, 5 ezüst- és 8 bronz-, összesen 20 érmet gyűjtött.

Az ötödik versenynap (péntek) részletes eredményei IDE kattintva érhetők el.

(Kiemelt képünkön Szabados Ármin Forrás: olimpia.hu)