UtánpótlásSport
2024. május 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-07-28 19:33

Magda Boldizsár végre egyéniben is a csúcsra ért

Duplázott az utolsó ifjúsági Európa-bajnokságán a BVSC úszója, Magda Boldizsár, aki a mixváltóval szerzett aranyérme mellett egyéniben is felállhatott a dobogó legfelső fokára.

Nem nagy meglepetésre ismét eredményes ifjúsági úszó Európa-bajnokságot zárt a magyar csapat, amelynek tagjai július első felében Belgrádban mérették meg magukat a korosztály kontinensviadalán. Az éremtábláztaton az olaszok mögött a második helyet megcsípő küldöttségben a lányok domináltak, a fiúk egyetlen egyéni érmét pedig a 18 éves Magda Boldizsár szerezte.

„Nagy mozgásigénnyel rendelkeztem kiskoromban, ezt valamilyen módon csillapítani kellett, a szüleim pedig már négy-ötéves koromban levittek az uszodába. A bátyám is ezt a sportot űzte, így ott állt előttem a példa, de igazából mindig is imádtam a vizet – emlékszik vissza a Gyöngyösön nevelkedő, de már a BVSC-t erősítő fiatal. – Az úszás mellett fociztam és teniszeztem is, de a medencében gyűjtöttem a legtöbb érmet, ez azért sokat nyomott a latba a választásnál, meg persze a tesómat is le akartam pipálni az eredményeimmel.”

Az ifi Eb-n szerzett aranyakkal Forrás: BVSC-Zugló Úszószakosztály

Számos egyéb sikere mellett az ifi Eb-n is szép sorozatba kezdett 2021-ben: a 4x100-as mix gyorsváltóval Rómában harmadik, tavaly Romániában pedig első lett, a címet pedig a már emlegetett belgrádi eseményen megvédte, Molnár Dórával, Pádár Nikolettel és Harsányi Mátyással együtt úszva. Eközben 2022-ben a korosztály világbajnokságán is felállhatott a csapattal a dobogó tetejére.

Balról: Molnár, Harsányi, Pádár és Magda az ifjúsági Eb-n Fotó: MÚSZ

„Örömteli eredmények ezek, de bevallom, mindig ott motoszkált a fejemben, hogy egyéniben is be szeretnék jutni a legjobb háromba. Az esemény előtt láttuk az Európa-ranglista állását és az eredményeket, a nevezési idők között pedig az enyém volt a legjobb; ezzel azért kis teher is jött rám, de fel is spanolt, hiszen a fő célom ezzel ott állt előttem. A váltótársakkal jól ismerjük már egymást, ez rengeteget segített, egyedül Matyi volt új ember; címet védeni sosem könnyű de sikerült behúzni ismét a számot. Az egyénivel kapcsolatban a legnehezebb az volt, hogy kimatekozzuk, miben induljak még el, ugyanis a döntőm az utolsó napra esett, tartalékolnom kellett az erőmet. Izgalmas és megható volt a dobogó tetején állni, azokban a pillanatokban azért egy-két dolog lepörgött a szemem előtt, és hogy mennyi áldozattal járt ez a siker, de abszolút megérte! Szerencsére a felnőttek között is gyűjtögetem a tapasztalatot: az elején még elizgultam azokat az úszásokat, de szép lassan sikerül felvenni a fonalat, rengeteget lehet tanulni a többiektől. Szeretnék törés nélkül bekerülni a felnőttválogatottba!”

(Kiemelt képünk forrása: MÚSZ)