UtánpótlásSport
2024. május 1.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2023-07-31 09:03

Kedden elstartol a magyar-horvát közös rendezésű U19-es leány-világbajnokság

Kedden este a chileiek ellen kezdenek a mieink Szegeden, a magyar-horvát közös rendezésű U19-es leány röplabda-világbajnokságon. Kőnig Gábor szövetségi edzőt kérdeztük a várakozásokról.

Mint arról beszámoltunk, az U18-as leány röplabda-válogatott az előkelő negyedik helyet szerezte meg a szombaton véget ért, maribori EYOF-on, miután Kőnig Gábor tanítványai a bronzmeccsen alulmaradtak a hollandokkal szemben. Azonban a fiataloknak nem sok pihenőjük akad az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált követően, ugyanis – néhány helyen megváltozott felállásban, de ugyanazzal a szakmai stábbal az élen – keddtől már az Eszéken és Szegeden rendezendő U19-es világbajnokságon lesz jelenésük.

Mindenképpen hasznos torna volt számunkra az EYOF, kiváló erőfelmérő, és összességében az elért eredményünk is pozitívan értékelendő. Előzetesen azt hiszem, mindenki aláírta volna, hogy a legjobb négy között zárunk, különösen azt figyelembe véve, hogy milyen erős csoportból indultunk az olaszok, a hollandok és a lengyelek társaságában.

Szép dolgokat is mutattunk, viszont az utolsó két meccsen, az elődöntőben és a bronzmeccsen a végjátékban túl sok hibával játszottunk – mondta Kőnig Gábor az Utánpótlássportnak. – A vb-felkészülésünk szempontjából kicsit furcsán alakult az elmúlt egy hét Mariborban, hiszen az idősebbek, a 2005-ösök nem léphettek pályára az EYOF-on, de persze ugyanúgy velünk voltak Szlovéniában, és amikor nyílt rá alkalom, próbáltunk közösen edzeni, illetve felkészülési meccseket is szerveztünk."

Az augusztus 1. és 11. között zajló torna a sportág történetének első magyarországi korosztályos vb-je. A magyar válogatott Chilével, Kínával, Kamerunnal, Egyiptommal és Argentínával került közös csoportba a 24 csapatos világbajnokságon. A hatos csoportokból az első négy helyezett jut tovább a nyolcadöntőbe. 

Íme, a mieink a szűkített, 12 fős kerete:

Forrás: MRSZ
Nehéz megmondani pontosan, hogy mire lehet képes a csapatunk, kicsit még mindig a sötétben tapogatózunk azzal kapcsolatban, hogy milyen erőt is képvisel a csoportunk.

Ennek a legfőbb oka, hogy az európai csapatokat elkerültük, és két-két afrikai, illetve dél-amerikai és egy ázsiai válogatott vár ránk a csoportkörben. Ezekre az együttesekre jóval nehezebb felkészülni, lévén sokkal nehezebb róluk mérvadó meccsfelvételeket találni, és ez alapján feltérképezni őket. A nyitó ellenfelünk, a chileiek például alig játszottak mérkőzést az elmúlt másfél évben.

Mindezekkel együtt is, nem lehet más a célunk hazai pályán, mint a továbbjutás a legjobb tizenhat közé.
A magyar csapat programja:
Augusztus 1., kedd 18:00: Magyarország–Chile
Augusztus 2., szerda 18:00: Magyarország–Kína
Augusztus 3., csütörtök 18:00: Magyarország–Kamerun
Augusztus 5., szombat 18:00: Magyarország–Egyiptom
Augusztus 6., vasárnap 21:00: Magyarország–Argentína

(Kiemelt kép forrása: MRSZ)