UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-08-01 18:56

Ifjúsági országos bajnokság Eb-érmesekkel

Ami évekkel ezelőtt elképzelhetetlen volt, most valóra válik: az ifjúsági korú úszók nem tavaszi időpontban, hanem augusztusi országos bajnoksággal zárják le normálmedencés versenyévadjukat.

Példátlannak minősíthető az ifista úszók idei ob-ja: korábban rendre tavasszal harcoltak meg a korosztályos magyar bajnoki érmekért, ebben az évben először viszont minden más versenyük után, a szezon augusztus eleji befejezése gyanánt következik számukra az országos bajnokság 50-es medencében.

A Debreceni Sportuszodában zajló ob szerdától szombatig tart, amelyen

nem csupán a 17-18 éves fiúk és a 16-17 esztendős lányok ugranak vízbe, hanem a fiatalabb utánpótlás-korosztályok legjobbjai is. Utóbbiak pedig akár meglepetést is okozhatnak

– ahogyan arra már akadt példa korábban is –, és a serdülőkorúak legyőzhetik az ifjúságiak legkiválóbbjait is akár. Igaz, ehhez nagyot kell úszniuk, de nem lenne meglepetés, ha például a lányok 400 méteres vegyesúszó viadalát az a Jackl Vivien nyerné, aki – a mezőny legfiatalabbjaként, 14 és fél évesen a 17 év alattiak versenyében – aranyérmet szerzett a július eleji, belgrádi ifjúsági Európa-bajnokságon.

A tatabányaiak talentuma egyike volt a magyar válogatottból a szerb fővárosban remeklőknek, akik összesen 13 medált gyűjtöttek, két-két ezüst és bronz mellett nem kevesebb, mint kilenc aranyat – benne hét egyéniben kiérdemeltet  pakolva bele a közös kollekcióba.

A belgrádi dobogósok ezen a héten a cívisvárosban, itthoni környezetben gyarapíthatják tovább dicsőséglistájukat országos bajnoki címekkel, mert az aligha kérdéses, hogy

az Eb-n parádézók az ob-n is főszerepet akarnak és minden bizonnyal fognak is játszani.

Még akkor is, ha netán a csúcsformájukon többnyire túljutottak, ahogy valamivel gyengébb időeredmények is elegendőek lehetnek azok számára, akik utánpótláskorú kiválasztottként megmutathatták magukat a július végi, fukuokai felnőtt-világbajnokságon, de hazatérve, kevés pihenővel a hátuk mögött vállalják az indulást a debreceni ob-n is.

Mindenesetre jó lenne látni a bajnokságon a belgrádi győzők mindegyikét, így Jacklon kívül a 17 évesek nagy formátumú alakjai közé tartozó szegedi Pádár Nikolettet, aki a 400 gyors megnyerése előtt sorozatban harmadszor diadalmaskodott 200 gyorson (és a japán felnőtt-vébén is bizonyított). A tavalyi második hely után Komoróczy Lora ezúttal ifi Európa-bajnok lett 50 háton, majd 100 méteren is, Molnár Dóra pedig 200 háton védett címet. A fiúk legfőbb sikerembereként Magda Boldizsár 100 gyorson állhatott fel a dobogó felső fokára Belgrádban.

Szóval közülük bárki startoljon is Debrecenben, elvárás lehet tőlük az elsőség idehaza is, miként nyilván saját maguktól is elvárják, hogy fő számaikban „aranyosan” szerepeljenek...

Mozgatórugónak ott van még két lényeges szempont: egyfelől a minél jobb helyezés értékes segédpontokat jelent a klubok egymás közötti eredményességi versenyében, másfelől a debreceni erőpróbát követően nagyjából egyhónapos nyári szünet, az úszóknak is kijáró gondtalan vakáció vár rájuk. Hogy aztán szeptemberben újra induljanak az edzések, a kemény felkészülés az újabb versenyidőszakra.

(Kiemelt kép forrása: debrecenisportuszoda.hu)