UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-08-08 20:08

Elmaradtak a magyar sikerek az U17-es vb-n, de még nem kell kongatni a vészharangokat

A remélt kettő-négy éremhez képest dobogós és pontszerző helyezés nélkül végeztek U17-es birkózóink a vasárnap véget ért, isztambuli korosztályos világbajnokságon. Bácsi Pétert, a hazai szövetség (MBSZ) szakmai igazgatóját kérdeztük az okokról, továbbá előretekintettünk a közelgő, jordániai U20-as vb-re is.

A Magyar Birkózók Szövetségének szakmai igazgatója, Bácsi Péter előzetesen egy-két éremben fogalmazta meg az elvárásokat a kötöttfogású és a leányszakággal kapcsolatban is, így összesen kettő-négy érmet remélt a magyar válogatott versenyzőitől az isztambuli U17-es birkózó-világbajnokság előtt. Végül a mieink jócskán elmaradtak ettől: a 16 indulónkból mindössze hatan nyertek mérkőzést, ők is maximum egyet-egyet.

Hozzátartozik a teljes képhez, hogy a nyár eleji korosztályos Európa-bajnokságon remeklő, hat éremmel végző csapatból az aranyérmes Ritter Sophie (serdülőkorúként pihenőt kapott az U17-es és U15-ös Eb-elsősége után) és az ezüstérmes Tótok Péter (betegség miatt) is hiányzott a névsorból.

Nyilván, ez az egyik oka a gyengébb szereplésnek, de persze nem lehet csak a távolmaradókra fogni. Összességében csalódott vagyok, mert bár a négy érem inkább optimista becslésnek bizonyult részemről, de két érem joggal volt elvárható, és azt hiszem, reálisan benne is maradt a csapatban, főleg az Eb-szereplés tükrében

 – kezdte értékelését Bácsi Péter szakmai igazgató. – A négy dobogós helyezéshez természetesen kellett volna az is, hogy többeknek kijöjjön a lépés, és jó napot fogjanak ki, ez viszont most mindenkinek éppen az ellenkező előjellel, rosszul sült el. Kezdve azzal, hogy az Eb-n kiválóan birkózó Tótok Petinek és a sérült, Eb-ötödik Zóni Daninak is az utolsó pillanatban kellett visszalépnie, illetve több másik versenyzőnket is kisebb sérülés hátráltatta a vb-felkészülés alatt."

A szabadfogású Mizsei Ádám (80 kg) a vigaszágon búcsúzott az U17-es vb-n Forrás: UWW/MBSZ
A bővebb, szakmai értékelés még hátra van, az edzőkkel közösen kell áttekintenünk, vajon mégis hol lehetett a probléma a felkészülésben? Ugyanakkor azt szeretném leszögezni, hogy korántsem kell még kongatni a vészharangokat, hiszen a fő célunk, hogy felnőttszinten legyenek eredményes birkózóink.

Ezen az úton nem a pillanatyni sikerek hajszolása a fontos, szóval nem történt tragédia, korábban is előfordult már, hogy nem úgy ért véget egy világverseny, mint ahogyan szerettük volna. A legfontosabb, hogy levonjuk a szükséges tanulságokat. Az U17-es korosztály egyébként is különösen vízválasztó a fiatalok életében, ugyanis ez az időszak képezi az átmenetet a felnőttek felé. Már a gyerekek közelítenek a „nagyokhoz" sok tekintetben, de még mindig nagyon messze vannak a felnőttbirkózástól. A csapatunkból ráadásul sokan még csak elsőévesek, így először csináltak végig két hosszabb, három-négy hetes felkészülést az Eb, majd a vb előtt, és ehhez a nagyobb fizikai igénybevételhez pedig szintén időbe telik mire hozzászoknak. Mindent egybevéve, nincs okunk csüggedni, dolgozunk tovább."

Egy héttel az után, hogy az U17-esek világbajnoksága véget ért, augusztus 14-én, hétfőn elrajtol az U20-asok vb-je is Jordániában. A korosztály június végi-július eleji Európa-bajnokságán nyolc magyar érem, közte három arany született. 

Elekes Enikő U20-as Európa-bajnokként nagy reménnyekkel utazhat a korosztályos vb-re Fotó: Róth Tamás/MBSZ
A fiatalabbakhoz hasonlóan az U20-asok között is kettő-négy éremben bízhatunk, nagyon remélem, hogy ezúttal össze is fog jönni. Különösen a női csapatunk igazán sokra hivatott.

Az Eb-n öt éremmel, közte két arannyal végeztek Elekes Enikő és Nyikos Veronika révén. Joggal reménykedhetünk benne, hogy a lányok majd a vb-n is igazolják kivételes képességeiket. Ugyanakkor nem lesz könnyű dolguk, mivel az U20-as világbajnokság lesz hosszú idő után az első komplett világesemény, ami a mezőnyt illeti, hiszen az oroszok, a belaruszok és az ukránok is elindulnak. A kötöttfogásúaknál elsősorban Darabos László és Lévai Levente lehet a húzóemberünk, az Eb-n egyaránt a döntőig jutottak, előbbi arany-, utótbbi ezüstérmesként zárt. Emellett Lévai Levi például már a felnőttek között is bontogatja szárnyait, ami külön dicséretes."

(Kiemelt képen: az U15-ös Eb-győztes, U17-es Eb-harmadik Balázs Éda, aki egy győzelem mellett két vereséggel zárt az U17-es vb-n Forrás: UWW/MBSZ)