UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-08-10 09:02

Jackl Vivien ezen a nyáron szinte mindent megnyert, amit csak lehetett

A tatabányai Jackl Vivien áprilisban – alig tizennégy és fél évesen – a felnőtt magyar úszóbajnokságon ezüstérmes lett 400 vegyesen, majd július elején ifjúsági Európa-bajnoki címet szerzett, s a hónap végi EYOF-on (Mariborban összesen két-két aranyat és ezüstöt nyert) is utcahosszal végzett idősebb riválisai előtt a sportág legkomplexebb számában. Az augusztusi ifi ob-n pedig újfent aranyat érdemelt ki kedvenc műfajában, öt érméből alighanem a legszebben csillogót.

Emlékszel a jó két évvel ezelőtti berobbanásra, amikor is a vegyes úszás egykori királynőjének, az ötszörös egyéni olimpiai bajnok Egerszegi Krisztinának a „megdönthetetlen” magyar csúcsát elvetted 400 vegyesen a nagy elődtől?

Persze, 2021-et írtunk, jó hat másodperccel jobbat úsztam, mint Egerszegi annak idején, s enyém lett az országos korosztályos rekord, amely előtte harmincnégy évig élt.

Az a 4:46.47-es tavalyelőtti csúcs aztán az idei felnőtt ob-n már 4:43 alá került, világbajnoki A-szintet érően, míg a júliusi belgrádi ifi Eb-n a kontinensbajnoki címet hozó 4:40.66-os produkció nemcsak egyéni csúcs lett, hanem egyszerre két korosztályban, a 14 és a 15 évesek között is országos rekordot jelentő idő. Amely nem mellesleg már csak két másodpercnyire van az olimpiai A-szinttől, vagyis attól, hogy ott lehess a jövő nyári párizsi játékokon is...

A cél mindenképpen az olimpia! Hogy lehet-e ez már a párizsi? Ezt még nem tudom; ami biztos, hogy elmaradtam az A-szinttől, két másodperc egyelőre hiányzik az olimpiai részvételhez. Persze jövő áprilisig még lehet teljesíteni, csak hát az már nagyon komoly idő... Szóval nem biztos, hogy sikerül annyit javulnom, amennyit szeretnék.

Azt már tudjuk, mennyit kell lefaragnod az eddigi legjobbadból, azt viszont nem, hogy min kell igazítanod a vegyes úszásodon, a négy úszónem közül hol van szükség a legnagyobb fejlődésre?

A mellúszásomon kéne igen sokat javítani, ez megy a leggyengébben, és a végén, amikor gyorson hajrázok… Hát ott is lehet még mit jobbítani.

Egy olyan esztendőben kerültél egészen közel a párizsi repülőjegyhez, amely amúgy szinte hemzsegett a kiemelkedően fontos versenyektől...

Az egész év nehéz volt, de különösen a júliusra igaz ez.  Nagyon sűrű volt, viszont megérte a fáradozás, szinte mindent megnyertem, amit lehetett, örülök is neki nagyon.

Bő tíz éve úszol Sirkóné Kocsis Mártánál Tatabányán, ahol a szüleiddel laksz. A helyi Vízmű SE versenyzője vagy, s kettőtök a kezdetektől töretlen együttműködése már eddig is sikertörténet. De hogy bukkantatok rá a vegyesre, mikor dőlt el, hogy az úszás „hétpróbáját” választjátok a legfőbb számnak?

Nagyjából két éve derült ki, hogy a leginkább a vegyesre kell fókuszálni, akkor, amikor jobbat úsztam Egerszegi Krisztina országos csúcsánál. Emellett azért más számokban is versenyzek, sikerült nyernem például a múlt heti debreceni ifi ob-n 1500 gyorson és 100 háton is, 200 pillén és 200 háton pedig második lettem.

Mit kell tudni Jackl Vivienről, amikor éppen nem a medencében tartózkodik?

Szabadidőm hétvégente van, ilyenkor próbálok pihenni, aludni, filmet nézek, olvasok. Most csaknem egy hónap pihenő jön, aztán újból az uszoda. Egyébként pedig a tatabányai Bárdos László Gimnáziumba járok, szeptembertől kilencedikes leszek. Kitűnő tanuló vagyok, kedvencem az angol, aminek, remélem, a 2028-as Los Angeles-i olimpia után is a hasznát veszem, mert Amerikában akarok majd továbbtanulni.

(Kiemelt képen: Jackl Vivien (jobbra) és edzője, Sirkóné Kocsis Márta Forrás: musz.hu)