UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Súlyemelés

2023-08-13 20:34

Emlékidézés országos csúcsokkal

Messzi Istvánnak, a magyar súlyemelés fiatalon elhunyt kiemelkedő egyéniségének tiszteletére minden évben emlékversenyt tartanak Kecskeméten, s nem volt ez másképpen az idén, augusztus második szombatján sem.

Huszonharmadik alkalommal hozta tető alá Bálint Csaba, a kecskeméti súlyemelők vezetőedzője a Messzi István-emlékversenyt, ily módon is fejet hajtva a néhai barát és csapattárs előtt, akinek vétlen vezetőként bekövetkezett halálos autóbaleseténél ő is benn ült abban a személykocsiban, amely egy részeg sofőr vezette teherautóval ütközött. A Katalinpusztánál történt 1991-es tragédiát Bálint Csaba súlyos sérülésekkel ugyan, de túlélte, Messzi István, a többszörös magyar bajnok, Szöul középsúlyú olimpiai ezüstérmese a helyszínen meghalt, kevéssel harmincadik születésnapja előtt.

A 2023-as emlékversenynek is az ő nevét viselő sportcsarnok adott otthont

– mesélte honlapunknak a főszervező, hozzátéve, hogy a limitált – hatvanfős – mezőny derékhadát a fiatalok alkották.

A csarnokban Pisti relikviáiból kisebb kiállítást rendeztünk be, amelyen melegítője, súlyemelőcipője, meze, s igazi különlegességként 1988-ban kiérdemelt olimpiai ezüstérme volt látható.

Magát a viadalt Falu György, Kecskemét alpolgármestere nyitotta meg, aki köszöntötte a Messzi családot, virágcsokrot adva át özvegyének és két leánygyermekének. A verseny részeként megkoszorúztuk Pistinek a sportcsarnok falán lévő emléktábláját” – idézte vissza az emlékezéshez kapcsolódó történésmozaikokat Bálint Csaba.

Magán a viadalon a fiatalok bravúrosan, mondhatni, Messzi István emlékezetéhez méltóan teljesítettek, s különösen kitett magáért az a négy ifjú súlyemelő, aki korosztályos országos csúcsokat ért el.

A közelmúlt junior és U23-as Európa-bajnokságán szerepeltek közül egyedül Fekécs Szilárd döntött úgy, hogy a pihenés helyett az indulást választja, s valóban emlékezetes alakítással rukkolt elő Kecskeméten.

Az edzője, Balog János májusi halálát követően a Békési TE helyett immár a Tatabányai SC színeiben versenyző, 19 éves junior a megszokottnál egy kategóriával feljebb indulva is remekelt: mindkét fogásnemben (145, 170) és összetettben is (315) övé lett a hazai korosztályos rekord 89 kilogrammban.

Hasonlóképpen parádézott a 15 esztendős, békéscsabai Garamvölgyi Kasszandra, aki a serdülők 55 kilós kategóriájában írta át teljesen a magyar csúcslistát (szakítás 65, lökés 80, összetett 145 kg).

Külön dicséret jár a 18 éves, nyíregyházi Füzesi Annának is, aki a juniorok 64 kg-os súlycsoportjában szakításban 76 kilóval állított fel új csúcsot, s ebben a fogásnemben cselekedett hasonlót az ex-békési, most már békéscsabai Nagy Zsolt, aki a 96 kilós ifjúságiaknál 128 kilogrammig jutott.

Árva Cintia, a kecskemétiek üdvöskéje ezúttal nem versenyzőként, hanem új minőségben jeleskedett: a július végi, bukaresti U23-as Eb-n ötödik kiválóság díjátadó volt, s ő köszöntötte a résztvevőket is az idei Messzi-emlékversenyen.

(Kiemelt képünkön: Bökfi János békéscsabai műhelyének egy újabb tehetsége, a 15 éves Garamvölgyi Kasszandra Forrás: beol.hu)