UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-08-14 09:02

Öt magyar érmet hozott az U23-as Eb

A számok uralta összegző mondat így hangzik: az U23-as úszók első Európa-bajnokságán, Dublinban a 11 fős magyar csapat az éremtáblázaton a 14. helyen végzett öt medállal, közelebbről három ezüsttel és két bronzzal.

Kísérleti jelleggel rendezte meg az elmúlt hét végén a kontinentális szövetség, a LEN az úszók első olyan Eb-jét, amelyen 18 és 23 év közöttiek indulhattak az ír fővárosban. A negyvenből végül is huszonnégy nemzet képviselői szereztek legalább egy érmet, a legtöbbet – a képzeletbeli dobogó tetején végezve – a házigazda Írország (6, 3, 0) gyűjtött, mögötte Nagy-Britannia lett a második (5, 4, 4), s Németország a harmadik (5, 4, 2). 

Magyarország arany nélkül maradt, a három ezüsttel és a két bronzzal az éremkollekciósok rangsorában a 14. pozíció lett a miénk. 

A viadalon külön LEN-engedéllyel indulhattak az Egyesült Államok és a Dél-afrikai Köztársaság versenyzői is, eredményük azonban értelemszerűen nem számít(hat)ott be az Eb-sorrendbe. Küldötteik felettébb jól szerepeltek, jellemző, hogy a nyitónapon – 

a sportág-históriai első magyar érmet, egy bronzot kiharcolva – úgy lett végső soron harmadik Jászó Ádám 200 háton, hogy négyen is előtte végeztek,

ám ketten „idegennek” számítottak, hiszen egy amerikai és egy dél-afrikai is bekerült a nálánál gyorsabb kvartett tagjai közé.

Ha Jászó dobogós helyét meglepetésnek tekintjük (az volt), nagyon is a várt medálokat szállította 

Zombori Gábor. 2019-es junior világbajnokunk a szombati négyszáz után vasárnap kétszáz vegyesen is a második legjobb európaiként végzett. 

A harmadik ezüst Ugrai Panna érdeme, aki ráadásul a klasszikus sprintszámban, 100 gyorson volt képes igazán kellemes meglepetést szerezni. A nemek közötti egyensúlyt is javította Nyirádi Réka, aki a befejező napot tette végképp széppé: úgy végzett bronzérmesként 200 háton, hogy száznál még hetedik volt, az utolsó ötvenre hatodikként fordult, innen sikerült bejönnie összességében negyediknek, de az amerikai győzelem miatt a magyar lányé lett az Eb-bronz.

Majdnem-érme miatt dicséret illeti Sárkány Zalánt, aki 800 gyorson repesztett negyedik helyet érő időt, de a három nap alatt különböző számokban – ha érmet nem is, de döntőt érően – többen és többször is úsztak a mieink közül, így Török Dominik, Gálicz László, Békési Eszter, a váltóval pedig Bóta Benedek.

(Kiemelt képen: Zombori Gábor Forrás: musz.hu)