UtánpótlásSport
2024. május 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2023-08-16 20:10

A korosztályos európai porond után a legjobb fiatalok a felnőtt-vb-n is bizonyíthatnak

A magyar atlétika utánpótlása több korosztályban is szépen szerepelt az idei kontinensversenyeken, a legjobb fiatalok pedig a szombaton rajtoló budapesti felnőtt-világbajnokságon is megmutathatják magukat.

Eredményes évet zár a magyar atlétika a korosztályos kontinensversenyeket tekintve.

Júliusban a finnországi Espooban rendezett U23-as atlétikai Európa-bajnokságon Takács Boglárka 100 és 200 méteren is bravúros ezüstérmet érdemelt ki (előbbiben új felnőtt országos csúcsot elérve), míg a dobogó harmadik fokára 400 méteren Molnár Attila, távolugrásban Németh Mátyás, valamint 100 m gáton Tóth Anna állhatott fel.

Magyarország az Eb-n azon tizenkét ország között volt, amely legalább öt éremmel gazdagította gyűjteményét.

Az U23-as atlétikai Európa-bajnokság 1997 óta íródó történelmében csupán egyszer, 1999-ben Göteborgban fordult elő, hogy a magyar csapat ötnél több érmet szerzett.

Takács Boglárka két ezüstérmet nyert az U23-as Eb-n Fotó: Török Attila

Aztán július végén az U18-as korosztály mérette meg magát a maribori Európai Ifjúsági Olimpai Fesztiválon (EYOF), melyen a magyar küldöttség kilenc érmet érdemelt ki az atlétikai pályán. Címet védett a távolugró Rózsahegyi Bori és a kalapácsvető Szabados Ármin, ugyanúgy aranyat nyert hétpróbában Kriszt Sarolta és 5000 méteres gyaloglásban Kovács Alexandra, továbbá bronzérem került 100 méteren Szentgyörgyi Zita és Deák Zalán, rúdugrásban Mészáros Emma, 1500 méteren Szirbek Albert, valamint 2000 méteres akadályfutásban Szabó Benjámin nyakába. Tavaly Besztercebányán három arany-, öt ezüst- és három bronzérem volt az atlétáink EYOF-mérlege, az idén tehát

az elsőségek számában sikerült felülmúlni azt a szereplést.
Rózsahegyi Bori címet védett az EYOF-on Fotó: Szalmás Péter/MOB-Média

Augusztusban már a jeruzsálemi U20-as Európa-bajnokság került reflektorfénybe. Az izraeli fővárosban a hazai csúcstartó gerelyhajító, Herczeg György a korosztály Európa-rekordereként nagyon magabiztos teljesítménnyel szerezte meg az Eb egyetlen magyar aranyérmét. A 200 méteren ezüstérmes Sulyán Alexa és a 100-on bronzot nyerő Kocsis Luca is bizonyította, hogy a korosztály legjobbjaihoz tartozik, valamint a 3000 méteres akadályfutásban hatalmasat küzdő, végül harmadikként célba érkező Kovács Ferenc Soma teljesítménye is megsüvegelendő. Ahhoz pedig már hozzászokhattunk, hogy a dobószámokban van olyan atlétánk, aki jó eséllyel pályázik a dobogóra. Az U20-as Eb-n annak harmadik fokára kalapácsvetésben Csatári Jázmin és Csekő Miklós, gerelyhajításban pedig Kövér Fanni állhatott fel.

Az U20-as atlétikai Eb-k 1970 óta jegyzett történetében csak egyszer, 2005-ben, Kaunasban szerzett ennyi medáliát – hetet – a magyar csapat.

A jeruzsálemi dobogós helyezések számát tekintve pedig holtversenyben az előkelő negyedik a helyen végzett a válogatott.
Herczeg György favoritként nyert U20-as Eb-t Forrás: MASZ

Örömteli, hogy az érmek mellett mindhárom kontinensversenyen több sportolónk ért el értékes, döntős helyezést. Ezen fiatalok többsége nemcsak a saját korosztályában bizonyított, hanem fontos tagja volt annak a magyar válogatottnak, amely júniusban Chorzówban megnyerte a második divíziós csapat Eb-t. És bár hivatalosan nem utánpótlás-esemény az Egyetemi Világjátékok, remek eredmény, hogy az U23-as Török Gergely magasugrásban, az első felnőtt évében járó Mátó Sára pedig 400 méteres gátfutásban nyert bronzérmet augusztus elején a kínai Csengtuban.

A szóban forgó fiatalok közül huszonegyen a szombaton rajtoló budapesti felnőtt-világbajnokságon is ott lesznek, hogy a hatvanhárom fős magyar csapat még utánpótláskorú szekcióját képviselve életre szóló élménnyel gazdagodjanak.

A legifjabbakat U20-asként Herczeg György, Kocsis Luca, Kovács Árpád, Kovács Ferenc Soma és Sulyán Alexa képviseli a Nemzet Atlétikai Központban, míg Kriszt Sarolta még az U18-as korosztályhoz tartozva várhatja a világbajnoki rajtot.

A Magyar Atlétikai Szövetség sportszakmai igazgatója, Scheidler Géza úgy fogalmazott a vébén induló magyar fiatalokkal kapcsolatban, hogy:

„Olyan porondon próbálhatják ki magukat sok ezer néző előtt, mint korábban soha. Ez erőt adhat, de a figyelmet, a koncentrációt is megzavarhatja. Az viszont biztos, hogy nagyon sokat tanulhatnak ebből a szereplésből. A jelenlegi legjobb korosztályos atlétáink számára a későbbi felnőttvilágversenyeken már nem a kijutást kell célul kitűzni, hanem a döntőbe kerülést.”

(Kiemelt képünkön: az U20-as Eb-ezüstérmes Sulyán Alexa a vébén 200 méteren indul és a női 4x100 m-es váltónak is a tagja Forrás: MASZ)