UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2023-08-17 09:02

Az olimpiai bajnok Berki Krisztián szerint jó irányba halad a hazai fiúutánpótlás

Berki Krisztiánnal, London olimpiai bajnokával, a Magyar Torna Szövetség sportigazgatójával az után beszélgettünk, hogy Zámbori Zala aranyérmes lett nyújtón a maribori EYOF-on. Az elmúlt időszakban a korosztályos világversenyeken a fiúk folyamatosan szállítják a sikereket, elsősorban ennek hátteréről kérdeztük a korábbi klasszist.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt Molnár Botond első magyar fiútornászként ünnepelhetett ifjúsági Európa-bajnoki címet egyéni összetettben Münchenben, majd ugrásban bronzérmet nyert ugyanott. Az idén aztán folytatódott a mieink sikerszériája: Závory Szilárd ugrásban a dobogó harmadik fokára állhatott fel az antalyai ifjúsági világbajnokságon, ezzel beállította a korábbi legjobb magyar vb-eredményt (Balázs Krisztián a 2019-es, győri eseményen nyújtón lett harmadik).

Őket követte a sorban Zámbori Zala, aki legutóbb, a maribori Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon aranyérmet szerzett a nyújtó fináléjában.

Az FTC-Telekom 17 éves reménysége első hazai fiú versenyzőként győzött az EYOF történetében.

„Az elmúlt időszakban Zala nagyon szépen fejlődik, az edzőjével, Tóth Leventével kiváló összhangban dolgozik, és ez a munkakapcsolat kulcsfontosságú a fejlődésében – kezdte Berki Krisztián, a Magyar Torna Szövetség sportigazgatója az Utánpótlássportnak. – Nagyon örülök, hogy éremmel, ráadásul arannyal térhetett haza Szlovéniából. Az EYOF előtti versenyeken nyújtón kifejezetten ígéretesen szerepelt, szóval benne volt a levegőben, hogy ilyen kiemelkedően teljesít.

De a reményt valóra is kellett váltani, szóval nagy dicséret illeti őt.

A lólengés 2012-es olimpiai bajnoka szerint nem véletlen a fiúk sikersorozata, kezd beérni az elmúlt évek kemény munkája.

Berki Krisztián Fotó: Mura László

„Jó helyzetben vagyunk, mert vannak olyan felnőtt versenyzőink, akik láthatóan motiválják a fiatalabb generációt.

Az utánpótlás képviselői igyekeznek követni a nagyokat mind az eredményekben, mind az edzésmunkában. Fontos, hogy a fiatalok lássák maguk előtt a perspektívát.

 Alapvetően helyes irányba haladunk: a klubokban is minőségi munka zajlik, és megvan az utánpótlásbázisunk; nyugodtabbak a körülmények, kedvezőbbek a feltételek, mint tíz évvel ezelőtt, és ez pozitív hatással van az eredményekre is.”

Berki szerint az ifjúságiból a felnőttkorosztályba átlépve jelenleg jóval nagyobb lépcsőfokot kell megugraniuk a fiataloknak, mint korábban, például a saját pályafutása idején.

„A fiatalok, ha kitartóan dolgoznak, idővel a felnőttek között is letehetik a névjegyüket, ám az utánpótlásból kiöregedő ígéreteknek még rengeteget kell dolgozniuk, fejlődniük, hogy érvényesülhessenek felnőttszinten is. De Molnár Botond például elsőévesként már döntőbe jutott egyéni összetettben az idei felnőtt Eb-n. Bízunk benne, hogy előbb-utóbb a mostani ifiknek is sikerül venniük az akadályt. A torna egyéni sport, mondhatni egyszemélyes háború, ugyanakkor jelenleg a férfi- és a női csapatunknak is megvan az esélye a jövő évi olimpiai részvételre, és ez láthatóan mindenkit extrán motivál, még azokat is, akiknek egyéniben egyébként nem lenne esélyük kvalifikálni.

Igazi támogató közösség alakult ki a válogatottban, mindenki próbálja segíteni a másikat. A párizsi szereplés reménye pedig a fiatalok karrierjét is extrán belendítheti.

(Kiemelt képen: Zámbori Zala Forrás: MOB-Média)