UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás U20-as birkózó-világbajnokság

2023-08-17 20:09

Nyikos Veronika bronzérmes, Elekes Enikő döntős a jordániai U20-as vb-n

Nyikos Veronika (76 kg) tusgyőzelmet aratott a bronzmeccsén, ezzel megszerezte a magyar birkózók első érmét a jordániai U20-as világbajnokságon. Elekes Enikő (65 kg) szintén remekelt: három győzelmével bejutott a péntek esti döntőbe.

Mint arról beszámoltunk, két magabiztos győzelem után a kétszeres korosztályos Európa-bajnok Nyikos Veronika (76 kg) kikapott az elődöntőben, így csütörtökön a bronzmérkőzés várt rá a jordániai U20-as birkózó-világbajnokságon. A Dunaújvárosi KSE-KIMBA fiatalja a harmadik helyért az U20-as vb-bronz- és Eb-ezüstérmes, lengyel Daniela Tkachukkal találkozott.

Az első menetben 5–1-re is vezetett már az ellenfél, majd

Nyikos remek mögékerülésekkel fordított, a második három percben pedig 10–5-ös előnynél tusolta a lengyelt, s a tavalyi vb-hez hasonlóan ismét a dobogó harmadik fokára állhatott fel,

illetve ezzel a magyar csapat első érmét nyerte Ammanban.

Szenttamási Róza (55 kg; Csepel TC-KIMBA) a szerdai negyeddöntős veresége után simán, technikai tussal nyert a vigaszágon, így kiharcolta a bronzcsatát. Az U20-as vb-harmadik, Eb-második magyar lány a japánok fiatal klasszisával, az U23-as és U20-as világbajnok Kijoka Moéval mérkőzött meg. Szenttamási végül 10–0-ra kikapott, ötödikként zárt.

A délelőtti programban újabb három magyar lány kezdte meg szereplését a vb-n, közülük Elekes Enikő (65 kg; Kőbánya SC-KIMBA) szerepelt a legjobban.

Az U20-as Európa-bajnoki címvédő, U17-es vb-győztes Elekes mindössze egyetlen pontot engedett riválisainak a döntőig vezető három győztes meccsén:

 a törökök U17-es Európa-bajnokát, Duygu Gent (5–1), az U17-es vb-harmadik, fehérorosz Kszenija Cijareniját (11–0), valamint a felnőtt Afrika-bajnok, tunéziai Hadizsa Dzslasszit (7–0) is meggyőző teljesítménnyel verte. Elekes péntek este az indiai Antim Antimmal birkózik az aranyéremért.

Az U20-as Eb-győztes Elekes Enikő (kékben) a korosztályos vb-n is bejutott a fináléba Forrás: UWW/MBSZ

Az U20-as Eb- és U17-es vb-ezüstérmes Terék Gerda (57 kg) szinté kiválóan teljesített. A Budapesti Honvéd-KIMBA reménysége kezdésként 5–4-re győzte le a kirgiz Ajtolkun Medet Kizit, ezt követően 4–3-ra felülmúlta az U20-as Ázsia-bajnoki harmadik, üzbég Ulmeken Jeszenbajevát is, ezzel pedig már a legjobb nyolc között találta magát. A negyeddöntőben aztán tussal nyert a cseh Petra Mrackova ellen, viszont a döntőbe jutásért nem bírt a japán Araj Icsikával (3–5). Terék pénteken a bronzéremért küzdhet. Az U20-as Eb-harmadik Osváth-Nagy Noémi (72 kg; Egri VSE-KIMBA) kiesett a nyolcaddöntőben.

(Kiemelt képen: Nyikos Veronika Forrás: UWW/MBSZ)