UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás U20-as birkózó-világbajnokság

2023-08-18 19:10

Elekes Enikő arany-, Terék Gerda bronzérmes a jordániai U20-as vb-n

Elekes Enikő (65 kg) megállíthatatlannak bizonyult Ammanban, miután remek birkózással a döntőben indiai riválisát is legyőzte, ezzel U20-as világbajnoki címet ünnepelhetett. Terék Gerda (57 kg) szintén felállhatott a dobogóra, ugyanis technikai tussal megnyerte a bronzmeccsét.

Nyikos Veronika (76 kg) csütörtöki bronza után a pénteki esti éremcsatákban két magyar lány is érdekelt volt a jordániai U20-as birkózó-világbajnokságon. Az U20-as és U17-es Eb-győztes, U17-es világbajnok Elekes Enikő (65 kg; Kőbánya SC-KIMBA) az előző napon három magabiztos győzelemmel jutott el a fináléig, amelyben az indiai Antim Antim várt rá. A magyar lány lassan, türelmesen kezdett (0–1), majd az első menet végére már nála volt az előny (2–1), a második három percben pedig abszolúte felőrölte ázsiai ellenfelét, és végül magabiztos, 9–2-es győzelmet aratott.

Ezzel a 2021-es U17-es vb- és Eb-elsősége után Elekes idén is duplázott a világversenyeken: az U20-as Európa-bajnoki címe után a korosztály vb-jén is aranyérmet nyert.

Ugyanakkor nem Enikő nevéhez fűződött a versenynap egyetlen magyar érme – erről Terék Gerda (Budapesti Honvéd-KIMBA) gondoskodott az 57 kilósok mezőnyében. Az U20-as Eb- és U17-es vb-ezüstérmes fiatal a bronzmeccsen 12–2-re verte a kanadai Gabriela Crosst.

A magyar lányok így egy arannyal, két bronzzal és egy ötödik hellyel zárták a vb-t.

A délelőtti programban a kötöttfogásúak is megkezdték szereplésüket: a szőnyegre lépő öt magyar fiú közül Domokos Edmond (55 kg), Mányik Dávid (63 kg), Botos Dominik (77 kg), Szinay Csaba (80 kg) és László Koppány (130 kg) is kikapott az első meccsén. Egyedüliként Domokos Edmond folytahatja a vigaszágon. Sérülés miatt az U20-as Eb-győztes Darabos László (130 kg) az utolsó pillanatban visszalépni kényszerült a vb-től.

(Kiemelt képen: Elekes Enikő Fotó: Róth Tamás/MBSZ)