UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2023-08-23 08:53

A Márton ikreknek már csak a junior Eb-arany hiányzik

A magyar tekvondó legnagyobb ígéretei közé tartozó Márton ikrek, Luana és Viviana a korosztályos világversenyeken már egy halom trófeát, benne aranyakat nyertek, a legfényesebb kontinentális nyakbavalók közül gyakorlatilag csupán a junior Eb-elsőség hiányzik mindkettőjüknek. Az eddigi „mulasztást” e héten pótolhatják...

A Madridban élő és készülő, 17 és fél éves ikrek közül a pár perccel fiatalabb Viviana 2019-ben a kadétoknál, 2021-ben az ifiknél szerzett Európa-bajnoki címet, míg Luana 2022-ben – 16 évesen – az U21-eseknél lett küzdelmi kategóriájában a kontinens legjobbja, idén pedig a felnőtt mezőnyben avanzsált a tekvondó első magyar női világbajnokává.

A nagyszerű kollekciót - utolsó juniorévükben – azzal tehetnék teljessé, ha az észt fővárosban e héten zajló korosztályos Eb-n a dobogó legtetejére állnának fel.

Amire meg is van minden esélyük, csak hát nem ritkán a már-már magától értetődő sikert a legnehezebb elérni, olykor nem is jön össze a diadal. A hazai sportági szövetség azonban töretlenül bízik a Márton lányokban,

édesapjuk, az egykori küzdősportos Márton Zsolt kellő visszafogottsággal, de a szükséges optimizmussal várja gyermekei tallinni fellépését,

s a junior Eb magyar kilátásait ecsetelő újságíró – e sorok írója – is derűlátóan tekint az ikrek „hiánypótlónak” remélt észtországi útjára...

Ám nemcsak ők avathatják különösen emlékezetessé az ez évi junior Európa-bajnokságot, amelyen

Luana (59 kg) és Viviana (63 kg) mellett még további magyar tinédzserek is próbára teszik a koreai gyökerű harcművészetből olimpiai sporttá lényegült tekvondóban eddig szerzett jártasságukat.

Így három, egyformán 2006-os születésű fiatalember, Gubala Gergő (59 kg), Klajkó Dávid (59) és Ferenczi Sámuel (78) ismertetheti meg magát alaposan a nemzetközi sportági közvéleménnyel, de az októberben 17 esztendős Csáki Hanna is társulhat a kellemes meglepetést szerzők honfitársi csapatához.

Csáki amúgy kettős szerepben mutatja meg magát Tallinnban: miután csütörtökön bemutatkozik a junior Eb-n a 46 kilósok között, marad az észt fővárosban, s két nappal később a felnőttek augusztusi végi nagy megméretésén, az olimpiai súlycsoportos Európa-bajnokságon is szerencsét próbál, de már a 49 kilogrammosok súlycsoportjában. Ezen az Eb-n ő az egyedüli magyar induló.

(Kiemelt képünkön: utolsó junior Eb-jén  lehet ebben a korosztályban első Márton Luana (balra) és ikertestvére, Viviana is Forrás: MTSZ)