UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tollaslabda

2023-08-24 17:26

A 15 éves Dorozsmai Hédi az idősebbekkel is felveszi a versenyt

Legutóbb az U17-es Európa-bajnokságon bizonyított a 15 éves pécsi tollaslabdázó, Dorozsmai Hédi, aki a litvániai kontinensviadal mellett a kezdetekről is nyilatkozott az Utánpótlássportnak.

A legtovább jutó magyar fiatalok számára a nyolcaddöntő jelentette a végállomást az U17-es tollaslabda Európa-bajnokságon. Közülük egyedül a mezőny javarészénél fiatalabb, 15 esztendős Dorozsmai Hédi tudott két kategóriában is két győzelmet szerezni, egyúttal bejutni a nyolcaddöntőbe. A Multi Alarm SE fiataljától az Eb-beszámoló előtt még „mélyebb” múltidézésre kértük meg.

„Apukám taxisként dolgozik, és sok évvel ezelőtt utasként vitt egy Multis játékost, akivel szóba elegyedtek. Nagyon tetszett neki, amit a tollaslabdázással kapcsolatban hallott, így –  főleg, hogy már előtte is rengetegszer játszottunk hobbiszintenelmentünk, és kipróbáltuk az egyesületben 2016 őszén – emlékszik vissza a pécsi sportoló. – Hamar ottragadtam. Megtetszett, hogy – egyéni játékosként – magamért tudok küzdeni, csak rajtam múlik, mi történik a pályán. Maximális odaadásra és koncentrációra van szükség. Plusz, hogy a barátaimmal lehetek, emiatt remek a hangulat, illetve elégedettséggel megyek haza, ha rendesen megnyomtam az adott edzést; tudom, hogy ennek lesz eredménye később.

Talán a tavalyi U15-ös Eb volt az, amikor először éreztem, hogy komolyabb sikereket is elérhetek; akkor a negyeddöntőben estem ki, de éreztem, hogy akár a végső győzelem sem állt messze.

Hazai fronton Dorozsmai már az U19-esek és a felnőttek között is megmutatta a tudását. A nagyok mezőnyében már 2022-ben is bronzérmet szerzett női párosban, ezt az eredményt idén megismételte.

„Nem könnyű a nagyobbak ellen, már az egy-két év különbség is érződik. Nem mindig jön be az elképzelésem, például egy jónak gondolt nyesésre máshogy válaszolnak. Nehezebb, fárasztóbb, viszont szeretek ellenük játszani, hiszen sokkal nagyobb kihívás, ennek megfelelően az öröm is extrább, ha nyerni tudok – mondja Dorozsmai, aki az augusztusi U17 Eb-n is fiatalabbként, javarészt 2007-es tollaslabdázókkal került szembe. –

Óriási élmény volt a litvániai eseményen szerepelni, elképesztő hangulat uralkodik a csarnokban, a saját hangodat sem hallod ilyenkor, akkora a szurkolás.

A célomat a nyolcaddöntővel elértem, egyéniben a végső győztestől kaptam ki; picit idősebb és erősebb lányról van szó, de úgy érzem, többször én is tudtam irányítani a meccsen. Amit még kiemelnék, az a teljes magyar csapat: mindig együtt voltunk, összetartó brigádról van szó, szerintem ez is sokat segített, hogy a csapatversenyben is jól menjen.”

A fiatal az ősszel kezdi a gimnáziumi tanulmányait, így a pályán kívül is komoly feladatok várnak rá.

„Bízom benne, hogy ugyanúgy tudok majd a suli mellett is játszani, hiszen vannak céljaim: szeretnék jövőre az U19-esek Európa-bajnokságán indulni, a nagy álmom pedig az olimpia!”

(Kiemelt képünkön: Dorozsmai Hédi az U17-es Eb-n Forrás: Badminton Europe)