UtánpótlásSport
2023. szeptember 22.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2023-08-24 09:00

Munkába állt a Ladányi Balázs vezette U20-as válogatott

Az év végi, hazai rendezésű divízió I/A-csoportos vb-re készülő U20-as férfi jégkorong-válogatott a nyáron már találkozott Kanada U18-as együttesével, a múlt héten pedig Svédországban játszott felkészülési tornán; a csapatot július eleje óta irányító Ladányi Balázs nyilatkozott az elmúlt bő másfél hónappal kapcsolatban az Utánpótlássportnak.

Először ünnepelhettünk magyar győzelmet az U20-as divízió I/A-csoportos jégkorong-vb-k történetében tavaly decemberben, ráadásul rögtön kettőt is: az akkor még Vas Márton szövetségi edző által irányított válogatott végül a negyedik, bennmaradást jelentő helyen fejezte be a „második vonal” világbajnokságát.

A szakember a nyáron Franciaország felé vette az irányt, a helyére pedig a szintén szapporói hős Ladányi Balázst nevezték ki, akinek a vezetésével már több felkészülési mérkőzésen is túl van az együttes: hazai pályán Kanada U18-as válogatottjával találkoztak először (1–7) a fiatalok, a múlt héten pedig a svédországi Super Challenge-en szerepeltek, melyen a negyedik helyet szerezték meg.

„Talán a kanadai U18-as a legerősebb csapat, akivel idén játszik a válogatottunk; bár egy korosztállyal fiatalabb hokisokról van szó, a különbség mégis nagy, hiszen ezeket a fiatalokat a jövő évi, vagy eggyel későbbi drafton egytől egyig kiválasztják majd. Voltak fontos hiányzóink, ennek ellenére – főleg ha periódusokra bontjuk az összecsapást – nagyon jól sikerült a találkozó; az első két harmadban álltuk a sarat, méltó ellenfélnek bizonyultunk, a végére viszont elfogytak a srácok, ezt követően lett nagy a különbség.

Azért is volt fontos erőpróba ez, mert a fiataljaink közül még senki nem lépett jégre ekkora közönség előtt; nagyjából ezerötszázan látogattak ki az összecsapásra. Pozitívum, hogy ebbe is belekóstoltunk

– mondja Ladányi. – Hasznos tapasztalatokkal gazdagodtunk, ahogyan a svédországi tornán is. A karlstadi a vb-felkészülés egyik fő eseménye, talán a legkomolyabb tornánk az év közben. Sajnos ezen sem a legerősebb kerettel tudtunk részt venni, úgy fogalmaznék, hogy az A- és B-válogatott közötti összeállítással utaztunk el. Emiatt a legjobbakkal nem tudtuk felvenni a versenyt, bár nem játszottunk rosszul; a meccsek kétharmadában tudtuk tartani a lépést, a hajrá viszont a legtöbbször nem a mi elképzeléseink szerint alakult, ezen még dolgoznunk kell. A negyedik hely reális, hiányérzetem leginkább az első, dánok elleni összecsapás után maradt bennem, amikor nem tudtuk érvényesíteni a dominanciánkat.”

Ladányi Balázs Forrás: MJSZ

A szakembert a folytatással kapcsolatban is kérdeztük, hiszen néhány hónap múlva már a Tüskecsarnok jegére korcsolyáznak ki a válogatott tagjai, a divízió I/A-csoportos vb keretén belül.

„Eddig kevés időt tudtunk együtt tölteni, nem volt sok napunk a felkészülésre, de szerencsére bíznak bennünk és az instrukciókban a játékosok. Sok munka áll előttünk, Négy Nemzet-torna is vár még ránk.

A vb már terítéken van, sokszor szóba jön; azt kell elérnünk, hogy a srácokban ez pozitív folyamatokat indítson el, ne teherként vagy nyomásként gondoljanak a hazai szereplésre.

(Kiemelt képünk forrása: MJSZ)