UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2023-08-26 14:02

Érmek és olimpiai kvóta a fiataloktól a vb-n

Rendessy Eszter bronza után Vajda Bence és Szántói-Szabó Tamás ezüstjével kezdte meg a magyar válogatott a Németországban zajló kajak-kenu világbajnokság szombati programját.

Három magyar utánpótláskorú fiatal is éremmel tette emlékezetessé a duisburgi kajak-kenu világbajnokság szombati versenynapjának délelőttjét.

Az NSO beszámolója szerint az egy esztendeje, 19 évesen Halifaxben második lett Rendessy Eszter a világbajnokságon K–1 1000 méteren,

idén a harmadik helyen ért célba

– az ausztrál Alyssa Bull megvédte címét, ezúttal a lengyel Justyna Iskrzyca bizonyult még jobbnak.

„Szerettem volna a lengyel lányt megelőzni, de most ennyire futotta... Szerintem ennyire még sosem fulladtam ki egy futam alatt, még mindig kapkodom a levegőt, állni is alig bírok – értékelt öt-tíz perccel a célba érés után Rendessy. – Alyssa külön kategória, a mezőny fölé emelkedik, de van hat-hét év előnye – ennyi idő után szeretnék én is legalább úgy menni, mint ő.”

Rendessy Eszter bronzérmes K–1 1000 méteren Dusiburgban Forrás: MKKSZ

Az UTE 20 esztendős kajakosa hozzátette, bár pénteken későn kezdődött a K–4 500 méter döntője, nem érzi úgy, hogy az visszavetette volna a teljesítményét, ha az nem történt volna meg, akkor is ennyire lett volna képes. Azt viszont elismerte, mentálisan nehéz túltennie magát a négyes hetedik helyén, sőt, talán nem is kell...

Még fényesebb érem, ezüst

került Vajda Bence és Szántói-Szabó Tamás nyakába. Az U23-as fiúk az Európai Játékokon az olimpiai K–2 500 méteren nem jutottak döntőbe, így a kvótaszerző világbajnokságon a szövetségi kapitány, Hüttner Csaba elővigyázatosságból inkább „csak” a nem ötkarikás 1000 méteren nevezte be őket (ötszázon a világbajnoki címvédő Nádas Bence és Kopasz Bálint megy). A fiatal kettős erős teljesítménnyel jelezte, a krakkói rossz eredmény ellenére nem szabad leírni őket.

„Borzasztóan fájt, de amikor korán az élre álltunk, tudtam, nagy baj már nem lehet – fogalmazott Szántói-Szabó. – Nehéz volt az év változásait követni, mikor ötszázon, mikor ezren versenyeztünk, egyszer felnőttben, máskor U23-ban... Bebizonyítottunk magunknak, át tudunk állni egyik számról a másikra, és mindkettőben kiemelkedő teljesítményt tudunk nyújtani.”

„Egész évben egy rövidebb távra készültünk, ezért az első ötszázon a gyorsaságunkat akartuk kihasználni. A spanyolok nagyon rajtunk voltak, a táv második felén betették elénk a hajójukat, aztán nem találtunk rajtuk fogást – tette hozzá Vajda. – Így is nagyon boldogok vagyunk, első felnőttvébénken érmet szereztünk, szép lezárása az évnek.”

Az érmes fiatalok mellett Bragato Giada és Nagy Bianka (U23) C–2 500 méteren ötödik lett, és olimpiai kvótát szerzett, C–2 1000 méteren az U23-as Kollár Kristóf és Fejes Dániel is ötödik helyen végzett, míg  C–4 500 méteren Koczkás Dávid (U23), Slihoczki Ádám, Hajdu Jonatán és Hodován Dávid ugyanúgy az ötödikként zárt.

(Kiemelt képünkön: Vajda Bence és Szántói-Szabó Tamás Forrás: MKKSZ)