UtánpótlásSport Öttusa: Zemán Zóra arany-, Mészáros Emma ezüstérmes a barcelonai U19-es Eb-n!
2024. július 27.
  • instagram
OLIMPIAI JÁTÉKOK, PÁRIZS (FRANCIAORSZÁG)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2023-08-29 19:02

Nagy hatással van a fiatalok motivációjára a világbajnokság

A hazai szövetség sportszakmai igazgatója szerint a budapesti vb után már semmilyen világesemény atmoszférája nem fogja váratlanul érni a fiatal atlétáinkat.

Mint arról beszámoltunk, remekül helytálltak a magyar fiatalok a budapesti atlétikai világbajnokságon, melyet augusztus 19. és 27. között rendeztek a fővárosi Nemzeti Atlétikai Központban.

A vb-n 63 atléta képviselte a magyar színeket, közülük 57 sportolónk lépett pályára. A nevezett hazai atléták egyharmada még utánpótláskorú volt, azaz 2001-ben vagy később született.

A világeseményen öt magyar országos csúcs dőlt meg, és mindegyikből kivette a részét hazai reménység.

400 méteren a megsüvegelendő 12. helyen záró Molnár Attila a saját honi rekordját javította 44.84 mp-re, továbbá a Molnár Attila (U23), Kéri Bianka, Wahl Zoltán, Molnár Janka (U23) összeállítású mix váltó (3:14.08), a Nádházy Evelin, Kéri Bianka, Rapai Fanni, Molnár Janka (U23) összetételű 4x400 m-es női váltó (3:27.79), a Steigerwald Ernő (U20), Wahl Zoltán, Kovács Árpád (U20), Molnár Attila (U23) alkotta 4x400 m-es férfikvartett (3:02.65) és a Kerekes Gréta, Csóti Jusztina, Takács Boglárka (U23), Kocsis Luca (U20) felállású 4x100 m-es női egység (43.38) is a valaha volt legjobb időeredményt mutatta fel az országban.

Herczeg Györgyöt már U20-as Európa-bajnokként ismerhette meg a magyar közönség Forrás: MASZ

A világbajnokságon a hazai közönség pedig az említettek mellett olyan ígéretes, feltörekvő tinédzsereket ismerhetett meg, mint például a még az U20-as korosztályt erősítő sprinter Sulyán Alexa, vagy a már felnőtt magyar csúcstartó gerelyhajító Herczeg György.

„A váltók hazai rekordjai az erre specializálódott programoknak köszönhetőek  – mondta a Magyar Atlétikai Szövetség sportszakmai igazgatója, Scheidler Géza. – A versenyzők és a szurkolók között kialakult egy kötelék, amely elképesztő energiákat mozgósított. Ki kell emelni az edzők munkáját, akik fizikálisan és mentálisan is olyan állapotba tudták hozni a versenyzőink zömét, hogy volt miért szurkolni nekik. Azaz, nem csak a >>futottak még<< kategóriába tartoztak. Az atlétáink többsége jobb helyen végzett a világbajnokságon, mint a világranglistán elfoglalt helye, ezért ebben a tekintetben sem lehet hiányérzetünk. Elkezdtünk felnőni a világszinthez. Már azt is látjuk, hogy mi kell a háttérmunkában ahhoz, hogy a legjobbakhoz közelítsünk.

A fiataljaink olyan miliővel ismerkedtek meg, amely rendkívül nagy hatással van a motivációjukra, és ezután már semmilyen világesemény atmoszférája nem fogja váratlanul érni őket. Rengeteget értek a kilenc nap alatt. Számukra nemcsak az volt a fontos, hogy helytálljanak, hanem az is, hogy átéljék a világbajnokságot. Mindkettő sikerült.

Összességében elmondhatom, hogy a legoptimistább pillanatunkban is aláírtuk volna azt a szereplést, amelyet a magyar csapat bemutatott ezen a vb-n.”

(Kiemelt képünkön: az országos csúcsot futó 4x400 méteres váltók tagjai Forrás: MASZ)