UtánpótlásSport
2024. május 11.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-09-04 09:00

„A papíron gyengébb csapatok ellen is kötelező a maximális odafigyelés" – Gera Zoltán

Nehéz csoportba került az U21-es labdarúgó-válogatott a csütörtökön kezdődő Európa-bajnoki selejtezősorozatban. Gera Zoltán szövetségi edző szerint az eredményes szerepléshez elengedhetetlen, hogy minden mérkőzésen győztes mentalitással, százszázalékos koncentrációval és a tudásuk legjavát adva küzdjenek játékosai.

Szeptember 7-én, csütörtökön a Gera Zoltán vezette U21-es labdarúgó-válogatott megkezdi szereplését a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezőjében, a mieink első ellenfele a kazah válogatott lesz a szegedi Szent Gellért Fórumban. Öt nappal később Máltán lép pályára a csapat, de a neheze csak később jön: októberben a skótokkal és a belgákkal, novemberben a spanyolokkal és a skótokkal mérkőzünk meg. A tétmeccsek előtt Gera Zoltán szövetségi edző adott interjút az mlsz.hu-nak a felkészülés tapasztalatairól és a csapatra váró erőpróbáról.

– A korosztályból nyolc játékos szerepelt már vagy szerepel most is Marco Rossi A-válogatottjában. Akad olyan is, aki a felkészülés alatt alig tudott az U21-es csapattal készülni, most viszont tagja a keretnek, mások végigdolgozták az elmúlt évet a korosztályos együttesnél, most azonban az A-válogatottba kaptak meghívót. Mekkora nehézséget okoz, hogy rendszeresen hiányoznak alapemberek a keretből?

– Természetesen kihívást jelent számunkra, hogy a folyamatosan változó keret miatt nem tudunk pontosan előre tervezni, de nincs ezzel semmi gond, hiszen az U21-es válogatott egyik fontos feladata, hogy játékosokat adjon fel a felnőttcsapatnak.

Ez a világ minden válogatottjánál ugyanígy működik: ha valaki jól teljesít fiatalon, akkor nem az U21-ben fog játszani, hanem felviszik a felnőttek közé. Örülünk, ha valakinek sikerül felkerülnie az A-válogatotthoz, de annak is, ha visszakapunk onnan játékosokat, hiszen ők kivétel nélkül minőséget képviselnek, és sokat tudnak segíteni nekünk.

A csapatépítés szempontjából fontos, hogy a játékosok minél többet készüljenek velünk, nem könnyít a helyzeten, ha valaki csak egy-egy mérkőzést játszik nálunk. Másrészt viszont egyértelműen előnyt jelent, hogy majdnem ugyanolyan játékrendszerben játszunk, mint az A-válogatott, ráadásul nagyon jó a munkakapcsolat Marco Rossi szövetségi kapitánnyal, mindkét fél igyekszik segíteni a másik munkáját. A legnagyobb nehézség talán az, hogy a legtöbben akkor kerülnek vissza hozzánk, ha sérülésből térnek vissza, vagy kevesebbet játszanak a klubjukban, és még nincsenek a legjobb formában. Emellett előfordul, hogy a fiatal játékosok nem tudják megfelelően feldolgozni, ha visszakerülnek a korosztályos csapathoz. A korábbi tapasztalatokból okulva igyekszünk kezelni ezt a helyzetet, és minden segítséget megadni a hozzánk visszatérőknek.

Gera Zoltán Forrás: mlsz.hu

– A játékosok építése mellett van egy másik fontos elvárás is az U21-es csapattal szemben: az Eb-selejtezőkön való eredményes szereplés. Mennyire rontja az  esélyeinket, hogy folyamatosan változik a keret?

– Korábban is előfordult már olyan szituáció, hogy sokan hiányoztak különböző okok miatt, szerencsére, akik beléptek a helyükre, hasonlóan jól teljesítettek. Közhely, de igaz, hogy mindig az adott kerettel kell jó eredményt elérnünk. Ahogy említettem, minden országban keresik a tehetséges fiatalokat a felnőttválogatottba, de a spanyolok, a németek vagy az olaszok kevésbé érzik meg egy-két labdarúgó hiányát, mert náluk sokkal mélyebb a merítés.

Ha megnézzük a mostani keretünket, jelenleg nem olyan kedvező az élvonalbeli játékpercek száma, mint az elmúlt időszakban. A 2002-es születésű játékosok ebben a szezonban nem kedvezményezettek az NB I-ben a fiatalok szerepeltetését ösztönző rendszerben, egy részük érezhetően kevesebb szerepet kap a klubjában. Ráadásul a Honvéd kiesésével is jelentősen csökkent az élvonalbeli játékpercek száma.

Vannak posztok, elsősorban a támadósorban, ahol megfelelő a merítési lehetőség, és vannak hiányposztjaink is, ha innen kiesik valaki, bizony nehéz helyzetbe kerülünk. A spanyol és a belga válogatottat alaposabban megvizsgálva, azt látjuk, hogy mindkét ellenfelünk kerete tele van a legerősebb európai bajnokságokban és a BL-ben játszó futballistákkal, ők kevésbé érzik meg egy-egy labdarúgó hiányát, míg nálunk esetenként NB II-es játékosoknak kell belépniük a hiányzók helyére. Ez természetesen az esélyeket is befolyásolja a selejtezőkön.

(...)

– Mindezek alapján mire számít a kazahok elleni, szegedi mérkőzésen?

– Számunkra mindig a soron következő meccs a világ legfontosabb mérkőzése, ez most éppen a kazahok elleni találkozó. Nem vagyunk azon a szinten, hogy bármelyik ellenfelünkről azt gondoljuk, hogy biztosan le fogjuk győzni őket. Ha nem hozzuk ki magunkból a maximumot, ha nem százszázalékos koncentrációval játszunk, bárki ellen bajba kerülhetünk, ezért a papíron gyengébb csapatok ellen is kötelező a maximális odafigyelés és koncentráció. A játékosok az elmúlt egy évben bizonyították, hogy ha alázattal és megfelelő hozzáállással játszanak, akkor a mögöttünk rangsorolt ellenfelekkel szemben érvényesíteni tudják a papírformát.

A betömörülő csapatok ellen mindig nehéz játszani, és a kazahok várhatóan ezt a taktikát fogják választani. Kellemetlen ellenfelek lesznek, az elmúlt időszakban rendre szoros meccseket játszottak, a törökökkel például döntetlent értek el.

Az biztos, hogy nehéz lesz őket legyőzni. A legfontosabb, hogy helyes mentalitással lépjünk pályára, egységesen, csapatként küzdjünk majd. Vannak minőségi játékosaink, akik képesek eldönteni az ilyen mérkőzéseket, ez mindannyiuk számára jó lehetőség lesz a bizonyításra.

(A teljes interjú ITT olvasható.)

(Kiemelt képen: Gera Zoltán Forrás: mlsz.hu)