UtánpótlásSport
2024. május 18.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-09-04 17:43

Egy kis falu mesebeli sztorija – az U19-es élvonalban játszik a Tarpa SC

Egy eddig ismeretlen csapat tűnt fel az U19-es korosztály kiemelt labdarúgó-bajnokságának mezőnyében; a nagy klubok utánpótláscsapatai mellett egy kis falu együttese is a legjobbak között kapott helyet. Bár a Tarpa SC debütálása nem sikerült – a gárda pénteken 6-0-ra kapott ki Felcsúton, a Puskás Akadémia vendégeként –, ez nem változtat a tényen: a szatmáriak nagy utat jártak be az elmúlt bő évtizedben, az idén pedig minden eddiginél jelentősebb kihívással néznek szembe.

Nagy gondokkal küzdött 2010-ben az ukrán határ közelében fekvő falu, Tarpa, amelynek neve sokaknak a Rákóczi-szabadságharc eseményeiről lehet ismerős. A település lélekszáma folyamatosan csökkent, a helyi általános iskolába alig jártak gyerekek. Ezért Szécsi Szabolcs, a község akkoriban megválasztott polgármestere, valami olyasmit szeretett volna létrehozni, ami odavonzza majd a környék gyermekeit. Hátha így visszafordítja az elvándorlási folyamatot.

Az „olyasmi” a futball lett, és

2011-ben futballtagozatos osztályt indítottak a helyi általános iskolában.

Az osztály tanulói a Tarpa SC igazolt labdarúgóivá váltak. Az első lépést követte a második: a klub kötelékébe került a korábbi szövetségi kapitány, Csank János.

Csank 2017-től dolgozott a klub szakmai igazgatójaként. A falut nem kellett neki bemutatni, gyakran járt a környékre vadászni. Ezt a pozíciót 2019-ig töltötte be; Tóth Pál klubelnök ma már szakmai tanácsadóként hivatkozik rá.

Csank János az Utánpótlássport érdeklődésére felidézte a kezdeteket:

„Még 2017-ben egykori játékosom, Illés Gyula hívott meg a tarpai sportbálra, ahol találkoztam Szécsi Szabolcs polgármester úrral. Ő vetette fel, hogy vállaljam el a szakmai igazgatói posztot, és a felkérést elfogadtam. Remek kezdeményezésnek tűnt, amit támogatni szerettem volna. A klub igyekszik magához csábítani a kárpátaljai magyar és ukrán ígéreteket. A faluban ingyen lakhatnak, ellátást kapnak, sőt még egy kis pénz is jut nekik.

A gyerekek sokszor nehéz helyzetből érkeznek hozzánk, főleg a háború óta. Van olyan tizenhét éves srác, akinek az öltözőben mondták meg, hogy az apja meghalt a fronton...

Az ukrán fiúk egyébként nyitottak a magyar nyelvre, így az egyesület olyasfajta szerepet tölt be, mint a Felvidéken a dunaszerdahelyi klub, a DAC, csak az országhatáron belül.”

Az U19-es kiemelt bajnokságban játszik a Tarpa SC (A szerző felvétele)

Az Ózdról ingázó mesteredzőtől megkérdeztük, tervezi-e, hogy a jövőben máshol vállal munkát, és ő határozott választ adott:

„Biztosan a tarpai az utolsó munkahelyem. És hogy meddig leszek még itt? Ha rajtam múlik, akkor addig, ameddig még tudok autót vezetni…”

A falu csapata közben folyamatosan fejlődött. Támogatásokból felépítettek egy szép sportpályát, egy sportcsarnokot (ez utóbbi Csank János nevét viseli), valamint egy teljes futballakadémiai komplexumot, amely a kárpátaljai magyar szakember tevékenységét elismerve a Sándor István Sportakadémia nevet kapta. Ma már innen indulnak az ifjú tehetségek.

Az akadémia fontos szerepet tölt be a környék labdarúgásában. Nem csak a környék magyarországi falvaiból érkeznek fiatalok; igyekeznek felkarolni a határon túli reménységeket, akik – amint arról már szó volt – többnyire Kárpátaljáról költöznek Tarpára. Ilyen volt a Debrecen csapatában megismert Kusnyír Erik is, aki korábban a szatmáriak alkalmazásában állt. Az általános iskola labdarúgó-tagozatos osztályának 90 százaléka kárpátaljai. Az egyesület a 2017-es tao-pályázatában már konkrét célként jelölte meg a kárpátaljai tehetségek bekapcsolását a magyar labdarúgásba.

A klub egyébként 2018-ban átadott egy új műfüves pályát, amelynek avatására nem akármilyen együttes érkezett: a Real Madrid! Persze nem a felnőttcsapat, hanem az U18-as. A torna mezőnye a Nyíregyháza U19-es gárdájával vált teljessé. Az első hely a spanyoloké lett két győzelemmel, a tarpaiaknak a Nyíregyházát azonban sikerült 4-2-re legyőzniük, így ők lettek a másodikak. A torna bevételét jótékony célra fordították; a 12 éves, leukémiával küzdő Lakatos Márk kezelését támogatták belőle.

Szécsi Szabolcs eredeti küldetése is sikeresnek tűnik, ugyanis 2011 óta folyamatosan nő a falu népessége (a 2019-es adatok szerint 2761 fő), és erre majdnem száz éve nem volt példa. A klub úgyszintén történelmi mérföldkőhöz érkezett, hiszen

U19-es csapata az MLSZ kiemelt bajnokságában játszhat a 2023/24-es kiírásban,

miután – több visszalépést követően – kiharcolta a feljutást a legjobbak közé.

A tarpai U19-esek az első mérkőzésüket a múlt héten a Puskás Akadémia ellen vívták, és nem volt részük sok örömben: 6–0-s vereséget szenvedtek Felcsúton. A mérkőzésen többnyire „nyomozták” a labdát, helyzeteik csak elvétve akadtak. (Érdekesség, hogy a hat gólból ötöt ukrán származású játékos szerzett, igaz, rajtuk a Puskás meze feszült.) Volodimir Kulyknak, a Tarpa utánpótlásedzőjének muszáj lesz valamilyen változást eszközölnie a csapatban, ha hosszú távon el akarja kerülni a hasonló vereségeket. A frissen feljutónak persze hálátlan feladat volt a bajnoki címvédő ellen kezdeni a szezont.

Csank János a meccs után így nyilatkozott:

„Az utánpótlásban a játék minősége a döntő, és mi most nem a csapat összeteljesítménye, hanem a sok egyéni hiba miatt kaptunk több gólt is. A teljes képhez hozzátartozik, hogy hiányoztak a keretből azok a fiatalok, akik a hétvégén a felnőttcsapatban játszottak. Meggyőződésem, hogy ha az egyéni hibák számát csökkenteni tudjuk, akkor nem sok hasonló meccsünk lesz már a bajnokságban.”

Ami biztos: a Tarpa-projekt szintet lépett, egyben nagy kihívás előtt áll. Mindenesetre az eddigi történet – 6–0 ide vagy oda – már-már mesébe illő. A sztori szombaton 14 órától hazai pályán, az ETO FC Győr ellen folytatódik.

(Kiemelt képünk a szerző felvétele)