UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Evezés

2023-09-06 17:00

Fontos tapasztalatokkal szolgált a nyári szezon

Az évad legfontosabb versenyei befejeződtek a korosztályos evezősök számára; az U19-es válogatott nyári teljesítményével kapcsolatban az utánpótlás szövetségi kapitányt, ifj. Pergel Lászlót kérdeztük.

Lassan egy éve már, hogy ifj. Pergel László átvette a magyar utánpótlás evezős válogatott szövetségi kapitányi posztját. A személyi mellett egyéb változások is bekövetkeztek a munka irányvonalát tekintve, elődje, a felnőtt- és az U23-as válogatott kapitányává előlépő Lőrincz Attilával szorosan együtt dolgozva futottak neki a fiatalokkal az idei évadnak.

A legfontosabb versenynek idén is a világ- és az Európa-bajnokság számított; az U19-esek, vagyis az ifjúságiak az utóbbival kezdtek májusban, nem is akárhogyan: az egypárevezős Pádár Luca ezüstérmet szerzett, míg a kormányos nélküli négyes (Kalmár Áron, Pálmai Ágoston, Kunstár Simon, Csizmadia Ádám) harmadikként ért célba a fináléban. Az augusztusi vb-n ezt a produkciót már nem sikerült megismételni, ám az emlegetett négyes Párizsban is örülhetett, hiszen beverekedte magát az A-döntőbe, hatodik lett.

Amióta rendeznek ifjúsági Európa-bajnokságot, az idei volt a legjobb magyar szereplés az érmek tekintetében. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy utánpótlásról beszélünk, nem szabad az eredményességet az első helyre tenni. Hosszútávban gondolkodunk, amiben a legfontosabb a képzés és a fejlődés

– mondja Pergel. – Az Európa-bajnoki csapat mindössze egy helyen változott a vb-n látotthoz képest, a verseny pedig arra is jó volt, hogy egy évvel a párizsi olimpia előtt felmérjük a körülményeket. Nehéz a kinti pálya, kimondottan szeles, hullámos, technikás, ez nem könnyítette meg a fiatalok dolgát, ráadásul az időjárási körülmények miatt a program is felborult. Pádár Luca sajnos nem jutott be a döntőbe, ami után ő és az edzője is csalódott volt, de remek képességű versenyzőről van szó, szem előtt kell tartanunk a folytatásban is. A négyes viszont a vb-n is remekül teljesített, a tavalyi kiíráshoz képest tovább javultak, a hatodik hely nagyon jó eredmény.”

Az ifjúsági válogatott nagyobbik része jövőre már az U23-asok közé tartozik majd.

„Sokat tanultunk az évad eddigi részéből; az Eb- és a vb-keret ezzel befejezte az évadot. Szinte teljesen új ifjúsági csapatot kell összerakni, ebben sokat segít az őszi hosszútávú keretfeltöltő verseny, majd megtervezzük az alapozást. Az alapkoncepció nem változik, ahogy idén, úgy a jövőben is az olimpiai számok felé próbáljuk terelgetni az egységeinket.”

(Kiemelt képünkön: az ifjúsági válogatott a korosztályos Eb-n Forrás: MESZ)