UtánpótlásSport
2024. július 21.
  • instagram
U23-as és ifjúsági kajak-kenu világbajnokság, Bulgária Junior férfi kézilabda Európa-bajnokság, Szlovénia
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2023-09-11 19:08

Csalódást keltő szereplés a hágai junior Eb-n

Dobogós helyezés nélkül, egy ötödik és két hetedik hellyel zártak junior cselgáncsozóink a korosztály hágai Európa-bajnokságán. Horváth László szövetségi edző csalódottan értékelte a szereplést. A tréner elmondta, az októberi vb-n szeretnék bebizonyítani, hogy ennél sokkal több rejlik a csapatban.

Előzetesen két-három éremben és legalább annyi pontszerző helyezésben bízhattunk a hollandiai junior cselgáncs Európa-bajnokságon. Ehhez képest – nagy meglepetésre – egyetlen magyar érem sem született Hágában. A legjobb eredményt a még ifjúsági korú, EYOF-bronzérmes, korosztályos vb-ötödik Vég Luca (Ceglédi VSE) érte el, aki az ötödik helyen végzett az 52 kilósok súlycsoportjában. Az ifi Eb-bronzérmes Szeleczki Szabina (48 kg; Budapesti Honvéd), illetve az ifi vb-harmadik Kriza Anna (63 kg; Budapesti Honvéd) egyaránt hetedik lett. A fiúk közül egyetlen dzsúdósunk sem jutott el a legjobb nyolcig. A vegyes csapatversenyben a mieink a nyolcaddöntőben búcsúztak a lengyelek ellen.

A magyar küldöttség sorozatban másodszor zárt dobogós hely nélkül a junior Eb-ken, ugyanis tavaly Prágában hasonlóan – akkor három ötödik helyet szerezve – teljesítettek versenyzőink. Ez különösen azért fájó, mert ezt megelőzően 2010 és 2021 között minden alkalommal örülhettünk legalább egy magyar éremnek a korosztály Eb-in. (Nem mellékesen: néhány héttel ezelőtt, a zágrábi ifjúsági világbajnokságon is mindössze egy ötödik helyet jegyeztek a mieink.)

Ennél mindenképpen többet reméltünk, különösen az éremesélyeseink viszonylag kedvező sorsolását látva.

Persze akadt olyan versenyzőnk, aki végül a későbbi győztestől kapott ki, de összességében nem panaszkodhattunk a sorsolás után – kezdte értékelését Horváth László, a fiúk szövetségi edzője az Utánpótlássportnak. – A lehetőségekkel azonban sajnos nem tudtunk élni, szerencsénk sem volt igazán, mintha átok ült volna rajtunk. Ráadásul a társaságnak több mint a fele előnyről kapott ki, ami külön rendkívül bosszantó.

Vég Luca szereplése mindenképpen pozitívum, ifiként nem vártuk tőle, hogy beleszólhat az éremcsatákba. Közel járt a bronzhoz, vezetett is egy vazarival, végül ötödik lett, de ez így is szép eredmény.

Összességében elmondható, hogy sokszor fejben nem voltak elég összeszedettek a versenyzőink, az előny tudatában kihagyott a figyelem, és jó néhányan kiengedték a kezükből a győzelmet. Azokon a meccseken, amelyeken papírforma szerint nekünk kellett volna nyerni, többnyire jól is kezdtünk, de nem sikerült megtartani a vezetést, elfogyott a koncentráció a végére, és fordított az ellenfél. Ha ezeket a nyerhető meccseket behúzzuk, teljesen más az összkép a végén, mint jelen helyzetben.

Sajnálom, mert érmeket és további jó néhány értékes helyezést hagytunk Hollandiában, emiatt mindenképpen nagyon csalódottak vagyunk.
Horváth László Forrás: EJU

„Ugyanakkor nincs sok időnk a szomorúságra, három hét múlva következik a korosztály világbajnoksága Portugáliában. Az egyes meccsek részletes elemzése még hátravan. Annyi biztos, taktikai és mentális téren is mindenképpen javulnunk kell.

A most látottaknál sokkal több van ebben a csapatban.

A tavalyi három ötödik helyet is kudarcként éltük meg az Európa-bajnokságon, viszont akkor a világbajnokság – csak kis létszámú csapattal utazva Ecuadorba – viszonylag jól sikerült, így az egyértelműen árnyalta a képet. Ez a mostani Eb-szereplés legalább akkora csalódás volt, mint az egy évvel ezelőtti.”

Az egyéni versenyben az olaszok végeztek az éremtáblázat élén, öt arannyal és egy-egy ezüsttel, illetve bronzzal, megelőzve a három-három aranyat nyerő grúzokat és a harmadik hollandokat. A Horváth László és Radics Attila vezette magyar csapat a 26. lett a nemzetek rangsorában.

(Kiemelt kép forrása: EJU)