UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-09-13 14:38

Hideg fejjel debütált a legjobbak között Csernyánszki Liliána

A nyáron az U19-es kézilabda-válogatottal Európa-bajnokságot nyerő irányítóval, Csernyánszki Liliánával beszélgettünk, aki a korábbiaknál is nagyobb szerephez juthat az új évadban a DVSC-Schaeffler csapatában.

Mazsorettként és úszóként is kipróbálta magát, ötévesen viszont már a kézilabdapályán pattogtatott a DVSC-Schaeffler 19 éves irányítója, Csernyánszki Liliána, aki – debreceni nevelésűként – megmászta a városi ranglétrát. A Sportcentrumban kezdett, majd pár év múlva a DVSC-ben kötött ki, 2020 őszén pedig már az NB I-ben is bemutatkozhatott a klub színeiben.

„A DVSC-hez serdülőként csatlakoztam, ám nem kellett sok idő, hogy fiatalabbként az ifik között játsszak, majd a felnőttekhez is felkerültem. A gimnázium tizedik osztályában jött ez a lehetőség először, és utána döntöttem el, hogy magántanuló leszek, amivel könnyebben összeegyeztethető az élsport. Talán ez volt a fordulópont nekem, hiszen ezzel azt vállaltam, hogy minden edzésen ott leszek, és teljes erőbedobással küzdök a helyemért a csapatban – emlékszik vissza a ’Cseri’ becenévre hallgató fiatal, aki viszont nem tett le arról, hogy a kézilabdázás mellett a felsőoktatásban is részt vegyen. –

Kiskorom óta szeretek tanulni, ez érdekes módon nálam kikapcsolódást is jelent; a sport segít benne, hogy jól menjen, és ez fordítva is igaz.

Korábban az orvosi is képben volt, ám végül mást választottam: dietetikát tanulok a Debreceni Egyetemen.”

Csernyánszki nem csak klubszinten bizonyított az elmúlt években: folyamatosan tagja a korosztályos válogatottnak, amellyel 2021-ben ifjúsági Európa-bajnokságot nyert, tavaly vb-harmadik lett, míg idén nyáron – már juniorként – ismét Eb-győzelmet ünnepelhetett.

„Nem tudnék választani, hogy melyik a háromból a legkedvesebb emlék. Talán úgy lehetne ezt megfogalmazni, hogy mindegyik esetben vannak olyan pillanatok, meccsek, amik különösen közel állnak a szívemhez. A vb-n például rengeteget tanultam, főleg, hogy ott az elődöntőben vereséget szenvedtünk, majd a bronzmeccsen óriásit kellett küzdeni, hogy meglegyen az érem.”

Örömteli pillanatok az U19-es Eb megnyerése után Forrás: EHF

Bár az utánpótláskorú játékosok között – az NB I tekintetében – a rutinosabbak közé tartozik, mégis a jelenlegi évadban jöhet el az „áttörés” a számára.

„A 2022/2023-as évad balszerencsésen indult, kellemetlen sérüléssel kezdtem az őszt, ami aztán a teljes idényre rányomta a bélyegét, de utólag úgy látom, jót tett a kényszerpihenő. Fizikálisan jobban fel tudtam magam építeni, bár bevallom, nehéz volt visszaállni. Tavasszal éreztem, hogy ez sikerült; bízom benne, hogy az új évadban még több játéklehetőséghez jutok.”

A kezdésre nem panaszkodhat, csapata mindkét eddigi bajnokiján betalált az ősszel, ráadásul múlt szombaton a Bajnokok Ligájában is bemutatkozhatott: Debrecenben három gólt dobott a svéd Sävehof ellen 32–29-re megnyert mérkőzésen.

„Kis különbséget éreztem, hogy más a készülődés egy NB I-es meccshez képest, összességében viszont nem izgultam, hamar kizártam a külvilágot, higgadtan mentem fel a pályára.

Büszkeség, hogy részese lehettem ennek.

A legjobbaktól lehet tanulni ebben a sorozatban, az pedig rengeteget jelent, hogy Debrecenben jött el ez a mérföldkő. Igyekszem apró célokat kitűzni, inkább csak a következő edzés és meccs jár a fejemben, hiszen sokat kell még fejlődnöm, de álmaim is vannak, amikért nap mint nap dolgozom; ilyen például a felnőttválogatottság!”

(Kiemelt képünkön: Csernyánszki Liliána akcióban az első BL-meccsén Forrás: DVSC-Schaeffler)