UtánpótlásSport
2024. május 15.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2023-09-13 09:02

Németh Miklós nagyot dobna a kis Herczeggel

Az olimpiai bajnok Németh Miklós látja a tinédzser ifj. Herczeg Györgyben azt az elhivatottságot, amely rendkívül eredményes gerelyhajító-pályafutás alapja lehet.

Az idei év meghozta az áttörést a 19 éves gerelyhajító, ifj. Herczeg György számára. A Ferencváros fiataljának eredményei közül kiemelkedik, hogy július elején 79,89 méterrel megnyerte a felnőtt magyar bajnokságot, majd a hónap második felében a Nemzetközi Atlétikai Szövetség kontinentális sorozatának Kismartonban rendezett bronz kategóriás állomásán egészen elképesztő, 84,98 méteres hajítást mutatott be.

Ez az eredmény egyszerre jelentett felnőtt magyar csúcsot és Európa-rekordot az U20-as korosztályban.

Az ígéret fő versenyeit augusztusban tartották, és az áhított siker sem maradt el. Herczeg a jeruzsálemi U20-as Európa-bajnokságon meggyőző fölénnyel, kisebb sérüléssel bajlódva is aranyérmes let (79,45), majd ott volt a budapesti felnőtt-világbajnokságon, amelyen – bár döntőbe nem jutott – értékes tapasztalatokkal gazdagodott.

ifj. Herczeg György a világbajnokságon Forrás: MASZ

A fiatalt és a szintén gerelyes, ugyanúgy sokra hivatott, korosztályában hazai ranglistaelső és EYOF-ezüstérmes öccsét, Attilát, az édesapjuk, id. Herczeg György edzi kiskoruk óta. Az apuka maga is atletizált, és tízpróbázóként a gerelyhajítás volt a szívéhez legközelebb álló versenyszám. A fiúkról hamar kiderült, hogy van érzékük a dobószámokhoz, hát elkezdték a munkát. A fejlődés folyamatosnak bizonyult, 2021 novemberében pedig minőségi megújulás történt a felkészülésben.

A stábhoz az 1976-os montreali olimpia gerelyhajító-bajnoka, Németh Miklós csatlakozott.

A váci versenyünkön többször találkoztam Herczegékkel, és láttam, hogy nagyon eltökéltek – mondja a korábbi világcsúcstartó, 76 esztendős dobólegenda. – Másképp viszonyultak a gerelyhajításhoz, mint manapság a legtöbben. Különösen Gyuri mutatott olyan jeleket, amelyek felkeltették az érdeklődésemet. Az édesapjával megbeszéltük, hogy részt veszek a munkájukban. Attól kezdve rendszeresen tanácsokkal látom el őket, foglalkozom a gerelyhajítás technikai részével és a felkészülés megtervezésével. Gyuri elhivatott és nagyon fogékony a munkára.

Ha továbbra is így tudunk együtt dolgozni, akkor jövőre a párizsi olimpián is ott lehet.
Németh Miklós, ifj. Herczeg György és id. Herczeg György Forrás: MASZ

Németh Miklósnak nem lenne újdonság, ha ismét tanítványáért kellene szorítania az ötkarikás játékokon. Legkiemelkedőbb versenyzői között szerepel az 1984-es olimpiai bajnok brit Tessa Sanderson és a háromszoros olimpiai bajnok (1992, 1996, 2000), jelenleg is világcsúcstartó cseh Jan Zelezny. Németh Miklós a Zeleznyvel való közös munka után hosszú éveken keresztül senkivel nem foglalkozott edzőként, csupán gyermekei általános atlétikai felkészítését végezte. Ezért is megtisztelő Herczegék számára, hogy a klasszis megint munkába állt.

„Az értelmes munka híve vagyok – folytatja Németh. – Ha az edző okos válaszokat és megoldásokat kap a kérdéseire, elvárásaira, akkor szívesen működik együtt a tanítványával.

Nagyon fontos, hogy meglegyen az összhang edző és versenyző között. Csak úgy lehet eredményes a munka, ha a felek kölcsönösen tisztelik és megértik egymást. Gyurival megéri foglalkozni.

Az, hogy a remek eredményei után a világbajnokságon is ott lehetett, sokat jelent az érése szempontjából. Megtapasztalta egy nagy verseny hangulatát, légkörét, szokásait, érezte a feszültséget. Remélem, hogy egészséges marad és a sportot az egyetemi feladataival is össze tudja hangolni, mert akkor sok jó dolog sülhet ki a munkánkból.”

ifj. Herczeg György jövőre a párizsi olimpián is ott lenne Forrás: MASZ

„Németh Miklós igazi példakép számomra, rendkívül motiváló a személyisége. Folyamatosan nagy célokat tűz ki elém, és a bizalma által én is egyre nagyobbakat merek álmodni. Az év elején még nem gondoltam volna, hogy a nyáron a budapesti felnőtt-világbajnokságon indulhatok, miközben ő már akkor beírta a versenynaptáramba az eseményt. A fizikai felkészítésemet végző édesapámmal alkotott hármasunk tökéletesen működik. Mindenki tisztában van vele, hogy nagy céljaink vannak, és ezek elérése érdekében kinek mi a feladata” – reagál az ifjú sportoló.

(Kiemelt képünkön: ifj. Herczeg György Forrás: MASZ)