UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2023-09-13 20:35

Pályakerékpár: izgalmas versenyeket hozott az első Budapest Grand Prix

Negyven év után rendeztek újra nemzetközi pályakerékpáros versenyt itthon. A decemberben átadott, majd később a nemzetközi szövetség (UCI) által kategorizált kőbányai fedett fapályán tartották meg az első Budapest GP-t, az UCI naptárába is bejegyzett versenyt, felnőtt-, U23-as és juniorkorosztályban. Vízer Barnabást, a hazai szövetség sportigazgatóját kérdeztük a viadal után.

A Millenáris Velodrom hosszú évtizedeken keresztül szolgált a hazai pályakerékpársport otthonaként, azonban nemzetközi versenyek megrendezésére már régóta nem volt alkalmas. Többek között emiatt is létfontosságúnak bizonyult a kőbányai BringAréna megépítése, amelyet tavaly decemberben adták át, és az új, a nemzetközi szövetség (UCI) által akkreditált 200 méteres fapálya a múlt hét végén otthont adott az I. Budapest Grand Prix-nak – négy évtizednyi szünet után az első magyarországi nemzetközi eseménynek. Az UCI CL2 kategóriájú viadalon rangos mezőny gyűlt össze: három korosztályban (felnőtt, U23 és junior) 11 nemzet versenyzői álltak rajthoz. Európából Szlovákia, Csehország, Horvátország, Ausztria, Olaszország, Románia és Norvégia, a tengerentúlról pedig Argentína, Kolumbia és Kanada bringásai képviseltették magukat.

Nagyon örülünk a rendezésnek, hiszen ezzel versennyel sikerült hivatalosan is bekapcsolódnunk a nemzetközi vérkeringésbe, ami rendkívül fontos lépcsőfok a szakág számára.

Az említett negyvenéves szünet az UCI besorolású versenyekre vonatkozik, hiszen a régi Millenárison természetesen ez idő alatt is tartottak különböző nemzetközi megmérettetéseket – mondta Vízer Barnabás, a Magyar Kerékpáros Szövetség sportigazgatója az Utánpótlássportnak. –

A nagy, történelmi előrelépést azonban az jelenti, hogy az első hazai fedett fapályás nemzetközi versenynek adhattunk otthont, soha nem volt hasonló korábban Magyarországon.

A verseny végeztével szerencsére a résztvevő csapatoktól is pozitív visszajelzéseket kaptunk, mindenki úgy búcsúzott, már alig már várja, hogy visszatérjen, már kérdezgették a külföldiek: mikor lesz a következő? Azt hiszem, ezek a visszajelzések mutatják meg igazán, hogy mekkora sikert aratott a rendezvény.”

A futamok olyan neves versenyzők részvételével zajlottak, mint a pontverseny regnáló felnőtt Európa-bajnoka, a norvég színekben szereplő, de magyar származású Anita Yvonne Stenberg, vagy éppen a keirin korábbi világbajnoka, a kolumbiai Fabián Hernando Puerta Zapata. Továbbá a juniorok között 1000 méteren világbajnok, cseh Dominik Topinka és a brit Rhys Britton – aki scratch versenyszámban világkupa-győztes – szintén ott volt a mezőnyben.

A magyar különítmény is a legjobbjait vonultatta fel: többek között az augusztusi glasgow-i világbajnokságon az elitpontversenyben nyolcadik, az U23-as Eb-n scratch-ben negyedik Drijver Bertold (20), illetve a junior Eb-n keirinben hatodik Lovassy Patrik Rómeó (21) is megmutatta magát a hazai fiatalok közül. A verseny részletes eredményei ITT érhetőek el.

Drijver Bertold Fotó: Katzer Dániel/Bringasport

„Elégedetten konstatáltuk, hogy remek eredmények születtek, és

különösen jó volt látni a magyar versenyzők teljesítményét. Nívós mezőny jött össze, és csak kislétszámú csapattal indultunk, de aki rajthoz állt, jó eredményt ért el.

A még mindig csak húszéves Drijver Bertold kiválóan szerepelt az állóképességi versenyszámokban: a pontversenyben második, omniumban harmadik lett az elitmezőnyben. A féléves kihagyásából visszatérő Lovassy Patrik Romeó pedig kifejezetten kellemes meglepetést okozott a második helyével a sprinterek között. Szóval minden szempontból sikeres versenyt tudhatunk magunk mögött, mind szervezői oldalról, mind a magyar indulók szereplését illetően. Az esemény abszolúte beváltotta a hozzáfűzött reményeket.”

(Kiemelt képet készítette: Katzer Dániel/Bringasport)