UtánpótlásSport Öttusa: Zemán Zóra arany-, Mészáros Emma ezüstérmes a barcelonai U19-es Eb-n!
2024. július 27.
  • instagram
OLIMPIAI JÁTÉKOK, PÁRIZS (FRANCIAORSZÁG)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2023-09-13 18:49

Visszakerülne a világ élvonalába a junior női párbajtőrcsapat

Az előző évadbeli visszafogottabb teljesítmény után az új idényben az Eb-n és a vb-n is megmutathatja a junior női párbajtőr-válogatott, hogy a legjobbak között van a helye.

Amikor 2022 elején Partali Csaba átvette Plásztán Attilától a női junior párbajtőr-válogatott irányítását, akkor a csapat egyből megnyerte az újvidéki Európa-bajnokságot. Persze, a siker nem tartozott a csoda kategóriába, mert Salamon Réka és a társainál jóval fiatalabb Gachályi Gréta mellett olyan kiválóságok szerepeltek a kvartettben, mint a jelenlegi felnőttválogatott meghatározó tagjai, Büki Lili és Muhari Eszter. Ők ketten a koruk alapján az előző évadban már nem indulhattak korosztályos viadalon, az eredmények pedig azt mutatják, hogy a mögöttük hagyott űrt nem sikerült gyorsan betölteni.

Bár a magyar vívás az utánpótlás-világversenyeken a legutóbbi idényben is pazarul szerepelt, a junior női párbajtőrözők visszafogottan teljesítettek a csapatversenyeken. A válogatott Kálmán Gyöngyvér, Salamon Réka, Szarvas Rita és Wimmer Dorina összetételben a tallinni junior Eb-n a hatodik, a plovdivi junior vb-n pedig a tizedik helyen végzett. Közülük Kálmán és Szarvas ment fel a felnőttek közé idén, tehát biztos, hogy az új évadban más összeállításban lépnek pástra a lányok.

És van ok a bizakodásra, mert a kadétok között kiemelkedően vívó fiatalok érkeztek a juniorok mezőnyébe.
Gachályi Gréta már háromszoros korosztályos Európa-bajnok Forrás: Magyar Vívószövetség

Az egyéni és csapat kadét Európa-bajnok, már két évvel ezelőtt junior csapat Eb-győztes és junior Eb-bronzérmes Gachályi Gréta, valamint a szintén kadét csapat Európa-bajnok, kadétvilágbajnok Nagy Blanka továbbra is nagy ígérete a magyar vívásnak. Mellettük marad junior a már felnőttválogatott, felnőtt csapat Eb-ezüstérmes, , junior-világkupagyőztes Wimmer Dorina és a világversenyekre rendre helyet követelő, junior csapat Eb-győztes Salamon Réka is.

A junior Eb-n és a vb-n résztvevő válogatottba a hazai ranglista első három helyezettje automatikusan bekerül, a negyedik hely tulajdonosáról szubjektíven dönthet a kapitány. Ha a közelmúlt eredményeit vesszük alapul, akkor a fenti négyes számít a favoritnak, de minden évben nagy a harc a válogatottságért, és még például junior az U23-as Eb-ezüstérmes Gálfalvy Réka, a fiatalabbak közül meg képes lehet az idősebbek mezőnyében a remek teljesítményre a kadét Szilárd Anna vagy a még csak serdülő Horváth Lotti is. Egy szó mint száz, ismét igen ütőképesnek tűnő csapat vághat neki a versenyszezonnak.

Nagy Blanka kadétvilágbajnoki címmel robbant be a korosztályos nemzetközi elitbe Forrás: Magyar Vívószövetség

„A legutóbbi világbajnoki tizedik helyünk kicsit csalóka, mert ez a csapat nem feltétlenül erre az eredményre volt hivatott – mondja Partali. – Hátul vagyunk a világranglistán. Az egész onnan indul, hogy a Covid alatt nem versenyeztünk, nem mentünk ki a vébére, nem gyűjtöttünk pontokat. Így aztán az újvidéki Eb-aranyéremmel is csak a harmincegyedik helyre jöttünk fel. Az azt követő vébén is már korán a világranglista első helyezettjével vívtunk, és tavaly sem volt szerencsés hátulról kezdeni, mert mindig erős csapatokkal mérkőztünk. A mostani juniorkorosztály valóban jónak tűnik. Abban bízom, hogy négy világkupára is el tudunk menni, így a világranglistán is feljebb jövünk.

A magyar csapat jelenleg benne van a top hatban a világon.

Persze, Büki és Muhari után magasan van a léc, de a jelenlegi juniorok is sokra hivatottak. Gachályi Gréta nagyon elszánt, remek ütemben fejlődik, Nagy Blankában számos lehetőség rejlik, Wimmer Dorina pedig, ha olyan szinten vív, mint a felnőtt Eb-n, akkor nehezen verik meg a korosztályban. Az említett lányok keményen dolgoznak, céltudatosak és nagyon éretten gondolkodnak. Ez az eredményekben eddig is meglátszott, és remelém, hogy ebben az évadban is meg fog.”

(Kiemelt képünkön: Wimmer Dorina Forrás: FIE)