UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-09-14 09:06

Évnyitó az Úszó Nemzet Programban is

Nemcsak az iskolákban rajtolt el az új tanév, hanem megvolt a nyitány az Úszó Nemzet Programban (ÚNP) is.

Ajkától és Budapesttől kezdve Enyingen, Iváncsán és Pannonhalmán keresztül Törökszentmiklósig az ország megannyi településén indult be szeptember második hétfőjén az ÚNP 2023/2024-es tanéve, változatlan céllal. Vagyis hogy több ezer gyermek tanuljon meg úszni – ingyenesen, oktatók százainak gondoskodása mellett, régi és új koordinátorok közreműködésével.

Magának az Úszó Nemzet Programnak nemes célját és kellő súlyát látványosan érzékelteti, hogy az augusztus végi eligazításon, szebb és hivatalosabb kifejezéssel élve:

az évnyitó értekezleten jelen volt a sportág egyik legnagyobb alakja, az ötszörös egyéni olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina, az ÚNP egyik nagykövete is.

A fórumon – számolt be honlapján a szövetség - a tavalyi esztendő tapasztalatairól, és persze az idei évvel kapcsolatos tudnivalókról esett szó.

Elhangzott az is, hogy

szeptember 11-től 42 település vesz részt a programban, így közel ötvenezer gyermek tanulhat meg úszni, MÚSZ-licensszel rendelkező oktatóktól. A program továbbra is ingyenes, a gyermekek az óvodai, iskolai tanterv keretén belül részesülnek az oktatásban.

Az összejövetelen Szájer Péter, az ÚNP oktatás-módszertani vezetője kiemelte, ennyi gyermek oktatása még nagyobb felelősség, minden figyelemre szükség lesz az uszodákban. Az elmúlt években szerzett tapasztalatokat az új belépő 22 város koordinátoraival is megosztották a vezetők, bizonyosan könnyebbé téve így az indulást.

Az ÚNP távlati célja, hogy a MÚSZ által kidolgozott szakmai program mentén, a testnevelés órák keretében néhány éven belül az ország összes óvodása és kisiskolása megszerezze a vízbiztonságot

úgy, hogy senkinek se kelljen 20 percnél többet utaznia az ingyenes oktatásért. Amellett, hogy ez a magyar úszósportnak is sosem látott szélességű merítési lehetőséget kínál, gyerekek százezreinek garantál majd életmentő készséget.

A MÚSZ honlapjáról azt is megtudhatjuk, hogy az Úszó Nemzet Program tanmenetét az előzetesen meghatározott 9 szint és a hozzájuk igazított állatfigurák jelölik ki egységesen minden helyszínen. Az ÚNP-szintfelmérések rendkívül fontos visszajelzések az oktatóknak, gyerekeknek, szülőknek és intézményeknek egyaránt. A program szoftverjében vezetett pontos jelenléti ív és szintteljesítési napló összehasonlíthatóvá teszi az összes helyszint, megkönnyítve ezzel a számonkérést az oktatási folyamatokkal kapcsolatban is.

Szintfelmérést minden félévben legalább kétszer tartanak. A rendszeres ellenőrzés és értékelés mind a gyerekek, mind az oktatók számára rendkívül motiváló. Az alapvető cél a három úszásnem, a hát-, a mell- és a gyorsúszás, továbbá a fejesugrás, valamint a vízből mentés érzékenyítő játékos gyakorlatainak és alaptechnikájának elsajátítása.

Az ÚNP-be bevontak közé tartoznak az óvodai nagycsoportok, itt az életkori minimum az 5 év, továbbá az általános iskolák első és második osztályai. Az Úszó Nemzet Program 3 éven keresztül biztosít 36 óra ingyenes úszásoktatást minden benne résztvevő számára. Mire az oktatási tananyag végére érnek, a tanulók képesek lesznek 100 métert folyamatosan, megállás nélkül leúszni, és otthonosan, biztonságosan mozogni a mélyvízben.

(Kiemelt képünkön: az ÚNP-nek köszönhetően ötvenezer gyermek tanulhat meg úszni Forrás: MÚSZ)