UtánpótlásSport Kajak-kenu: öt magyar arany pénteken a plovdivi korosztályos vb-n
2024. július 20.
  • instagram
Junior férfi kézilabda Európa-bajnokság, Szlovénia
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2023-09-16 14:51

Felemás nyarat zártak a magyar fiatalok az utánpótlás-világversenyeken

A jól sikerült ifjúsági Eb és EYOF után a magyar korosztályos cselgáncsozók mind az ifjúsági vb-n, mind a junior Eb-n adósak maradtak az érmekkel. Nagy Andrást, a hazai sportági szövetség (MJSZ) főtitkárát kérdeztük fiataljaink nyári szerepléséről.

Júniusban a portugáliai ifjúsági Európa-bajnoksággal indult a nyári világesemények sora korosztályos cselgáncsozóinknak, akik két ezüsttel (Galó Bence és Kollár Sebestyén) zártak Odivelasban. Ezután az ifiknek júliusban az EYOF-on volt jelenésük Mariborban, ahol három bronzzal (Galó, Kollár és Vég Luca) végeztek. A magyar érmek száma azonban a folyatásban már nem gyarapodott, ugyanis nagy meglepetésre előbb a zágrábi ifjúsági vb-ről, majd a legutóbbi, hágai junior Eb-ről is dobogós helyezés nélkül tértek haza a mieink. Az utánpótlás felemás nyári produkciójának értékelésére a Magyar Judo Szövetség főtitkárát, Nagy Andrást kértük fel.

A nyár első fele nagyjából a várakozásainknak megfelelően alakult, hiszen az ifi Eb-n a két döntősünk, Galó Bence és Kollár Sebestyén mellett három pontszerző helyet is szereztünk.

A lányok végül érem nélkül zártak Portugáliában, náluk elsősorban Vég Luca éremszerzésében bízhattunk, neki ekkor még nem jött össze, ötödik lett, viszont a későbbiekben mind az EYOF-on, mind a junior Eb-n jól teljesített, utóbbin ráadásul fiatalabbként ő érte el a legjobb eredményt ötödik helyével. Az ifi Eb-re visszatérve: a szintén ötödikként végző Tóth Miron versenyzése mindenképpen pozitív meglepetést okozott, nem számítottunk rá, hogy a dobogós helyekért küzdhet” – mondta Nagy András főtitkár az Utánpótlássportnak.

Nagy András Fotó: Horváth György/MJSZ

Az ifjúságiak három világversenyen (korosztályos Eb, EYOF és vb) is szerepelhettek a nyáron, ezek közül utolsóként, augusztus végén a zágrábi vb-n, amelyen Pintér Bulcsú révén egyetlen ötödik helyet értek el.

„Az ifiknek nagyon feszített volt a nyári program, háromhetente követték egymást a világesemények, és szinte ugyanaz a csapat vett részt mindhárom nagy versenyen, és emiatt a vébén már azt éreztem, hogy elfáradtak a versenyzőink, fizikailag és fejben is, nem tudták a legjobbjukat nyújtani. Továbbá a sorsolás sem kedvezett nekünk, a csapatunk fele, öt indulónk is a későbbi világbajnoktól kapott ki súlycsoportjában. Vég Lucától reméltük a dobogós helyezést, de ezúttal Horvátországban nem jött ki neki a lépés, szerencsére két héttel később a juniorok között viszont már igazolta, hogy nem véletlenül bíztunk benne. Pintér Bulcsú ötödik helye bravúrkategória volt, ő az Eb után kihagyta az EYOF-ot, talán ennek is köszönhető, hogy a többiekhez képest jobban tudott teljesíteni a vb-n – nyilatkozta a sportvezető. – 

Azon dolgozunk az edzői bizottsággal karöltve, hogy a jövőben jobban menedzseljük a kiemelt tehetségeinket,

adott esetben úgy, hogy a versenyzőink több külföldi edzőtáborban vesznek részt, és ezáltal például év közben is több minőségi ellenféllel találkozhatnak, mivel hazai szinten nagyon kevés súlycsoportban beszélhetünk igazi konkurenciaharcról – ez vonatkozik az ifikre és a juniorokra egyaránt. Éppen emiatt a kiválasztódás mellett a kiválasztásra is nagy hangsúlyt kell fektetnünk a folytatásban. Az eddigi válogatási elveken túl alaposan meg kell vizsgálni, kik azok a fiatalok, akik beleteszik a megfelelő munkát, valamint hosszú távon is elkötelezettek annyira, hogy ifjúsági, junior-, és idővel akár a felnőttkorosztályban is képesek legyenek helytállni és komoly eredményeket elérni. Továbbra is akadnak kifejezetten ügyes, sokra hivatott fiatalok nálunk, viszont muszáj sokkal célirányosabban egyengetnünk az ő pályájukat.

A részletes szakmai értékeléssel, a konkluziók levonásával és a jövőt illető döntésekkel mindenképpen szeretnénk megvárni az októberi junior-világbajnokságot, de annyi biztos: várhatóan drasztikus változásokra lesz szükség az eredményesség javítása érdekében.

A juniorcsapatban mindenképpen több van, mint amit az Eb-n láthattunk tőlük. Tavaly is a vb sikerült jobban a korosztálynak a két világverseny közül, reméljük ez idén is így lesz, jó napot fognak ki versenyzőink, és sikerül legalább egy éremmel hazatérni, bár ez nagyon nehéz feladat lesz számukra, hiszen a világbajnoksága mezőnye jóval erősebb lesz, mint a kontinensviadalé volt."

(Kiemelt képen: Vég Luca (fehérben) Forrás: IJF)