UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Súlyemelés

2023-09-16 09:04

Mitykó Veronika utolsó éves utánpótláskorúként 11. lett élete első felnőtt-vb-jén

Emlékezetessé tenni sokféleképpen lehet egy korszakzáró, egyben egy új éranyitó versenyt. Mitykó Veronika, a békéscsabaiak súlyemelője például élete első felnőtt-világbajnokságán úgy lett 11. súlycsoportjában, hogy szakításban kis híján kiesett, lökésben viszont egyéni csúcsot ért el.

A jelen legjobb magyar női súlyemelőjének számító Mitykó Veronika – az U23-asoktól búcsúzva – a 87 kilósok között mérette meg magát a felnőttek mezőnyében, az e hét végén záruló rijádi vb-n, melyre jó formában érkezett, ám kedvenc és amúgy jóval eredményesebb fogásnemében csaknem betlizett, miután a szaúdi királyság fővárosában a klíma hűtötte hotelszobájában megfázott.

A gyógyszeres közbeavatkozást is szükségessé tevő meghűlés nyilván zavarólag hatott rá, mi mással magyarázható, hogy

a különben nagyon is biztos kezű szakítónak ismert Mitykón kétszer is kifogott kezdősúlya, mígnem aztán harmadikra simán megbirkózott a 94 kilóval.

Közbevetőleg jegyezzük meg: augusztusban, a 23 éven aluliak Európa-bajnokságán úgy lett aranyérmes a fogásnemben, hogy egyéni rekorddal, kereken 100 kilóval mindenkit maga mögé utasított kategóriájában. Igaz, az mégiscsak Eb volt, és korosztályos viadal, nem pedig felnőtt-világbajnokság, de akkor is...

Az, hogy Rijádban végül versenyben maradt, felszabadítóan hathatott rá: sem a 106, sem a 111, sem pedig az eladdig téteseményen általa soha le nem küzdött 114 kg is a feje felett landolt,

a három jó lökésgyakorlat pedig azt eredményezte, hogy az összesen 18 nevezettet számláló súlycsoportban a magyar lány szakításban és lökésben egyaránt 12., összetettben pedig 11. lett.

Ha úgy tetszik, kérdőjeleivel együtt is reményteljes vb-debütálás volt ez a részéről, amit a szövetség – miként azt az MSSZ elnöke, Dobos Imre is megerősítette: – elégedetten fogadott. Túl az egyéni csúcson például azért is, mert Veronika előtt továbbra is ott lebeghet a cél: a jövő nyári, párizsi olimpiára való kijutás elérése.

Amihez békéscsabai mestere, Bökfi János – aki versenyzőként annak idején olimpiai negyedik helyig vitte – 220 kilós „minimálprogram” teljesítését tűzte feladatul, mindehhez társítva még a szerencsefaktort is, mivel Fortuna segedelme is kétségtelenül szükségeltetik az ötkarikás fellépés lehetőségének megteremtéséhez.

Ha a bukaresti U23-as Eb 100-as szakítását „hozzáadjuk” a rijádi vb 114-es lökéséhez, 214 kilós összesített eredményt kapunk. Vagyis ha úgy vesszük, már csak hat kiló hiányzik az edzői kalkuláció teljesítéséhez. Amire nagyjából fél év kínál esélyt és lehetőséget a Mitykó-Bökfi tandemnek. Aztán tavasszal, az olimpiai kvalifikációs folyamat lezárulásakor, ha a remélt bravúr akkorra összejön, már csupán a szerencse jótékony közbenjárásáért kell fohászkodni...

(Kiemelt kép forrása: Facebook)