UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-09-17 09:02

Nyikos Veronika kiválóan időzítette a csúcsformáját az U20-as világversenyekre

Nyikos Veronikával, a Dunaújvárosi KSE-KIMBA 18 éves birkózójával az után beszélgettünk, hogy megvédte U20-as Európa-bajnoki címét, míg a korosztály világbajnokságán bronzérmes lett.

Tavaly parádésan mutatkozott be a juniorok (U20) mezőnyében Nyikos Veronika, ugyanis utolsó éves kadétként (U17) a 76 kilósok súlycsoportjában az idősebb korosztályban rögtön Európa-bajnoki aranyéremmel kezdett, majd az U20-as vb-n bronzérmet szerzett. A fiatal így idénre – immár ténylegesen juniorkorúként – igencsak magasra tette a lécet, amelyet végül sikerült is megugrania azzal, hogy megismételte a tavalyi kiemelkedő eredményeit: megvédte U20-as Európa-bajnoki címét, a világbajnokságon pedig ismét a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

„Kemény és fárasztó időszak van a hátam mögött, különösen úgy, hogy a két világverseny között még a budapesti UWW-rangsorversenyen is indultam a felnőttek között, de

abszolúte megérte ez a sok erőfeszítés. Visszatekintve most már könnyebbnek tűnik az út, amit bejártam, eközben viszont a felkészülés alatt időnként nagyon nehéz, szenvedős volt.

Annak nagyon örülök, hogy az eredmények mellett sokat tudtam fejlődni, gondolok itt elsősorban az érettebb versenyzésemre" – mondta a Dunaújvárosi KSE-KIMBA 18 éves versenyzője.

Nyikos Veronika (kékben) Forrás: UWW/MBSZ

„Tavasszal a nemzetközi versenyek nem úgy alakultak, mint ahogyan szerettem volna. Kikaptam például attól a német, török és ukrán lánytól is, akit utána az Eb-n egytől egyig megvertem a győzelemig vezető úton. Mondjuk, a vb-n aztán a német visszavágott. Összességében úgy érzem, hogy a világversenyekre tudtam a megfelelő formába kerülni. Fizikailag, de főleg mentálisan sikerült megugrani a saját gátaimat, és elhinni, tényleg képes vagyok rá.

Most már rájöttem, hogy milyen lelkiállapotban kell megérkeznem a világversenyekre ahhoz, hogy jó eredményt érhessek el, és szerencsére ezt az állapotot sikerül is előidézni.

Az Eb előtt nem akartam nagy terhet tenni magamra, hiszen mint már említettem, a felkészülési versenyeken nem teljesítettem olyan jól, így elsősorban az éremszerzést tűztem ki célul, ugyanakkor ahogy neki vágtam a versenynek, közben éreztem, hogy akár újra megnyerhetem. Iszonyatosan boldog voltam, hogy ez végül össze is jött. Majd a vb-n is sikerült ismételni, nagyon elégedett voltam a bronzzal, szóval nincs okom panaszkodni."

A következő évre ráadásul Veronika még nagyobb célokat fogalmazott meg.

Az biztos, hogy továbbra is a junior-világversenyeken lesz a legnagyobb fókusz. Emellett pedig szeretnék a felnőttválogatottságért is harcban lenni.

A súlycsoportomban az U23-as Európa-bajnok, felnőtt Eb-bronzérmes Nagy Bernadett-tel kell megküzdenem, aki sérülésből tér vissza, és várhatóan jövőre már újra százszázalékos lesz. Meglátjuk, az év elején miként sikerülnek majd a válogattóversenyek, és annak fényében döntünk az edzőkkel a folytatásról.

Ha sikerül kivívnom a válogatottságot, szeretnék elindulni az európai olimpiai kvalifikációs versenyen.

Persze azt se könyvelem el tragédiaként, ha végül ez nem jön össze, mivel nagyon fiatal vagyok, de ez a nagy cél, ami jelenleg a szemem előtt lebeg."

(Kiemelt kép forrása: UWW/MBSZ)