UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2023-09-19 21:09

„A béke megteremtése az első cél” – Bálint Csaba, a műkorcsolya-ágazat sportigazgatója

Szerdán kezdődik a műkorcsolyázók és jégtáncosok budapesti junior Grand Prix-je, aminek alkalmából a MOKSZ májusban megválasztott ágazati sportigazgatóját, Bálint Csabát kérdeztük az eseményről és az utánpótlás hazai helyzetéről.

Tizennégy év után rendez újra junior Grand Prix-t a műkorcsolyázóknak Magyarország. A szeptember 20-án, szerdán kezdődő esemény a 2023/2024-es évad GP-sorozatának az ötödik állomása, a helyszín pedig a budapesti Vasas Jégcentrum, ahol a korosztály „krémje” korcsolyát húz majd.

A nevezések alapján népes mezőny lép jégre a vasárnapig tartó megméretésen: a lányok 38-an, a fiúk 31-en lesznek, de a páros műkorcsolyázókat és a jégtáncos duókat sem szabad elfelejteni – összesen 41 ország 125 fiatalját figyelhetik akció közben a kilátogatók. A hazai indulók sem hiányozhatnak a Grand Prix-ről: a fiúk között a Vlasenko testvérek, Aleksandr és Aleksei indulnak, míg a lányoknál Dzsumanyijazova Polina, Major Martina és Szabó Cintia bizonyíthat.

„Huszonhatodik alkalommal rendezi meg a nemzetközi szövetség a műkorcsolyázók junior Grand Prix-sorozatát,

óriási megtiszteltetés, hogy Magyarország is bekerült a rendezők közé.

Önálló versenyekről beszélünk az állomások tekintetében, de az eredmények kvalifikációs pontokat is hoznak magukkal, így a legjobb hat versenyző a sorozat végén a döntőben is összemérheti a tudását – kezdi Bálint Csaba, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség műkorcsolya-ágazatának sportigazgatója. – A magyar fiatalok az augusztusi tesztverseny eredménye alapján kvalifikálhattak az eseményre, míg a lányoknál a harmadik helyért külön versenyt rendeztünk. Páros műkorcsolyában és a jégtáncosok között sajnos nem tudtunk indítani hazai fiatalokat, ám a juniorkorosztály alatt számos igéretes versenyzőt találunk, így joggal bízhatunk benne, hogy a jövőben ebben a két kategóriában is szurkolhatunk majd magyar sportolóknak. Bízom benne, hogy a fiatalok a tudásuk legjavát mutatják majd a Vasas Jégcentrumban, nyújtsanak élményt a kilátogatóknak, és szerezzenek saját maguknak is szép pillanatokat. Szervezői oldalról az ISU által meghatározott szigorú protokollt kell követnünk, ám szerencsére több világversenyt sikerült már korábban eredményesen megrendeznünk; biztos vagyok benne, hogy minden gördülékenyen zajlik majd.”

Szerdától szombatig a műkorcsolyázók és a jégtáncosok lesznek a főszerepben a Vasas Jégcentrumban 

Az egyik legjobb magyar juniorkorú műkorcsolyázó, a 15 éves Papp Vivien nem indul a junior Grand Prix-n; a fiatal országváltásával, és annak okaival kapcsolatban számos hír jelent meg tavaly, ám úgy tűnik, hamarosan újra hazai színekben láthatjuk versenyezni a külföldön készülő fiatalt.

„Papp Vivien jelenleg Svájcban edz (a kétszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes – a szerk.) Stéphane Lambiel vezetésével; a jelenlegi állás szerint magyar színekben tér vissza, a tervek szerint az októberi Budapest Trophyn újra láthatjuk majd. Az évad célversenyeit sem szabad elfelejteni, lesz Youth Olympic Games és junior-vb is, remélhetőleg a kvalifikációs eseményeken is harcba száll majd a kijutásért, ezzel szoros versenyfutást eredményezve a lányok között.”

A májusban megválasztott ágazati sportigazgató nem a „legcsendesebb” időszakban vette át az irányítást, az utóbbi bő egy évben például terítéken volt az orosz származású korcsolyázók térnyerése és a két edző, Sebestyén Júlia és Galambos Rita fegyelmi ügye is, ami komoly feszültségeket eredményezett a műkorcsolyázó körökben.

Az elsődleges cél ebben a helyzetben a béke megteremtése.

Olyan körülményeket és felkészülési hátteret kell létrehozni, hogy ami nyugodt környezetet eredményez az edzőknek, a sportolóknak és a szülőknek is. Ezt mostanra sikerült elérni. A nyitott kommunikáció híve vagyok, minden helyzetben igyekszünk megtalálni a legjobb megoldást.

A közelmúlt legkomolyabb, a műkorcsolyát érintő ügyeiben is elindultunk a megfelelő irányba, de hosszú út áll előttünk, hiszen komoly múltbéli sérelmeket kell orvosolni. Ameddig a múlt rávetíti az árnyékát a jövőre, nem tudunk olyan struktúrát bevezetni, ami a fejlődést eredményezi.

Rögös út ez, de a partnerség és a bizalom az összes szereplőben megvan.”

Arról is kérdeztük a szakvezetőt, hogy miként lehet népszerűsíteni a műkorcsolyát a fiatalok között, hiszen a már emlegetett testversenyen például a juniorok között mindössze két fiú és hat lány indult, egyetlen jégtáncpárossal kiegészülve.

„Ebben a sportágban sincs másképp, az rendkívül hosszú idő, amíg egy fiatal elér odáig, hogy junior-, majd felnőttversenyeken elindulhasson és jó eredményeket érjen el. Minimum tíz-tizenkét év sematikus munkája előzi ezt meg. A MOKSZ  ’Gyere korizni!’ elnevezésű utánpótlásprogramját az ország minden táján igyekszünk beindítani, egységes tematikával, szakemberek bevonásával. Az alapmozgásokat tanulhatják meg ennek keretén belül a fiatalok, ami után bekerülhetnek az egyesületekbe, majd különböző keretekbe. Az edzők továbbképzése is kulcskérdés, a Testnevelési Egyetemmel pedig már elkezdődött az együttműködés. Hosszú folyamatok ezek, nem máról holnapra változik meg a műkorcsolya helyzete, de az említett kezdeményezések hosszútávon csak pozitív eredményeket hozhatnak.”

(Kiemelt képünkön: Bálint Csaba Forrás: MOKSZ)