UtánpótlásSport Kajak-kenu: öt magyar arany pénteken a plovdivi korosztályos vb-n
2024. július 19.
  • instagram
Junior férfi kézilabda Európa-bajnokság, Szlovénia
Keresés:

Sportágak

A hónap utánpótlásedzője Atlétika

2023-09-20 17:44

Augusztusban atlétikai trénerpáros A hónap utánpótlásedzője

Ünnepélyes keretek között, a Magyar Sport Házában adták át A hónap utánpótlásedzője augusztusi díját az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői. A kitüntető cím a Németh Miklós, id. Herczeg György atlétaedző-párosé lett.

A tavaly alapított díj idei nyolcadik – egyben a szeptemberben kezdődött második évad utolsó – kiírásának három jelöltje Németh Miklós és id. Herczeg György atléta- (közösen), Gyurasits Csaba birkózó-, valamint Hóbor Péter triatlonedző volt. A kuratórium döntése alapján az augusztusi elismerést – és az azzal járó 200 ezer forintot – az atlétaedző-páros vehette át.

Németh Miklós az 1976-os montreali olimpia gerelyhajító-bajnoka. Az első magyar atléta, aki ebben a szakágban túldobta a 90 métert. Egykori világcsúcstartó. Aktív pályafutása végén, 1982-től két évig volt az olasz női gerelyhajító-válogatott edzője. Legkiemelkedőbb tanítványai között szerepel

az 1984-es olimpiai bajnok brit Tessa Sanderson és a háromszoros olimpiai bajnok (1992, 1996, 2000), jelenleg is világcsúcstartó cseh Jan Zelezny.

Németh Miklós a Zeleznyvel való közös munka után hosszú éveken keresztül senkivel nem foglalkozott edzőként, csupán gyermekei általános atlétikai felkészítését végezte. 2021 novembere óta ifj. Herczeg György trénere.

Id. Herczeg György, az FTC dobóedzője tízpróbázó volt, a versenyszámok közül a gerelyhajítás állt hozzá a legközelebb. Aktív sportolói pályafutása után eltávolodott az atlétikától, majd miután családot alapított, a jó dobókészségű fiait kezdte edzeni. Idősebb fia, György 19, Attila 17 esztendős. Az FTC-ben kisebb csoporttal foglalkozik. Ifj. Herczeg György sikerei mellett megemlítendő: az EYOF-ezüstérmes Herczeg Attila az U18-as, Magyar Szabolcs az U16-os magyar ranglistát vezeti a tanítványai közül. Felkérésére Németh Miklós hivatalosan tavaly november óta segíti idősebb fia, György munkáját. Az édesapa a fizikai, az olimpiai bajnok klasszis a technikai és egyéb felkészítést végzi.

Ami pedig az augusztusi eredményeket illeti:

miután a felnőtt magyar bajnok gerelyhajító, ifj. Herczeg György júliusban Kismartonban 84,98 méteres felnőtt országos csúcsot (az előzőt Rivasz-Tóth Norbert tartotta 83,42-vel) és U20-as Európa-rekordot ért el, a következő hónapban aranyérmet szerzett a jeruzsálemi U20-as Európa-bajnokságon.

Az ígéret a döntőben kisebb combsérülése ellenére sem adott esélyt a kihívóinak, és végül 79,45 méterrel érdemelt ki kontinensbajnoki címet. Eredményét csak a német Max Dehning tudta megközelíteni (78,07). A bronzéremhez 72,44 méter is elég volt a brit Michael Allisonnak. Ifj. Herczeg György a budapesti atlétikai világbajnokság egyik legfiatalabb magyar indulója volt.

Gyulai Miklós sportági elnök méltatja a díjazottakat Fotó: Mura László

A díjátadón a Magyar Edzők Társaságát Molnár Zoltán elnök, a Porsche Hungariát Bujáki Zsolt kommunikációs igazgató, az Utanpotlassport.hu-t Bruckner Gábor főszerkesztő képviselte; mellettük a sportági szövetség nevében Gyulai Miklós elnök méltatta a díjazottat. A ceremóniára eljött a győztes kettős tanítványa, ifj. Herczeg György is.

„Semmi kétség, a magyar atlétika utóbbi időszakának az egyik legszebb eredménye fűződik a Németh, Herczeg páros nevéhez.

Amikor meghallottam, mekkorát dobott ez a fiú, valósággal elámultam.

Biztos vagyok abban, hogy még sok örömünk lesz benne” – összegzett Molnár Zoltán, aki korábban atlétaedzőként is dolgozott.

Gyulai Miklós külön köszönetet mondott Németh Miklósnak, amiért elvállalta a közös munkát a sportág nagy ígéretével. Az atléták elnöke hozzátette: „Több, mint húsz érmet nyertek az idei év korosztályos világversenyein a fiataljaink, ami alighanem azt jelenti, hogy jó úton járunk. És ugyanezt igazolja ez a mostani díj is, amire nagyon büszkék vagyunk.”

A tanítvány, ifj. Herczeg György azt emelte ki, hogy két felkészítőjével igazi csapatmunkában tevékenykednek, és edző-édesapja, valamint a sportági legenda, Németh Miklós segítsége elengedhetetlen a fejlődéséhez.

A hónap utánpótlásedzője augusztusban: Németh Miklós (balról) és id. Herczeg György Fotó: Mura László

Az egyik díjazott, id. Herczeg György szerint a legfontosabb, hogy az edzők megteremtsék a versenyző számára az ideális feltételeket, segítsenek neki abban, hogy megfelelően képes legyen összehangolni a sportbéli, a tanulmányi és a magénéleti teendőit.

Vitathatatlan, hogy a legnagyobb fordulatot Németh Miklós megjelenése hozta az életünkben, hiszen nemcsak szakmailag, hanem mentálisan is olyan hozzáadott értéket képvisel, amiért nem győzünk hálásak lenni.

A gerelyhajító olimpiai bajnok felidézte, hogy eleinte csak tanácsadói szerepet vállalt, az észrevételeit fogalmazta meg, és ahogy telt-múlt az idő, egyre inkább részese lett a mindennapi munkának. „Gyuri nekifutásain például sokat javítottunk” – jegyezte meg szerényen.

(Kiemelt képünkön balról: Németh Miklós, ifj. Herczeg György és id. Herczeg György Fotó: Mura László)