UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-09-20 14:20

A magyar élvonalban bizonyíthat a kínai U19-es leányválogatott

A magyar korosztályos másodosztály megnyerése után az új évadban már a hazai élvonalban bizonyíthat a kínai U19-es leány kézilabda-válogatott.

Tavaly novemberben mutattuk be azt a rendhagyó kezdeményezést, amelynek keretében a kínai U19-es leány kézilabda-válogatott kilenc hónapra Magyarországra költözött, és szerepelt a honi korosztályos másodosztály Nyugati csoportjában. A vendégek mind a húsz bajnokijukat megnyerve szereztek aranyérmet, a 2023/2024-es évadban pedig már az első osztály nyugati felében mérethetik meg magukat, a legjobb hazai U19-es együttesek ellen.

„Két szempontból is eredményes volt az előző évad. Egyrészt rengeteget fejlődtek a kínai lányok, a idény elejéhez képest a végén teljesen más csapatot láthattunk a pályán. Nem okozott gondot nekik a beilleszkedés, hiszen európai stílusban játszanak, európai edző (az olimpiai ezüst- és Európa-bajnoki aranyérmes, kétszeres BL-győztes montenegrói Suzana Lazovic) irányításával. Meccsrutint is szereztek, amiben korábban le voltak maradva a többi ázsiai együtteshez képest. Emellett az MKSZ rendszerébe is zökkenőmentesen beilleszkedtek, teljesértékű tagjai voltak a bajnokságnak a többi klubcsapathoz hasonlóan – mondja az együttműködésben kulcsszerepet játszó Kynsburg Zoltán, az MKSZ nemzetközi bizottságának elnöke. – Mindössze két 2003-as születésű játékosuk volt az előző évadban, így emiatt nem történtek nagy változások, a keret nagyobbik része továbbra is az U19-es korosztályhoz tartozik. Egyéb okok miatt voltak cserék, körülbelül a csapat harminc-negyven százaléka cserélődött le; ebben edzői és játékosok által hozott döntések is közrejátszottak, a kulcsjátékosok viszont mind visszatértek.

A két szövetség közötti szerződésben lefektettük, hogy ugyanazok a jogok és kötelezettségek érvényesek rájuk, mint bármelyik hazai klubra, így léphetnek be a versenyrendszerünkbe.

A másodosztály megnyerésével pedig lehetőségük nyílt az osztályváltásra, ami eredetileg a céljuk is volt.”

A 2023/2024-es évadban az első két meccsüket elveszítették, előbb a Budaörs, majd a Győri ETO ellen – ez a két együttes három forduló után az utolsó két, százszázalékos mérleggel álló csapat.

Pillanatkép a kínai U19-es leányválogatott Budaörs elleni évadnyitójáról

„Már az előző évadban is játszottak élvonalbeli klubokkal, akkor még felkészülési mérkőzéseken, amik mind szoros küzdelmet hoztak, egyszer ráadásul nyerni is tudtak a kínai lányok. A nyáron együtt keveset tudtak készülni, ez látszik a játékukon és az erőnlétükön, de így is méltó ellenfelei voltak a Budaörsnek és a Győrnek. Nincs kimondott céljuk, de az sokat elárul, hogy Suzana Lazovic, aki kimondottan nyerő típus, a két vereség során mutatott produkcióval is elégedett volt.

Egyelőre nincs kilátásban másik országgal hasonló együttműködés, ez egyedülállónak számít.

Amit még érdemes megjegyezni, hogy ebből nem csak a vendégek, de a magyar csapatok is profitálnak, hiszen motivációt meríthetnek abból, hogy külföldi ellenféllel méretik meg magukat, valamekkora nemzetközi rutint szerezhetnek.”

(Kiemelt képünkön: a kínai U19-es leány kézilabda-válogatott a 2022/2023-as évadban megnyert az NB II Nyugati csoportját Fotó: Máj Tamás)