UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-09-20 20:35

Terék Gerda saját elvárásait is túlszárnyalta első U20-as évében

A Budapesti Honvéd-KIMBA 18 éves birkózójával, Terék Gerdával (57 kg) az után beszélgettünk, hogy világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett az U20-as korosztályban, és sikerének értékét növeli, hogy mindezt első évesként tette a juniorok között.

Tavaly Terék Gerda ragyogó eredményekkel búcsúzott az U17-es korosztálytól, ugyanis utolsó évesként a világbajnokságon, illetve az Európa-bajnokságon is a döntőig menetelt és egyaránt ezüstérmes lett a kadétok 57 kilós mezőnyében. Mindezek után idén már egy korosztállyal feljebb, az U20-asok között kellett bizonyítania a Budapesti Honvéd-KIMBA fiataljának, aki továbbra sem maradt adós a kiemelkedő eredményekkel, sőt folytatta sikersorozatát: előbb ezüstérmet szerzett a spanyolországi junior Eb-n, majd a jordániai vb-n szintén dobogóra állhatott, a harmadik helyen zárt.

Nem túlzás azt állítani, hogy a saját elvárásaimat is felülmúltam az idei Eb-ezüsttel és vb-bronzzal 

– kezdte a 18 esztendős Terék az Utánpótlássportnak. – Az év elején még kicsit bizonytalan voltam azzal kapcsolatban, hogy a korosztályváltás után első éves juniorként pontosan mire is lehetek képes a nemzetközi szinten. Első körben próbáltam reálisan látni a helyzetet, és nem fogalmaztam meg hatalmas célokat. Majd a tavaszi nemzetközi versenyek egész jól sikerültek: több alkalommal első lettem, valamint egy-két bronz is összejött, ez pedig mindenképpen bizakodásra adott okot az Európa-bajnokságra készülve. Elhittem, hogy tényleg nem irreális cél az éremszerzés az Eb-n.

Úgy voltam vele, ugyanannyi esélyem van dobogóra állni, mint bárki másnak, és szerintem ennek az elszántságomnak is köszönhetem a sikert.
Terék Gerda Fotó: Róth Tamás/MBSZ

„Annak ellenére, hogy végül ezüstöt nyertem, kicsit vegyes érzésekkel gondolok vissza az Eb-re. Rendkívül idegesen, stresszesen vágtam neki a versenynek, utólag úgy látom, talán túl nagy terhet tettem a vállaimra, elvártam magamtól az érmet.

Annak természetesen nagyon örültem, hogy végül ismét döntőt birkózhattam világversenyen, bár az elvesztett finálét követően iszonyatosan csalódott voltam. Az akkori hatalmas elkeseredettség persze idővel elmúlt, és most már tényleg jó szívvel gondolok vissza erre az ezüstre

 – mondta Gerda. 

Ezután augusztusban következett a világbajnokság a jordániai Ammanban, ahova elmondása szerint még jobb formában érkezett, s ezt a szőnyegen is bebizonyította: bronzérmet szerzett.

„Már a sorsolás pillanatában látszott, ha érmet akarok nyerni, muszáj eljutnom az elődöntőig, mert a japán versenyző is ugyanezen az ágon volt, és abban biztos voltam, hogy ő biztosan be fog jutni a legjobb négy közé, de valószínűleg a döntőbe is. Szerencsére jól indult a verseny: a kirgizt, az üzbéget és az oroszt meglepetésre legyőző cseh riválist is megvertem, utána pedig a fináléba kerülésért a japán lány várt rám. Ez az ominózus elődöntő viszont a mai napig nagyon fájó emlék, mert az utolsó húsz másodpercben előnyről kaptam ki, egy olyan lábratámadással, amelyet előtte az egész meccsen jól levédekeztem. A harmadik helyért vívott meccsre ezt a kudarcélményt sikerült félretenni, viszonylag simán vertem a kanadai lányt, és az előző napi óriási csalódottságot ezzel hellyel-közzel feledtetni tudtam – emlékezett vissza. –

Összességében a tavalyi után idén nyáron ismét pozitív, megerősítő visszajelzéseket kaptam az eredmények által. Látszik, hogy valóban jó úton járok.

Bár a szürke hétköznapokon néha nagyon nehéz, embert próbáló feladat elvégezni a rengeteg munkát, ugyanakkor megéri, hiszen kifizetődni látszik, és ezt remek viszontlátni.

Ezek a sikerek hatalmas motivációt jelentenek a folytatásra. Mindezek után jövőre nem lehet más a célom, mint az aranyérem megszerzése valamelyik világversenyen, erre értelemszerűen az Eb-n lehet nagyobb sansz, de az idei évet látva, a vb-n sem lehetetlen küldetés.

(Kiemelt képen: Terék Gerda (kékben) a vb-bronzmeccs megnyerése után Forrás: UWW)