UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2023-09-21 20:57

Mélyből jutott a csúcsra Szira Zsófia az ifjúsági Eb-győzelemmel

Az év célversenyén, az ifjúsági ökölvívó Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett, ám az utolsó hónapokban is vár még fontos feladat a nagykanizsai Szira Zsófiára.

Emlékezetes ifjúsági ökölvívó Európa-bajnokságot figyelhettünk tavasszal, hiszen az esemény történetének eddigi legjobb magyar eredményét érte el az Ács József szövetségi edző vezette küldöttség. Szira Zsófia „robbantotta” a legnagyobbat: +81 kg-ban megállíthatatlan volt, a csapat egyetlen aranyérmét szerezte. A nagykanizsai fiatal először egy évvel korábban szerepelt nemzetközi versenyen, elsőéves ifiként az Eb-n, amelyen ötödik lett.

A tavalyi korosztályos vb-re utazó válogatottba is bekerült, ám kevéssel az utazás előtt váratlan fordulat történt.

„Beneveztek a csapatba, már a jegyek is megvoltak. Nagyon boldog voltam, örömömben pedig még az utolsó motorozásra indultam a világbajnokság előtt – emlékszik vissza Szira. –  Nem sikerült jól, balesetet szenvedtem, ami miatt kórházba is kerültem. Nehéz időszak volt, amikor a szemem elé került a kék könyvem (a sportolói tagnyilvántartó – a szerk.), mindig elsírtam magam. Még pár hete is hasonló volt a helyzet, amikor az egyik csapattársam a Szilézia Openen mutatott képeket a vb-ről… Hónapokon át tartott a felépülés, az áprilisi Eb is veszélyben volt.

A szüleim azt mondták, a legnagyobbak az ilyen helyzetben is felállnak, így elhatároztam, hogy így is megmutatom a tudásomat kint.

Az aranyérem megszerzése után egy hétig mondogattam magamnak, hogy Európa-bajnok vagyok, ideje lenne felfogni; szerintem a mai napig nem sikerült.”

A sérülése után a fiatalt nem lehetett megállítani, az Eb-győzelem mellett is gyűjtötte a szebbnél szebb eredményeket a hazai és nemzetközi versenyeken. Az utolsó hónapokban sem pihen, decemberben pedig újabb mérföldkőhöz érkezik majd.

„Utolsóéves ifiként már szerepelhetek a felnőtt magyar bajnokságon. Kíváncsi vagyok, mire megyek a nagyok között, emellett a jövőben is válogatott szeretnék maradni, amiért mindent meg is teszek majd.”

(Kiemelt képünkön: Szira Zsófia az edzőjével, Tóth Lászlóval Forrás: MÖSZ)