UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2023-09-22 19:05

Az U23-as Eb-arany után Gyertyás Róza rohamléptekben veszi az akadályokat a felnőttek között is

A koroncóiak 21 éves cselgáncsozója, Gyertyás Róza (52 kg) egy évvel ezelőtt nagy meglepetést okozott bravúros győzelmével az U23-as Európa-bajnokságon, azóta viszont már többször – immár a felnőttek mezőnyében – bebizonyította, hogy korántsem volt véletlen a tavalyi aranya, és akár joggal pályázhat a címvédésre is az idei korosztályos Eb-n.

A múlt hét végi, szarajevói bronzával Gyertyás Róza idén már a harmadik dobogós helyezését szerezte meg felnőtt European Open-versenyen (korábban Szófiában harmadik, Varsóban második lett). Emellett a Koroncói Tutti 21 éves dzsúdósa májusban az első Grand Prix-érmét is begyűjtötte, miután másodikként zárt az 52 kilósok súlycsoportjában Linzben. Továbbá a csengtui Egyetemi Világjátékokról sem tért haza üres kézzel, újabb bronzzal gazdagodott. A sikersorozat hozzávetőleg egy esztendeje, tavaly októberben indult, amikor is Róza addigi legnagyobb sikerét elérve, előbb megnyerte a szlovéniai felnőtt Európa-kupát, majd a szarajevói U23-as Európa-bajnokságon sem talált legyőzőre, s azóta pedig töretlenül ível felfelé a pályája.

Pályafutásom eddigi legjobb évét tudhatom magam mögött

– kezdte Gyertyás az Utánpótlássportnak. – Ugyanakkor kicsit furcsa érzések is kavarognak bennem, mert bár korábban soha gondoltam volna, hogy képes leszek ilyen eredményeket elérni, most pedig érmesként zárok egy-egy versenyt, és néha mégis csalódottnak érzem magam. Mindig többre és jobbra vágyom.

Kicsit olyan, mint egy ördögi kör: minél többet elérsz, utána a jövőben már annál többet akarsz. Visszagondolva arra, hogy eddig idén milyen sikerekben volt részem, még mindig hihetetlen.

Nagyon jó érzés, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi szép eredményt értem el. Szerencsére idén nem sok – összesen három – olyan versenyen indultam, amelyen végül nem szereztem érmet, ám ezek a sikertelen viadalok valahogy mindig jobban megmaradnak bennem, mint a dobogós helyezések. Persze örülök a sikereknek is, és nagy lendületet adnak, de ez a kettősség rendre ott van a fejemben.”

Gyertyás Róza (kékben) Forrás: EJU

„Szakmailag egyértelműen a linzi Grand Prix-ezüstömet tartom a legértékesebb sikernek, viszont élmény szempontjából az Egyetemi Világjátékok volt a legemlékezetesebb a kínai Csengtuban; ráadásul ezúttal nem elveszített döntővel, hanem győzelemmel fejeztem be a bronzmeccs megnyerésével – mondta, majd így folytatta a közeljövő céljairól. – A tervek szerint november elején indulok a felnőtt Eb-n Montpellier-ben, majd két hétre rá a potsdami U23-as Európa-bajnokságon is rajthoz állok.

Utóbbin a tavalyi arany után lehetőleg idén újra szeretnék érmet nyerni. Egyre többen hangoztatják, hogy elvárják tőlem a címvédést, ezt pedig inkább teherként élem meg, mint bátorító támogatásként. Amennyire lehet, igyekszem ezektől a hangoktól függetleníteni magam.

A felnőtt Eb-n elsősorban a helytállás, a tapasztalatszerzés a cél. Szeretném bebizonyítani, hogy tényleg ott van a helyem, és persze jó lenne minél több győztes meccsel zárni.”

(Kiemelt kép forrása: IJF)