UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-09-22 20:25

Továbbra is az élvonalban a hazai utánpótlás

Juhász Istvánnal, a Magyar Kézilabda Szövetség sportszakmai igazgatójával beszélgettünk a szervezet elnökségi ülése után a hazai utánpótlás-válogatottak nyári teljesítményéről.

Eseménydús nyarat zártak a hazai utánpótlás kézilabda-válogatottak: az U19-es és az U21-es férficsapat világbajnokságon, az U17-es és az U19-es leányegyüttesek pedig Eb-n szerepeltek, míg az U17-es fiúk EYOF-on mérették meg magukat.

Az MKSZ elnökségi ülésén többek mellett a nyári eredmények is szóba kerültek, erről kérdeztük először a szervezet sportszakmai igazgatóját, Juhász Istvánt, aki a májusban megválasztott elnökhöz, Ilyés Ferenchez hasonlóan összességében sikeresnek ítéli meg a fiatalok produkcióját. 

„Az elmúlt időszakban el voltunk kényeztetve a korosztályos eredményekkel, főleg női szakágban egyeduralkodók voltunk, és úgy gondolom, vagyunk is Európában – kezdi a sportvezető. – Az MKSZ utánpótlás-stratégiája valamelyest irányt váltott, ezt alapul véve pedig maximálisan elégedett vagyok az idei eredményekkel, hiszen a juniorok helyezésein van a legfőbb hangsúly. Ez persze nem jelenti azt, hogy az esetükben mindent alárendelünk a végső győzelemért, ugyanúgy megkapják a lehetőséget azok a játékosok is, akik inkább a későbbiekben érhetnek be igazán. Hiszek a statisztikában és a számokban:

a női szakág ranglistáján másodikak vagyunk a dánok mögött, a két világverseny eredményei alapján; ezt nem kell magyarázni. A férfiaknál negyedikek vagyunk, ami szintén előkelő helyezés, és az összesítettben is az élmezőnyhöz tartozunk, köszönhetően elsősorban a remekül teljesítő juniorválogatottaknak: a vb-második férfi- és az Eb-győztes leányválogatottnak.

Az ifjúsági leánycsapatunk esetében érdekesség, hogy mindössze három pont veszteséggel, vagyis a győzelmeik mellett egy döntetlennel és egy vereséggel lettek ötödikek; a döntős dánokkal ikszeltek, míg a mezőnyből kiemelkedő, aranyérmes franciáktól kaptak ki. Az ifi fiúknál hozzátartozik a teljes képhez, hogy a tizenegyedik helyezés helyett könnyedén lehetett volna nyolcba jutás, egy gyenge félidő és egy utolsó másodperces kapufa miatt viszont ez nem sikerült, a fiatalok dolgát pedig az sem könnyítette a felkészülés során, hogy a vb-kezdés előtt két hónappal szinte a teljes stáb lecserélődött. Hangsúlyozom, tragédia az ő esetükben sem történt, számos tehetséges fiatal alkotja a csapatot. Az EYOF-harmadik serdülő fiúk is komoly teljesítményt nyújtottak, remek mérkőzéseket játszva. Összességében a folytatással kapcsolatosan hasznos információkat szűrtünk le a világversenyek során.”

Sótonyi László marad a juniorválogatott élén Forrás: IHF

De vajon lehet-e következtetni az utánpótláseredményekből arra, miként állják majd meg a helyüket a játékosok a felnőttmezőnyben?

„Az utóbbi öt évben, amióta a junior női válogatottunk vb-aranyérmes lett, rendszeresen felmerül ez a kérdés. A közvélemény emiatt azt gondolta, hogy a következő tíz év meg is van oldva az első csapattal kapcsolatban. A szakemberek óvatosabban fogalmaznak ezzel kapcsolatban. Azt szoktam mondani,

az U20, U21 után »U35« következik, hiszen a folytatásban már nem a velük egykorú sportolókkal kell felvenni a harcot, hanem világklasszisokkal, rutinos kézilabdázókkal – egyik pillanatról a másikra nem megy az átállás.

Ezen a téren is arculatváltás történt az MKSZ stratégiájában: elemzések után felállítottuk az utánpótlás-válogatottak és a játékosok profilját, megvizsgáltuk, miben és milyen módon kell a lemaradások terén fejleszteni, a sportszervezetekkel közösen. Egységes tesztrendszerről van szó, ami remélhetőleg segít majd az előrehaladásban.”

Az MKSZ kijelölte a folytatásra az utánpótlás-válogatottak szövetségi edzőit; több korosztálynál történt változás a stábban.

„A női szakágban jelenleg is futó szerződések vannak, Szilágyi Zoltán marad a juniorok, Bohus Beáta pedig az ifik élén. A serdülőknél Penszki Gergely maga döntött úgy, hogy távozik, nagyon elégedettek voltunk a munkájával. Helyére az eddigi másodedző, Kun Attila lép. A lányokkal ellentétben a fiúk kategóriát ugrottak a nyáron, így a fiatalok új edzőkkel kezdik meg az új korosztályt. A nyáron még ifjúsági vb-n szereplő, az új évadban már a juniorok közé tartozó csapatot Sótonyi László irányítja majd, aki évek óta ezzel a korosztállyal foglalkozik, eredményesen. A kézilabdáról hozzá hasonlóan gondolkodó Gulyás István került az ifik élére, ők korábban csapattársak is voltak; ez kiegyensúlyozott rendszert eredményezhet. A serdülőket továbbra is Szabó Levente segíti majd szövetségi edzőként.”

(Kiemelt képünkön: az U19-es leányválogatott ünnepli az Eb-aranyat Forrás: EHF)