UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-09-23 09:05

Sastin Marianna reméli, a lányok utánpótlássikerei idővel a felnőttek között is beérnek

Remekeltek a nyáron leány birkózóink: összesen 17 érmet, közte hét aranyat szereztek az U20-as, az U17-es és U15-ös korosztály világversenyein, s ezzel a legeredményesebb szakágnak bizonyultak idehaza. A sikerek kapcsán Sastin Mariannát, a magyar birkózósport mindeddig egyetlen női felnőttvilágbajnokát kérdeztük.

Ismét rendkívül eredményes nyarat zártak a magyar birkózók az utánpótlás vb-ken és Eb-ken. Fiataljaink összességében 30 érmet, közte nyolc aranyat szereztek öt világversenyen (U20-as vb és Eb, U17-es vb és Eb, illetve U15-ös Eb). A bőséges éremterméshez elsősorban a lányok járultak hozzá, mivel a dobogós helyezésekből 17-et ők jegyeztek – mindeközben a kötöttfogásúak 12, a szabadfogásúak egy érmet nyertek. Ráadásul

Elekes Enikő (65 kg) révén történelmi sikernek is örülhettünk, ő ugyanis első magyar női birkózóként U20-as világbajnoki címet ünnepelhetett a jordániai Ammanban.

A lányok remek nyári produkciójának értékelésére a honi női birkózósport legeredményesebb egyéniségét, a világbajnok és Európa-bajnoki ezüstérmes Sastin Mariannát kértük fel.

Sastin Marianna Forrás: Vasas SC

„Nagyon ügyesek és eredményesek is voltak a lányaink. A háborús helyzet miatt tavaly az oroszok és a fehéroroszok nem indulhattak, az idén viszont már ismét ott lehettek a mezőnyben,

márpedig különösen az oroszok jelenléte alapvetően átírja az erőviszonyokat. Ám a mieink összteljesítményét ez nem igazán befolyásolta. Ezért hatalmas fegyverténynek tartom, hogy ebben az évben is kiválóan szerepeltek a mieink.

A nagyszerű korosztályos eredmények mellett persze a legfontosabb az, hogy a mostani fiatalok közül hányan jutnak majd el felnőttszinten is hasonló sikerekig. Mert addig nagyon hosszú út vezet még, hiszen

a juniorok és a felnőttek között szakadéknyi a különbség

– mondta az Utánpótlássportnak Sastin, aki jelenleg a Vasas szakosztályának társelnökeként, valamint a hazai szövetség elnökségi tagjaként is a sportágért tevékenykedik. – A nyári eredmények közül mindenképpen Elekes Enikő két aranya kívánkozik az élre, hiszen az U20-as vb-n és Eb-n is győzött. Mellette Ritter Sophie-t hasonlóan nagy ígéretnek tartom, az U17-es és az U15-os Eb-elsőségével egyaránt igazolta kivételes képességeit. Továbbá hadd emeljem ki – talán némi elfogultsággal is – a Vasas U15-ös Eb-győztes reménységét, Sillei Jankát, kiváltképp azért, mert ő még két évig serdülőkorú. Összességében örömteli volt látni a sikereket, biztató a leányutánpótlás helyzete.

DOBOGÓRÓL DOBOGÓRA
(a magyar fiatalok az idei korosztályos világversenyeken)

U20-as vb, Amman
Arany (1): Elekes Enikő
Ezüst (1): Lévai Levente
Bronz (2): Nyikos Veronika, Terék Gerda
U20-as Eb, Santiago de Compostela
Arany (3): Darabos László, Elekes Enikő, Nyikos Veronika
Ezüst (2): Lévai Levente, Terék Gerda,
Bronz (3): Mizsei Zoltán, Osváth-Nagy Noémi, Szenttamási Róza
U17-es vb, Isztambul
Arany (0): –
Ezüst (0): –
Bronz (0): –
U17-es Eb, Tirana
Arany (1): Ritter Sophie
Ezüst (2): Tótok Péter, Szinay Szabolcs
Bronz (3): Zsitovoz Petro, Balázs Éda, Müller Petra
U15-ös Eb, Kaposvár
Arany (3): Sillei Janka, Zsitovoz Mária, Ritter Sophie
Ezüst (2): Budai Ferenc, Szentpál Vivien
Bronz (7): Zatkó Gergő, Kovács Keve, Torda Gergő, Kolompár Imre, Kerepesi Ákos, Pusztai Kata, Bereczki Réka

(Kiemelt képen: Elekes Enikő Forrás: UWW/MBSZ)