UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-09-23 17:20

Fábián Bettina ezüstérmet szerzett Barcelonában, megnyerte a LEN nyílt vízi Európa-kupasorozatát

Második lett a LEN nyílt vízi Európa-kupasorozat utolsó, barcelonai állomásán a 18 éves Fábián Bettina, aki ezzel megnyerte a széria összetett versenyét.

Az összetett elsőségért szállt vízbe a LEN nyílt vízi felnőtt Európa-kupasorozat utolsó, barcelonai állomásán a 18 éves Fábián Bettina, aki az elmúlt három versenyen rendre a dobogón végzett, az utolsó három alkalommal mindig az összetettet vezető Arianna Bridi előtt, így az olasz előnye 50 pontra csökkent az utolsó viadal előtt. A feladat adott volt: eggyel Bridi előtt célba érni, lehetőleg az első háromban, ahol helyezésenként 100 pont a különbség.

A MÚSZ beszámolója szerint ez elég simán sikerült is – Fábián végig az élmezőnyben haladt, és bár az EK-mezőnyön kívül induló ausztrál Moesha Johnson zubogott elsőként a panelhoz, a hivatalos kupahelyezésekért hajtók közül ezúttal a német Lea Boy volt picit gyorsabb, 1,1 másodperccel Fábián előtt ért be, azaz hivatalosan ő nyerte meg a barcelonai versenyt. Bridi annyira nem is járt közel – még a dobogóra sem fért fel, 4. lett, három másodperccel az ifjú magyar klasszis mögött.

Az összetett megnyerése azért is bravúr, mert a fiatal eggyel kevesebb versenyen indult, mint olasz riválisa (Piombinóban nem vett részt).

„Ez volt a terv, hogy meglegyen az összetett, és hát győzni is szerettem volna, de ez most nem sikerült: az ausztrál messze volt. Azt persze sajnálom, hogy a német most megelőzött, szimplán keresztbeúszva elém vágott, ennek a kivédését még gyakorolni kell – tekintett vissza a történtekre Bettina. – Egyértelmű volt, hogy figyelek Bridire, de igazából végig mögöttem volt, és így biztos lehettem az összetett győzelemben a végén, mert azt tudtam, hogy a hajrában garantáltan gyorsabb vagyok. Összességében nagyon jól éreztem magam a vízben, nem volt hatalmas tempó, de azért lassúnak sem mondanám. Élveztem az úszást, ami azért jó hír, mert nemrég négy napig betegeskedtem – újraindult a suli, rögtön körbejártak a vírusok –, az eggyel korábbi hét ment a kukába, de szerencsére sikerült hétfő óta visszarázódnom.”

Fábián a jövő héten a korfui junior Eb-n köszön el az utánpótlásévektől.

LEN nyílt vízi Európa-kupa – 6. állomás, Barcelona

Nők: 1. Lea Boy (német) 2:00:40.7, 2. Fábián Bettina 2:00:41.8… 9. Olasz Anna 2:01:48.1

Az összetett végeredménye

Nők: 1. Fábián Bettina 3400 pont, 2. Arianna Bridi 3300, 3. Lea Boy 3100

(Kiemelt képünkön: Fábián Bettina Forrás: MÚSZ)